Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Τα χαρακτικά του Α.Τάσσου σπάνια πολιτιστική παρακαταθήκη για το Βόλο

Σπάνια πολιτιστική παρακαταθήκη για την πόλη μας, με εξαιρετικά σημαντικό αισθητικό, εκπαιδευτικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, χαρακτήρισε τις εικαστικές δημιουργίες του χαράκτη Α.Τάσσου που φιλοξενούνται στο φουαγιέ του Δημαρχείου Βόλου, ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τον χαιρετισμό του στη σημερινή επιστημονική ημερίδα με την οποία άνοιξε το αφιέρωμα στον μεγάλο χαράκτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Στον χαιρετισμό του ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε συγκεκριμένα τα εξής: "Μόλις διάβασα, στα τέλη του περασμένου χρόνου, ότι το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Τάσσου (1914 - 1988), θεώρησα αμέσως ότι ο  Δήμος Βόλου οφείλει ένα αφιέρωμα μνήμης ως ελάχιστη τιμή  στο έργο  του μεγάλου χαράκτη και αγωνιστή,  ο οποίος σημάδεψε την τέχνη στη χώρα μας.
Και το οφείλει, λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης με την οποία συνδέεται η πόλη μας μαζί του και με το έργο του, αφού τα τελευταία χαρακτικά έργα του βρίσκονται εντοιχισμένα στο φουαγιέ της εισόδου του Δημαρχείου Βόλου, εμπνευσμένα από τη διαχρονική ιστορία της περιοχής και τη φυσιογνωμία της σύγχρονης πόλης του Βόλου.
Είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω από κοντά το μεγάλο χαράκτη και την αξέχαστη σύντροφό του, τη Λουκία Μαγγιώρου. Σπουδαίοι, πραγματικά, άνθρωποι, με απίστευτη σεμνότητα. Άλλωστε, «πραγματικό μεγαλείο έχουν μόνο όποιοι δεν αυτοδιαφημίζονται και δεν θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο», όπως έλεγε ο Λέων Τολστόι.
Ο Α.Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος το πραγματικό του όνομα) υπηρέτησε με αφοσίωση και γνώση, ήθος και αξιοπρέπεια, την ελληνική χαρακτική, ενώ το έργο του κατέκτησε διεθνή αναγνώριση τόσο για  την αισθητική του όσο και για τα πανανθρώπινα μηνύματά του.
Η πόλη μας είναι περήφανη αφού, μόνη αυτή στον ελλαδικό χώρο, διαθέτει ένα σπουδαίο εικαστικό σύνολο στο Δημαρχείο της, το οποίο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1990 επί δημαρχίας Μιχάλη Κουντούρη. Οκτώ χαρακτικές συνθέσεις, οι πρώτες πέντε φιλοτεχνημένες από τον ίδιο τον Τάσσο το 1985, και οι υπόλοιπες τρεις, μετά τον απροσδόκητο θάνατό του, φιλοτεχνημένες, όπως είχαν σχεδιαστεί,  από τους νεώτερους και πολύ  σημαντικούς χαράκτες, Tάκη Κατσουλίδη, Αθηνά Σχοινά,  Μαριάννα Ξενάκη  και Γιάννη Γουρζή, αποτελούν μια σπάνια πολιτιστική παρακαταθήκη για  την πόλη μας, με εξαιρετικά σημαντικό αισθητικό, εκπαιδευτικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Κλείνοντας, ένα θερμό ευχαριστώ στους ομιλητές της επιστημονικής ημερίδας και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Μαυρόασπρη Χαρακτική», στο πλαίσιο του αφιερώματος του Δήμου Βόλου «100 χρόνια του χαράκτη Τάσσου»


Δεν υπάρχουν σχόλια: