Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ημερίδα της “Πρωτοβουλίας των 5” στην Αθήνα με θέμα «Νέες Πόλεις, Νέα Αυτοδιοίκηση»

Την πέμπτη και τελευταία δημόσια εκδήλωσή της με θέμα «Νέες Πόλεις, Νέα Αυτοδιοίκηση», θα πραγματοποιήσει η «Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων» αύριο Τετάρτη  12 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αθήνα (αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη). Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί η στρατηγική κατεύθυνση της «Πρωτοβουλίας των 5» από τους Δημάρχους που τη συγκροτούν: Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Πατρέων Γιάννη Δημαρά, Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και Ιωαννιτών Φίλιππο Φίλιο. 

Όπως είναι γνωστό, το εγχείρημα της «πρωτοβουλίας των 5» αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους και αντιμάχεται την αντιμεταρρύθμιση, τη συντήρηση, την ακινησία και την πόλωση. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης αποτελούν η θεσμική και διοικητική αυτονομία και η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό. Η «Πρωτοβουλία των 5» στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή.

Με την εκδήλωση της Αθήνας πέφτει η αυλαία των θεματικών παρεμβάσεων που είχαν αποφασιστεί από την «Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων» και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις έδρες των αντίστοιχων Δήμων, με πρώτη αυτήν που διεξήχθη στο Βόλο στις 6 Νοεμβρίου 2013, με θέμα την κοινωνική πολιτική. Ακολούθησε η ημερίδα της Θεσσαλονίκης, στις 8 Δεκεμβρίου 2013, με θέμα την ανάπτυξη, η εκδήλωση στην Πάτρα, στις 5 Φεβρουαρίου 2014, με θέμα τη βελτίωση των υπηρεσιών προς το δημότη, και στα Ιωάννινα, στις 27 Φεβρουαρίου, με θέμα τη συμμετοχή του πολίτη και την κοινωνική οικονομία. 

Σκοπός των παρεμβάσεων ήταν η διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία και τους πολίτες και η διεκδίκηση εκείνων των αναγκαίων και καίριων αλλαγών που θα ενισχύσουν αποφασιστικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πόλεων, των πολιτών και της χώρας.

«Η μεγάλη συμβολή των “Πρωτοβουλίας των 5”», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης, «είναι ότι προχωρώντας προς τις δημοτικές εκλογές, διαμορφώνει καθημερινά μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα για την αυτοδιοίκηση και τις πόλεις μας». Στην ημερίδα της Αθήνας ο κ.Σκοτινιώτης θα μιλήσει με θέμα: «Αναθεμελίωση του διοικητικού συστήματος της χώρας και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι προτάσεις της «Πρωτοβουλίας των 5» προς την πολιτεία και τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης θα παρουσιαστούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου των 5 Δημάρχων, την Πέμπτη 13 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Αθήνας. 

Τόσο η ημερίδα, όσο και η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω live streaming στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://prv5.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: