Επιστολή - διάβημα στον πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά απέστειλαν οι τοπικοί φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης (ΤΣΑΑ), δηλαδή η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, με αίτημα να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα του υψηλού κόστους κατανάλωσης ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και η ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το διάβημα ελήφθη κατά την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, πριν ακόμη το θέμα αναδειχθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Η τοπική κοινωνία του Βόλου και της Μαγνησίας παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία την πορεία και τη βιωσιμότητα μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής, κυρίως αυτών που έχουν σοβαρή εξάρτηση από την κατανάλωση ενέργειας.
Σε πρόσφατη συνάντηση των κυριότερων τοπικών φορέων και συγκεκριμένα του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Εργατικού Κέντρου Βόλου, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, με την επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι μια δυσμενής εξέλιξη, με νέες απώλειες θέσεων εργασίας, θα έχει ολέθριες συνέπειες στην, ήδη χειμαζόμενη, τοπική οικονομία και κοινωνία.
Στη Μαγνησία, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα, η ανεργία κυριολεκτικά να καλπάζει και το φαινόμενο της νέας φτώχειας να εξαπλώνεται. Η ανεργία έχει ξεπεράσει, κατά πολύ, τον εθνικό μέσο όρο και βρίσκεται επίσημα στο 32%, ενώ αν υπολογιστεί και η μη καταγεγραμμένη, μπορεί να ξεπερνά και το 40%.
Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη βιομηχανία, γιατί στην περιοχή μας η μεταποιητική δραστηριότητα έχει ισχυρή παράδοση και μεγάλο ειδικό βάρος στο σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων, των θέσεων εργασίας και του τοπικού ΑΕΠ. Από το Ειδικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία χαρακτηρίζεται ως περιοχή με πολύ υψηλή προτεραιότητα (βαθμός 3, ο υψηλότερος της Χώρας) για την άσκηση χωρικής πολιτικής στον τομέα αυτόν. Διαθέτει χαρακτηριστικά κλάδων μεταποίησης με υψηλή προστιθέμενη αξία και προοπτικές συνέργειας με άλλες, σχετιζόμενες με αυτούς, δραστηριότητες, σε τομείς όπως παιδεία, υγεία, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, κ.ά. Παρά τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή μας διαθέτει τις προϋποθέσεις να αναπτύσσεται με σταθερότητα στο χρόνο και με ποιοτική επάρκεια. Βόλος χωρίς βιομηχανία, είναι Βόλος χωρίς μέλλον.
Οι παραπάνω φορείς, αξιολογώντας την ανεργία ως το κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, αξιοποιούμε τις ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις και αναπτύσσουμε σειρά δράσεων για την απασχόληση, μέσα από ένα Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Απασχόλησης, το οποίο έχουμε από κοινού συμφωνήσει, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Βόλο και τη Μαγνησία. Σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις, με χωρική και κλαδική εξειδίκευση, που προβλέπουν προϋποθέσεις, κίνητρα και δομές για δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αντιλαμβάνεστε όμως, Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι όλες αυτές οι προσπάθειες κινδυνεύουν να ακυρωθούν, εάν μια μεγάλη βιομηχανία σταματήσει τη λειτουργία της και στείλει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.
Οι ανησυχίες μας αυτές εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, με τις πληροφορίες για πολύμηνη διαθεσιμότητα του προσωπικού από ελληνικές χαλυβουργίες. Σημειώνουμε ότι στην περιοχή μας λειτουργούν δύο εργοστάσια της Χαλυβουργίας Ελλάδας (Όμιλος Μάνεση), σε Βόλο και Βελεστίνο, και η SOVEL (Όμιλος Στασινόπουλου), στον Αλμυρό και η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, γι' αυτό ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση. Γνωρίζουμε ότι το θέμα σας απασχολεί, αλλά χρειάζονται επείγοντα, τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα, ιδιαίτερα στον τομέα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, το οποίο είναι δυσβάσταχτο για τις βιομηχανίες αυτές.
Τέλος, στο πλαίσιο αυτό, Κύριε Πρωθυπουργέ, αναμένουμε να οριστεί συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου