Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Αποκριά στο Βόλο με εκδηλώσεις για όλους

Μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο κέντρο της πόλης, στις συνοικίες και σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών, μαθητών, ερασιτεχνικών ομάδων και συλλόγων, ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να γιορτάσει και φέτος την Αποκριά και την Καθαρή Δευτέρα, δίνοντας διεξόδους διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους, με ελάχιστο οικονομικό κόστος. Ο χαρακτήρας και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που ήδη ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαρτίου, παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσά και τον υπεύθυνο του τομέα Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου Ευθ.Τσάμη.

Ο κ.Σκοτινιώτης μίλησε για την προσπάθεια που κατέβαλε η Δημοτική Αρχή Βόλου τη δύσκολη τριετία που πέρασε προκειμένου να κρατήσει ψηλά τον τομέα πολιτισμού, τόσο ως κοινωνικό δικαίωμα και στοιχείο της ταυτότητας της πόλης, όσο και ως εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Δημοτική Αρχή κινήθηκε σε πέντε βασικούς άξονες: τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της πολιτιστικής παραγωγής του Δήμου και της καλλιτεχνικής  παιδείας, τη συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και της ιδιαίτερης ταυτότητας της κάθε δημοτικής και τοπικής κοινότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας που πάντοτε χαρακτήριζε την κοινωνία του Βόλου και την αναβάθμιση των υποδομών. 

«Παρά τη μεγάλη κρίση, ο Δήμος Βόλου δεν υποστέλλει τη σημαία του πολιτισμού. Με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις επιδιώκουμε την  ψυχαγωγία των συμπολιτών μας, πρωτίστως των παιδιών, αλλά και των επισκεπτών που θα έλθουν στην περιοχή μας για το τριήμερο. Επιδιώκουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος να διοργανώσουμε τις περισσότερες δυνατές εκδηλώσεις», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης και υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν θα πρέπει να ισοπεδώνονται τα πάντα στο βωμό της προεκλογικής περιόδου. 

«Υπήρξαν πολλοί που πληγώθηκαν από την ισοπεδωτική κριτική κάποιων για την παραγωγή πολιτισμού στην πόλη, με αφορμή το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε με τέτοια ευκολία και τέτοια ελαφρότητα ανθρώπους που έχουν δώσει την ψυχή τους για τον πολιτισμό. Ως Δήμος Βόλου καταφέραμε, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, να διατηρήσουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα την πολιτιστική  παραγωγή  του  Δήμου και να  ανασυγκροτήσουμε τις δομές, αναδεικνύοντας το πλούσιο πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής. Ας μην ισοπεδώνουμε, λοιπόν, τα πάντα για προεκλογικές σκοπιμότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσάς υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμβολή των εθελοντών στην προετοιμασία, τη διοργάνωση αλλά και τη συμμετοχή τους σε όλα τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη μεγάλη γιορτή στην παραλία του Βόλου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Στη γιορτή αυτή θα συμμετέχουν 250 καρναβαλιστές οι οποίοι θα ξεσηκώσουν τον κόσμο με το χορό και την αποκριάτικη διάθεσή τους. Από την πλευρά του ο κ.Τσάμης κάλεσε όλους τους Βολιώτες, μικρούς και μεγάλους, να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις, ώστε να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στη δύσκολη φάση της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουν. 

Το κόστος, όπως υπογραμμίστηκε, θα είναι μικρό για το Δήμο Βόλου και τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., όπως όλα αυτά τα χρόνια, με κάλυψη των περισσοτέρων δρώμενων από προσφορές και χορηγίες.   

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: 

Παρουσίαση θεατρικών μουσικοκινητικών δρώμενων και γεύσεις …των ημερών
Παιδικοί Σταθμοί της  Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης Παιδιού/ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου
21.2.2014 αποκριάτικοι χοροί και κατασκευή μάσκας 6:30 το απόγευμα στον Παιδικό Σταθμό Αρίονα,  ώρα: 18:30 
21.2.2014 αποκριάτικο ξεφάντωμα στον Παιδικό Σταθμό Αγριάς, ώρα: 18:30 

ΚΥΡΙΑΚΗ 23.2.2014
Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας, 11:00
Παιδικό ξεφάντωμα
Πρωινή αποκριάτικη εκδήλωση  με πολλά δρώμενα για τους μικρούς δημότες  
Είσοδος ελεύθερη 

24.2.2014 Διαδραστικά αποκριάτικα εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακής πίτας και αποκριάτικης μάσκας, στον Παιδικό Σταθμό Αφροδίτη,  ώρα: 17:30 
26.2.2014 αποκριάτικο παιδικό πάρτι 6:00 – 8:00 το απόγευμα στον Παιδικό  Σταθμό Αίολο, ώρα: 18:00 – 20:00.
25.2.2014 αποκριάτικα έθιμα και χοροί  στις 6:30 το απόγευμα στον παιδικό σταθμό Ιάσονα,  ώρα: 18:30 
26.2.2014 αποκριάτικη κατασκευή μάσκας και παραδοσιακοί χοροί στις 6:30 το απόγευμα στον Παιδικό Σταθμό Ορφέα,  ώρα: 6:30 
26.2.2014 το έθιμο της παραδοσιακής «λαγάνας» το πρωί και ώρα:10:00 στον Β΄ Παιδικό Σταθμό Ν. Ιωνίας Άγιος Νεκτάριος, ώρα 10:00 
26.2.2014  αναβίωση του εθίμου της Καθαρής Δευτέρας «ζυμώνοντας παραδοσιακές λαγάνες», στον Γ΄ Παιδικό Σταθμό Ν. Ιωνίας και ώρα 18:30 
28.2.2014, πρωινά αποκριάτικα πάρτι στους χώρους των παιδικών σταθμών. 


ΣΑΒΒΑΤΟ 22.2.2014
Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12:30
Παραδοσιακή Μουσική   και παραδοσιακοί αποκριάτικοι χοροί    με την «ΙΩΝΙΑ 
Παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα νέων «ΙΩΝΙΑ» και παιδικές χορευτικές ομάδες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26.2.2014
Moυσικό καφενείο «Όσο πατάει η γάτα», στα Παλιά,  21:00
«Αποκριάτικη νυχτιά» του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
 Θεατρικό αναλόγιο  από τον Δημήτρη Δακτυλά. Μια διαφορετική προσέγγιση της αποκριάς μέσα από τα μάτια, το ύφος και το χιούμορ του Α. Παπαδιαμάντη.

LAB ART , 22:00 
Μασκέ πάρτι 
με ρυθμούς disco-latin-swing με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Δήμου Βόλου που 
συνοδεύουν μέλη των σχολών χορού Chorus Line, DanceAcademy, Magic step, Libre Dance, Dance Studio, Puerto del Tango και  Dream Dance. 

ΠΕΜΠΤΗ  27.2.2014
«Λυχνάρι Μουσικός Κήπος», Αγριά,  21:00
«Αποκριάτικη νυχτιά» του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη
 Θεατρικό αναλόγιο  από τον Δημήτρη Δακτυλά. Μια διαφορετική προσέγγιση της αποκριάς μέσα από τα μάτια, το ύφος και το χιούμορ του Α. Παπαδιαμάντη.

Εμπορικό Κέντρο, 20:00
Tυμπανοκορουσίες….
Με το συγκρότημα βραζιλιάνικων κρουστών  από την ομάδα «Καρακατού»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.2.2013
Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς,   17:00 
Αποκριάτικα…δρώμενα 

ΣΑΒΒΑΤΟ 1.3.2014
Kάτω Πλατεία Δράκειας, 15:00
Κουδουνάδες….. και aλευρώματα 
διασκεδαστικά παιχνίδια και παραδοσιακοί  χοροί από την Αγριά και Δράκεια

Πλατεία Αγίας Παρασκευής, 19:00
Γλέντι και ….χοροί
Εδέσματα, κρασί,  γλέντι και αποκριάτικος χορός

Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (Αίθουσα Νίκος Κολοβός), 19:55
Βραδιά όπερας «PRINCE IGOR»
 του Alexander Borodin, στο πλαίσιο του προγράμματος «MET  in live»  της Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης

Νέο θέατρο Πολιτιστικού Κέντρου  Ν. Ιωνίας,  20:30
Η αστική και λαϊκή διασκέδαση 
Μουσικοχορευτική εκδήλωση : από τις άριες, τα ταγκό και τα βαλσάκια των αστικών σπιτιών  στα τραγούδια του κρασιού και του γλεντιού  της λαϊκής  ταβέρνας. Συμμετέχει η  Απολλώνιος Χορωδία  Ν. Ιωνίας και γνωστοί  σολίστ, ηθοποιοί και χορευτές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2  ΜΑΡΤΙΟΥ
Πλατεία Φυτόκου, 11:00 
Aποκριάτικο ξεφάντωμα 
Εδέσματα, κρασί,  γλέντι και αποκριάτικος χορός 

Πλατεία Αγίου Λαυρεντίου, 12:00
Παραδοσιακό αποκριάτικο δρώμενο με νταούλι και ζουρνά 
από Αγιο-Λαυρεντίτες μουσικούς και κεράσματα.

Πλατεία Πορταριάς, 12:30
Γλέντι στην πλατεία 
με ζωντανή μουσική και κεράσματα

Πλατεία Άνω Λεχωνίων, 13:00
Γλέντι και ….χοροί
Εδέσματα, κρασί,  γλέντι και αποκριάτικος χορός

Κεντρική εκδήλωση: Παραλία Βόλου, 16:00 
Το Καρναβάλι του Κόσμου
Η παρέλαση των ομάδων του καρναβαλιού (Φιλαρμονική Δήμου Βόλου, σχολές χορού,  ομάδα κρουστών των Caracatu,  μικρά και μεγάλα χορευτικά και μουσικά σύνολα, σχολεία και συμμετέχοντες πολίτες) θα ξεκινήσουν μπροστά από το γλυπτό της Αργούς (Αργοναυτών-Κ. Καρτάλη)  και δια της παραλίας  θα καταλήξουν στο χώρο  της Τράπεζας της Ελλάδος.   
Στην εξέδρα θα ακολουθήσει ένα πλούσιο  φαντασμαγορικό πρόγραμμα με χορευτικά και μουσικά δρώμενα από όλες τις συμμετέχουσες σχολές και ομάδες με shows salsa, latin, burlesque, hip hop, breakdance, oriental κ.ά.: Independance Studio, Chorus Line, Dance Studio, Dance Academy, Magic Steps, Libre Dance, Dreamdance και Puerto Del Tango κ. ά. Το γλέντι θα συνεχιστεί με ένα δυνατό  μουσικό πρόγραμμα από τους Dj Estelio “El Social” και Dj Mas. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει επίσης live το Νεκτάριο Βασιλείου (Mr. Bachata) σε latin επιτυχίες του. Και όλα αυτά μέσα από έναν πόλεμο από κομφετί, σερπαντίνες, animations, διαγωνισμοί στολής και magic show από τον Magos Magello. Συντονισμός του stage: Salsa y Sueno 
Πλατεία Ηρώων και Ευεργετών Μακρινίτσας, 18:00
Αφανός, αναβίωση του τοπικού αποκριάτικου εθίμου 
Πέταγμα και διαγωνισμός αερόστατου με έπαθλα
Παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορό και  τοπικές γεύσεις από την Ομάδα Γυναικών της Μακρινίτσας

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Γλαφυρών,  18:00
Γλέντι στις Γλαφυρές
Μουσική, χορός, κρασί και εδέσματα.

Κεντρική πλατεία Σέσκλου,  19:00
Τοπικό αποκριάτικο δρώμενο με το άναμμα της φωτιάς 
Μουσική, χορός, κρασί και εδέσματα

Κοινοτικό καφενείο «Ο Πλάτανος» Δράκειας,  21:00
Πάρτι μασκέ
Μασκαράδες,    ζωντανή μουσική και γλέντι!

Η τρελλοπαρέα
Γλέντι, χορός και αποκριάτικα τραγούδια στην ταβέρνα  «Δαίδαλος» στην παραλία της Ν. Αγχιάλου

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 3.3.2014
Κούλουμα  του Δήμου Βόλου: 
Ακτή Αλυκών
Ακτή  Ν. Αγχιάλου
Ακτή Αγριάς  
Λόφος Τούμπας Άνω Βόλου
(από τις  11 το πρωί) 
 Το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απ' όλη την Ελλάδα και δωρεάν προσφορά σαρακοστιανών εδεσμάτων

Οργάνωση: Δήμος Βόλου/Αντιδημαρχία Πολιτισμού/Τμήμα Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων,  ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ/Διεύθυνση Πολιτισμού,  Διεύθυνση Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού με τη συνεργασία των Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων. Επίσης με την υποστήριξη  α) των συνεργαζόμενων Πολιτιστικών Φορέων, Τοπικών Εξωραϊστικών - Πολιτιστικών,   Αγροτικών και Αθλητικών Συλλόγων: Λεχωνίων,  Πλατανιδίων, Αγίου Λαυρεντίου,  Δράκειας, Φυτόκου, Γλαφυρών,  Σέσκλου, Α. Ε.Σ. «ΟΡΜΙΝΙΟ»,  Άνω Βόλου «Ιάσων» και    Άλλης Μεριάς, Αθλητικοί Σύλλογοι Αγχιάλου  «Πύρασος» και «Φθιώτιδες Θήβες», Κυνηγετικός Σύλλογος Ν. Αγχιάλου, Φιλοπρόοδος Σύλλογος»,  «Σύλλογος Γυναικών»,  «Οξυωτών Νέας Αγχιάλου» και   Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και β) των  Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 17oυ Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς, 1oυ  Δημοτικού Αρτέμιδας, Γυμνασίου Λεχωνίων και των Σχολείων της Ν. Αγχιάλου.

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζει επίσης η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: