Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Π. Σκοτινιώτης: Η πόλη του Βόλου ιδανικός συνεδριακός προορισμός

Η πόλη του Βόλου διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε ιδανικό συνεδριακό προορισμό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου – Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες του τουρισμού, παρουσία του Δημάρχου κ.Πάνου Σκοτινιώτη, το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο “Valis”.  Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι οργανωτές συνεδρίων στην Ελλάδα – μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) υπό την Γενική Διευθύντρια του HAPCO Λ.Μαστρονικολή.
Στους εκπροσώπους των εταιρειών διοργάνωσης συνεδρίων παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι υποδομές φιλοξενίας συνεδρίων, σεμιναρίων και εταιρικών συναντήσεων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, που σε συνδυασμό με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, δημιουργούν τον ιδανικό προορισμό για κάθε τύπου συνέδρια. Επίσης, τους παρασχέθηκε πλούσιο πληροφοριακό υλικό, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Η κάλυψη της παρουσίασης έγινε από την εκπομπή «Όμορφη Ελλάδα» που στόχος της είναι να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει όμορφους και σημαντικούς προορισμούς.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου προωθεί δυναμικά την τουριστική ταυτότητα της μείζονος πόλης, με την πεποίθηση ότι, στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός αποτελεί τη μόνη ορατή προοπτική που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Δημοτική Αρχή Βόλου δεν  βλέπει ευκαιριακά την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, αλλά με σταθερό και μακροχρόνιο ορίζοντα. Γι’αυτό και σχεδιάζει σύμφωνα με τις αρχές του αειφόρου αστικού τουρισμού, ο οποίος σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής. «Σε μια εποχή όπου διεθνώς αλλάζουν οι τάσεις στον τουρισμό και ενισχύεται ο τουρισμός πόλεων - το city break - ο Βόλος με την ευρύτερη περιοχή  του έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προωθώντας νέες, ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός αναψυχής, ο αθλητικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο  θρησκευτικός τουρισμός κλπ.», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.  

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε αναλυτικά στα πλεονεκτήματα που καθιστούν το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή ανταγωνιστικό προορισμό city break, ιδανικό επομένως και για τη φιλοξενία συνεδρίων, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά και δομημένο περιβάλλον, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και βρίσκεται σε κεντρική θέση της Ελλάδας προσβάσιμη με όλα τα μέσα, δίπλα στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, με τακτικές ακτοπλοϊκές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, αλλά και αεροπορική  σύνδεση με κομβικά τουριστικά σημεία της Ευρώπης, εξασφαλίζει δε στον επισκέπτη άνετη διαμονή χάρις στον σημαντικό εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής του ευρύτερου Δήμου Βόλου, η θέση της οποίας στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης έχει αναβαθμισθεί αισθητά.  Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα συμπεριέλαβε τη σχέση «value-for-money», που διέπει τις τιμές της πλειονότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι ειδικά οι τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων  βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των πιο αναγνωρισμένων ελληνικών τουριστικών προορισμών, ενώ ελκυστικά ως προς τις τιμές είναι και τα εκδρομικά πακέτα των τουριστικών γραφείων που τα τελευταία χρόνια προσφέρουν οργανωμένες αποδράσεις στο Βόλο και το Πήλιο. Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η συνεδριακή υποδομή της πόλης συνδυάζεται και με την ύπαρξη ενός σύγχρονου και διαρκώς αναπτυσσόμενου  Πανεπιστημίου. 
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ.Σ.Μπαρτζιώκα σημείωσε ότι «η παρούσα Δημοτική Αρχή, με όραμα και τόλμη, εφάρμοσε μια σύγχρονη πολιτική αξιοποίησης αυτών των πλεονεκτημάτων, μετατρέποντάς τα σε τουριστικό προϊόν».  Αναφερόμενη στο έργο της Επιτροπής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να προβάλλει στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού την ενιαία τουριστική ταυτότητα «Βόλος – Πήλιο». Στο πλαίσιο ανάδειξης των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων,  ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου αλλά και στο λιμάνι που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Επίσης, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, όπως είπε, για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού όπως και του συνεδριακού τουρισμού, με την πεποίθηση ότι, όχι μόνο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας της περιοχής, δημιουργώντας τουρισμό «4 εποχών», αλλά να αποτελέσει ένα πραγματικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. 
Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής τους στο Βόλο, οι διοργανωτές συνεδρίων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα φημισμένα χωριά της Πορταριάς και της Μακρινίτσας, να γευτούν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και να απολαύσουν την ιδιαίτερη γαστρονομική κουζίνα της περιοχής. Φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία Valis Resort, Domotel Xenia Volou, Volos Palace & Hotel Portaria, μετακινήθηκαν με πούλμαν της εταιρίας “Κορωναίος”, ενώ είχαν την ευκαιρία να γευτούν τσίπουρο «Τοκαλής», κρασιά «Αποστολάκης», ελιές «Σιούρας» και γλυκά κουταλιού από τον Γυναικείο Αγροτοτουριστικό Συνεταιρισμό Πορταριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: