Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση των τοπικών φορέων στον Πρωθυπουργό για τη στήριξη της βιομηχανίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Διάβημα στον πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά πρόκειται να καταθέσουν οι τοπικοί φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης (ΤΣΑΑ), με αίτημα να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα του υψηλού κόστους κατανάλωσης ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και η ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, σε συνέχεια των όσων είχαν συμφωνηθεί στις 18.7.2013. 

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Δημάρχου, με στόχο την αλληλο–ενημέρωση και τον συντονισμό της περαιτέρω δράσης των φορέων. Συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δ.Κολυνδρίνη, ο Αντιδήμαρχος Βόλου Δ.Δερβένης, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κ.Ελλάδας Α.Παπαδούλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Α.Μπασδάνης, ο Β.Κουκλουμπέρης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Π.Σκάγιαννης και Η.Χούστης και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Αφού έγινε παρουσίαση των δράσεων που υλοποιήθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται το επόμενο διάστημα, από τον κάθε φορέα, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΤΣΑΑ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανησυχία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για την πορεία και τη βιωσιμότητα μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής, κυρίως αυτών που έχουν σοβαρή εξάρτηση από την κατανάλωση ενέργειας, όπως οι δύο μεγάλες Χαλυβουργίες. 

Κοινή ήταν η άποψη ότι μια δυσμενής εξέλιξη, με νέες απώλειες θέσεων εργασίας, θα έχει ολέθριες συνέπειες στην ήδη χειμαζόμενη τοπική κοινωνία. Ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η μεταποιητική δραστηριότητα έχει ισχυρή παράδοση στην περιοχή μας, η οποία από το Ειδικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία χαρακτηρίζεται ως περιοχή με πολύ υψηλή προτεραιότητα (βαθμός 3, ο υψηλότερος της Χώρας) για την άσκηση χωρικής πολιτικής στον τομέα αυτόν. Διαθέτει χαρακτηριστικά κλάδων μεταποίησης με υψηλή προστιθέμενη αξία και προοπτικές συνέργιας με άλλες, σχετιζόμενες με αυτούς, δραστηριότητες, σε τομείς όπως παιδεία, υγεία, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, κ.ά. Παρά τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή μας διαθέτει τις προϋποθέσεις να αναπτύσσεται με σταθερότητα στο χρόνο και με ποιοτική επάρκεια. Βόλος χωρίς βιομηχανία, είναι Βόλος χωρίς μέλλον», υπογράμμισε ο κ.Σκοτινιώτης. 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί κοινή παρέμβαση των τοπικών φορέων για τη διαφύλαξη των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, με την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την απασχόληση. Με διάβημα στον Πρωθυπουργό, οι τοπικοί φορείς θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σοβαρότητα του θέματος για τη Μαγνησία, όπου η ανεργία κυριολεκτικά καλπάζει και τα λουκέτα στην αγορά διαρκώς αυξάνονται,  ζητώντας να υπάρξει λύση και, σε κάθε περίπτωση, τον ορισμό μιας συνάντησής τους με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης έχει ως κύριο στόχο την κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσεων Απασχόλησης, στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, με στοχευμένες παρεμβάσεις, με χωρική και κλαδική εξειδίκευση, στο Βόλο και τη Μαγνησία, που προβλέπουν προϋποθέσεις, κίνητρα και δομές για δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: