Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

«Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φ.Γκ. Λόρκα στη σκηνή της Π.Ηλεκτρικής από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου

Με την παράσταση «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, κάνει πρεμιέρα για τη νέα θεατρική περίοδο το Δη.Πε.Θε. Βόλου. Η νέα παραγωγή, την οποία επιμελήθηκε ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημήτρης Δακτυλάς, αποτελεί προϊόν σύμπραξης τριών δομών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του δημοτικού θεάτρου, του δημοτικού ωδείου και της δημοτικής σχολής χορού. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για το 2014, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Το έργο «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, και παρουσιάζεται ήδη, από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, τις πρωινές ώρες για μαθητές σχολείων. Η βραδινή πρεμιέρα για το κοινό θα δοθεί το Σάββατο 8 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ. 
Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε ενόψει της επίσημης πρεμιέρας, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Δημοτική Αρχή Βόλου στον τομέα του πολιτισμού, με την πεποίθηση ότι, σε συνθήκες κρίσης, όχι μόνο δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά κοινωνικό δικαίωμα και μοχλό ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, μίλησε για την προσπάθεια που κατέβαλε η Δημοτική Αρχή τη δύσκολη τριετία που πέρασε προκειμένου να κρατήσει ψηλά τον τομέα πολιτισμού, τόσο ως κοινωνικό δικαίωμα και στοιχείο της ταυτότητας της πόλης, όσο και ως εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ο Δήμος Βόλου κατάφερε, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, να διατηρήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την πολιτιστική  παραγωγή  του  Δήμου και να ανασυγκροτήσει τις δομές, αναδεικνύοντας το πλούσιο πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια αξιοποίησης του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού αλλά και η εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τη δράση του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τον νέο Αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή Δημήτρη Δακτυλά θα συνεχιστεί η παράδοση καλλιτεχνικών παραγωγών ψηλού επιπέδου, για τις οποίες διακρίνεται το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Επιπλέον, επισήμανε ότι ενόψει και του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ), ο Δήμος Βόλου θέτει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του την αξιοποίηση πόρων για τη δημιουργία δικτύου χώρων πολιτισμού και την ενίσχυση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πόλης. 

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απ.Παντσάς μίλησε με θερμά λόγια στην επιλογή του έργου «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» λέγοντας ότι παράγει και διαμορφώνει παιδεία, αν και δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, ενώ ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου Μ.Τσάμης αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα διευκρινίζοντας ότι η προγραμματική σύμβαση για το 2014 με το υπουργείο Πολιτισμού είναι μειωμένη κατά 50% και ανέρχεται σε μόλις 46.000€. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δακτυλάς, που είναι και σκηνοθέτης της παράτασης, ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και αναφέρθηκε στη δουλειά και τις ατέλειωτες ώρες πρόβας των συντελεστών, με κίνητρο όχι τα χρήματα αλλά την αγάπη τους για το έργο του Λόρκα. 

Σημειώνεται ότι, εκτός από τις καθημερινές πρωϊνές παραστάσεις για σχολεία, έχουν προγραμματιστεί και παραστάσεις για το κοινό, κάθε Σάββατο στις 21.00 το βράδυ και τις Κυριακές στις 11.00 το πρωί.  Η παράσταση, σε μετάφραση της Ιουλίας Ιατρίδη, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του αναπληρωτή Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δημήτρη Δακτυλά με την ερμηνεία γνωστών και νεότερων ηθοποιών της πόλης και με την πολύτιμη σύμπραξη των διευθυντών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και της Δημοτικής Σχολής Χορού, καθώς και μουσικών –καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. 
Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης είναι: σκηνοθεσία: Δημήτρης Δακτυλάς (Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δη.Πε.Θε Βόλου), μουσική: Νίκος Αδρασκέλας, έκτακτη συμμετοχή Ανδρέας Μιμαίος (Διευθυντής σπουδών Δημοτικού Ωδείου Βόλου), χορογραφίες: Άντζελα Καλαντζή (Διευθύντρια Δημοτικής Σχολής Χορού.), σκηνικά- κοστούμια: Νικολέτα Καϊση, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδόπουλος, βοηθός σκηνογράφου: Ολίνα Μανωλοπούλου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Μάρθα Παπαθανασίου, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Αποστόλης Τσιρώνης, Γιάννης Κολόι, Σταμάτης Παγασαίος, Κώστας Τσιάκας, Λήδα Τουλουμάκου, Τόμμυ Παπανικολάου , Χριστόφορος Μακατσώρης και Στέργιος Μπαρές. Συμμετέχουν οι μουσικοί-καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Πιάνο: Κάτια Τζιουμάκη, Φλάουτο: Ελευθερία Φραγκουδάκη, Βιολοντσέλο: Θέμης Βαγενάς, Κιθάρα: Αργύρης Μπατσκίνης. Επίσης συνεργάζονται  στην κατασκευή σκηνικών οι  Αργύρης Ζήσης, Θανάσης Ματσαγκιάς, ο ηλεκτρολόγος Κώστας Τατάκος και στον ήχο ο Βασίλης Σταμόπουλος. Υπεύθυνη Σχολικών Παραστάσεων Πέπη Αγραφιώτου. 

Το έργο
Μια «κωμικοτραγωδία» την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο δημιουργός της. Πρόκειται για ένα έργο με καθαρές επιρροές από την ιταλική Commedia dell’ arte, που γράφτηκε το 1931 για κουκλοθέατρο όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε. Το θέατρο των φασουλήδων το έφτιαξε σε νεαρή ηλικία μόνος του ο Λόρκα κατασκευάζοντας ανδρείκελα από χαρτόνι διασκεδάζοντας με αυτά κάθε είδους κοινό, από τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα μέχρι τις λαϊκές γειτονιές και το θέατρο.
Το γνωστό μοτίβο της ερωτευμένης κοπέλας που αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα, δίνεται με ειρωνεία αλλά συγχρόνως και τρυφερότητα. Ο τρομερός σύζυγος, παίρνει μέσα στην κωμικότητά του τις τραγικές διαστάσεις του ανθρώπου που ο πλούτος δεν θα του φέρει την ευτυχία, όσο κι αν μπορεί να την αγοράσει. Στο τέλος του έργου, θα σκάσει κυριολεκτικά από το κακό του, νικημένος από τη δύναμη της αγάπης.
Οι περιπέτειες της Δόνιας Ροζίτας και του Κοκολίκου που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στο μοχθηρό Δον Κριστομπίτα, ως μια συνέχεια της αιώνιας διαμάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό, σαν μια ζωγραφιά πάνω στον μοναδικό καμβά της Ανδαλουσίας και διανθισμένες με υπέροχη μουσική και τραγούδια, συνθέτουν μια πραγματικά πολύ χαρούμενη και ευφάνταστη παράσταση, όχι μόνο για μικρούς, αλλά και για μεγάλους.

Σχόλια του Λόρκα
«Το θέατρο είναι Τέχνη πάνω απ’ όλα. Τέχνη ευγενέστατη. Και εσείς αγαπητοί ηθοποιοί, καλλιτέχνες πάνω απ’ όλα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Φεντερίκο Γκαρθία-Λόρκα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ένα θέατρο ευαίσθητο και καλά προσανατολισμένο σε όλα τα είδη του, μπορεί να αλλάξει, μέσα σε λίγα χρόνια την ευαισθησία του λαού. Ένα θέατρο εξαρθρωμένο, που αντί να έχει φτερά φοράει τσόκαρα, μπορεί να εξαχρειώσει και να αποκοιμίσει ένα ολόκληρο έθνος. Το θέατρο είναι ένα σχολείο θρήνου και γέλιου μ’ ένα βήμα ελεύθερο…Ένας λαός που δεν βοηθάει και δεν υποστηρίζει το θέατρο του, αν δεν είναι νεκρός, είναι ετοιμοθάνατος».
Ο ίδιος είπε επίσης ότι: «Θέατρο είναι η ποίηση που βγαίνει από το βιβλίο και γίνεται κάτι το ανθρώπινο. Και τότε μιλάει, φωνάζει, κλαίει και απελπίζεται.
Το θέατρο απαιτεί από τα πρόσωπα που βγαίνουν στη σκηνή να έχουν «ένδυμα ποιητικό» και ταυτόχρονα ν’ αφήσουν να φαίνονται τα κόκαλά τους, το αίμα τους. Πρέπει να είναι τόσο ανθρώπινα, τόσο φριχτά τραγικά, προσκολλημένα στη ζωή και στο φως της μέρας με τόση δύναμη που να αποκαλύπτουν τις προδοσίες τους, να αναμετρούν τα βάσανά τους και να αναβλύζει από τα χείλη τους όλη η λεβάντα που έχουν τα γεμάτα αγάπη ή αηδία λόγια τους. Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η επιβίωση θέατρο- προσώπων που φτάνουν στη σκηνή στηριγμένα στα χέρια των δημιουργών τους. Πρόσωπα κούφια, ολότελα άδεια, μέσα απ’ το ύφασμα του γιλέκου τους δεν μπορείς να δεις παρά ένα σταματημένο ρολόι, ένα ψεύτικο κόκαλο ή ακαθαρσίες γάτας όπως στις παλιές σοφίτες. Το πιο θλιβερό πράγμα, είναι να γράφεις για την πλατεία…». Ο Λόρκα παραμένει, εκτός από τεράστια προσωπικότητα του πνεύματος και της τέχνης, σύμβολο του αγώνα των λαών κατά της τυραννίας.
«Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης» είπε χαρακτηριστικά.
Για την κράτηση θέσεων: 
Για  σχολεία: στο τηλ. 24210 82870 (κα Αγραφιώτη) 
Για το κοινό: στον  «Δίαυλο», στο τηλ.  24210 25363.

Δεν υπάρχουν σχόλια: