Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αρχίζει η κατασκευή του έργου αποχέτευσης στη Δημοτική Ενότητα Ιωλκού


Η κατασκευή ενός ακόμη έργου κορυφαίας περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής σημασίας για τον ενιαίο Δήμο Βόλου και ειδικότερα τη Δημοτική Ενότητα Ιωλκού, ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Ιωλκού, συνολικής δαπάνης 2.013.573,80 € (πλέον ΦΠΑ). Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνο Σκοτινιώτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας «Διάτονος ΑΤΕ» κ.Γεώργιο Διόχνο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί εντός προθεσμίας 14 μηνών. Πέραν του συγκεκριμένου χρηματοδοτούμενου έργου, θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΥΑΜΒ και το συνοδό έργο που αφορά τις διακλαδώσεις για τη σύνδεση των ακινήτων, συνολικής δαπάνης 1.235.554 (πλέον ΦΠΑ), το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Σε δήλωσή του ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή όπου η αγορά έχει κυριολεκτικά στεγνώσει, η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη και η τακτική χρηματοδότηση των Δήμων έχει μειωθεί δραματικά, ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ δεν μένουν στα λόγια και τις διεκδικήσεις. Αντίθετα, εργαζόμενοι με σχέδιο και μεθοδικότητα και συνεχίζοντας ό,τι θετικό βρήκαν από το παρελθόν, καταφέρνουν να υλοποιούν, μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα, έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έργα, που αντιμετωπίζουν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες, δίνουν τόνωση στην τοπική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας, τόσο κατά την φάση εκτέλεσης όσο και κατά τη λειτουργία τους». 

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο πακέτο των έργων αποχέτευσης που εξασφάλισε η ΔΕΥΑΜΒ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ, που συνιστά μείζονα αναπτυξιακή και περιβαλλοντική παρέμβαση, με την οποία αντιμετωπίζονται οξύτατα προβλήματα των κατοίκων των Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου Βόλου και θωρακίζεται ακόμη περισσότερο ο Παγασητικός. 

Με την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Ιωλκού επιτυγχάνεται η συλλογή και διάθεση των ακαθάρτων των οικισμών του πρώην Δήμου Ιωλκού στους υφιστάμενους αγωγούς ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ. Οι βασικοί αγωγοί αποχέτευσης ακαθάρτων θα κατασκευαστούν κατά μήκος δρόμων, όπου θα μπορούν να κυκλοφορούν οχήματα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης προσπέλασης και επίσκεψης, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο, κυρίως, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και συντηρήσεων. Οι αγωγοί ακαθάρτων θα διέρχονται κάτω από τους αγωγούς όμβριων ή τα ρέματα που διασχίζουν τους οικισμούς και κατασκευάζονται πάντα κάτω από τους αγωγούς ύδρευσης.

Όλο το δίκτυο σχεδιάσθηκε με αγωγούς ελεύθερης ροής, ενώ λόγω των μεγάλων κλίσεων και της ιδιομορφίας των οικισμών, οι οποίοι αποτελούν μια συνεχή και συνεκτική ομάδα, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο και την μορφολογία του εδάφους, κρίθηκε επιβεβλημένος ο διαχωρισμός του αποχετευτικού συστήματος σε επιμέρους τοπικά δίκτυα με διαφορετικές λεκάνες απορροής και αντίστοιχες συνδέσεις με υφιστάμενα δίκτυα της ΔΕΥΑΜΒ. Συνολικά θα κατασκευασθούν 16.600 μέτρα δικτύου διατομών φ200 και φ250. 

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης σήμερα ήταν η Αντιπρόεδρος της αναδόχου εταιρείας Καλυψώ Κλούκινα και ο Διευθυντής Προγραμματισμού και Νέων Υποδομών της ΔΕΥΑΜΒ Σταύρος Τζίνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: