Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη

Ο Βόλος είναι η μόνη πόλη της Ελλάδας, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την οποία επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), προκειμένου να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη, στο πλαίσιο έρευνας για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος της έρευνας είναι να τεκμηριώσει τις παραβιάσεις σε οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και, σε πιο περιορισμένο βαθμό, την εκπαίδευση και τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Η αντιπροσωπεία της FIDH, με επικεφαλής τους Αντιπροέδρους Noeline Blackwell από την Ιρλανδία και Δημήτρη Χριστόπουλο από την Ελλάδα, είχε μακρά συνομιλία με τον Δήμαρχο Βόλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η πόλη και οι πολίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Φιλοδοξούμε, μέσα από συναντήσεις με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων να διερευνήσουμε κατά πόσο η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, και παράλληλα να καταγράψουμε τις προτάσεις τους για πιθανές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισαν τα μέλη της αποστολής της FIDH. Όπως εξήγησαν, από τα μηνύματα που λαμβάνει η Ομοσπονδία προκύπτει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την πρόσβαση στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα σε πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Οι απαντήσεις στην κρίση από τους φορείς χάραξης πολιτικής σε κάθε χώρα, έχουν με τη σειρά τους επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνίες, ιδιαίτερα  τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ελλάδα, όπου τα αυστηρά μέτρα και προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, αφενός υπονομεύουν την πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες και  βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε τομείς όπως η στέγαση, η υγεία, η απασχόληση και η εκπαίδευση, αφετέρου οδηγούν στον περιορισμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο κ.Σκοτινιώτης, αφού έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορική ταυτότητα της περιοχής, προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του Βόλου και τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης, δεδομένου και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της τοπικής οικονομίας. «Ο Βόλος και η Μαγνησία, λόγω της ιδιαίτερης παραγωγικής τους φυσιογνωμίας, έχουν χτυπηθεί πολύ έντονα. Τόσο τα επίσημα όσο και τα ανεπίσημα στοιχεία, μάς κατατάσσουν στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας», τόνισε μεταξύ άλλων και εξήγησε ότι υπάρχει στην περιοχή μεγάλη μερίδα νεόπτωχων που προέρχεται κυρίως από την κατάρρευση της μεσαίας τάξης, η οποία βρίσκεται πραγματικά σε δεινή κατάσταση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε ότι οι Δήμοι, ως ο πλησιέστερος προς τον πολίτη θεσμός, βιώνουν με ιδιαίτερα άμεσο και πολλές φορές δραματικό τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανεργία και τα συνεπακόλουθά της στην κοινωνική συνοχή. Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των μεγάλων περικοπών στις επιχορηγήσεις και την αδυναμία του κεντρικού κράτους να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις. «Σε αυτό το δραματικό κοινωνικό πεδίο και σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, οι Δήμοι πήραν κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια τους, υποκαθιστώντας ουσιαστικά το  κοινωνικό κράτος  το οποίο έχει καταρρεύσει», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Βόλου.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε τις σημαντικές κοινωνικές δομές του Δήμου που λειτουργούν ως ομπρέλα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους συμπολίτες, όπως ο Ξενώνας Αστέγων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κέντρο Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, ο  Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων της βίας και των παιδιών τους, τα κέντρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, τους παιδικούς σταθμούς κ.α. Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία, άλλους φορείς και το ισχυρό κίνημα εθελοντισμού που έχει αναπτυχθεί στην πόλη, όπως το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο κ.α. «Αποτελεί ζήτημα τιμής για το Δήμο Βόλου και την τοπική κοινωνία να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς συμπολίτης χωρίς φαγητό και χωρίς στέγη», επανέλαβε ο κ.Σκοτινιώτης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Δήμου Βόλου για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προτάσσοντας την προσπάθεια αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, χάρις στην οποία ο Δήμος Βόλου αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο επενδυτή στο Νομό Μαγνησίας. Ακόμη, αναφέρθηκε στο Κέντρο Υποστήριξης Απασχόλησης, το οποίο παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη σε ανέργους της περιοχής, αλλά και στην πρωτοβουλία που έλαβε ο Δήμος Βόλου και υλοποιεί σε συνεργασία με τους βασικούς τοπικούς  φορείς για τη συγκρότηση του Τοπικού Δικτύου Ανάπτυξης και Απασχόλησης, με στόχο την κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Σκοτινιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι απαιτείται να υπάρξει σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή. Στο πλαίσιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παίξει ρόλο αιχμής, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μπορέσουν να βγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Σε ερώτηση, εξάλλου, για τυχόν θετικές συνέπειες της κρίσης, ο κ.Σκοτινιώτης απάντησε ότι βοήθησε τους Έλληνες να υιοθετήσουν και πάλι ιδέες και αξίες που είχαν ξεχάσει, ενώ σε ερώτηση για άνοδο του νεοναζισμού στη χώρα μας υπογράμμισε ότι στο Δήμο Βόλου έχει διαμορφωθεί ισχυρό μέτωπο απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικής βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, που εντείνονται σε συνθήκες μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. «Αν θέλουμε να ξεπεράσουμε  τη σημερινή κρίση, θα πρέπει να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αξιώσουμε την άρση των αιτιών που οδηγούν στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή και να αποφύγουμε το διχασμό και το χάος, που με τόσο πάθος επιδιώκουν οι δυνάμεις του μηδενισμού και της τυφλής βίας, χωρίς ίχνος σεβασμού στις παραδόσεις μας και χωρίς ίχνος ευθύνης για το μέλλον της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η FIDH
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) ιδρύθηκε το 1922 από 15 ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα συμμετέχουν 178 εθνικές οργανώσεις από 117 χώρες, που συνεργάζονται με σκοπό την υλοποίηση στρατηγικών και δράσεων για την προώθηση των παγκόσμιων προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η FIDH πιστεύει ότι βιώσιμες κοινωνικές αλλαγές και ο πραγματικός σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα προκύψουν από τις δράσεις που υλοποιούν οι τοπικές κοινότητες και οι οποίες υποστηρίζονται από πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Αυτή η αλληλεπίδραση διέπει τις διαδικασίες  λήψης αποφάσεων της FIDH, τα προγράμματά της και τις δραστηριότητές της,  καθιστώντας την το μοναδικό αντιπροσωπευτικό φορέα που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινοτήτων που πλήττονται από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η FIDH  πετυχαίνει να συγκεράσει την εμπειρία και την γνώση των προβλημάτων που έχουν οι εταίροι με το διεθνές δίκαιο και τους μηχανισμούς προστασίας και διακυβερνητικής υπεράσπισης.
N.Blackwell και Δ.Χριστόπουλος
Η Noeline Blackwell είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στη Νομική  Σχολή και τη Σχολή Διοίκησης  στο Πανεπιστήμιου του Δουβλίνου “Dublin College University”, αντιπρόεδρος της FIDH και γενική διευθύντρια του FLAC, ενός Οργανισμού στην Ιρλανδία που παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος της FIDH.


Δεν υπάρχουν σχόλια: