Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Μουσική… παρουσίαση βιβλίου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βόλου - Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και το Μουσικό Σχολείο Βόλου, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, με σκοπό την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου «Ένας αλήτης άγγελος» του γνωστού στιχουργού Λευτέρη Χαψιάδη, η οποία θα πλαισιωθεί από ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.
Για το βιβλίο και το συγγραφέα θα μιλήσει η φιλόλογος και διδάκτορας Ιστορίας, καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Βόλου Τασούλα Κονταξή, ενώ τα τραγούδια του Λευτέρη Χαψιάδη θα αποδώσουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου με τη διδασκαλία και καθοδήγηση των καθηγητών Βασίλη Αγροκώστα, Ανδρέα Κατσιγιάννη και Ζαφείρη Κουκουσέλη που έχουν τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Για το σκοπό αυτό, στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας θα βρίσκονται εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων. «Την Τετάρτη στο θέατρο της Νέας Ιωνίας, χάρις στη θαυμαστή πράγματι συνέργεια Δήμου Βόλου και Μουσικού Σχολείου, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για μία ακόμη φορά το πόσο η τοπική μας κοινωνία αναγνωρίζει και κατανοεί τις ανάγκες των πιο αδύνατων συμπολιτών μας και συμπαρίσταται δυναμικά με κάθε ευκαιρία» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απ  Παντσάς.
Ο Λευτέρης Χαψιάδης είναι καταξιωμένος λαϊκός στιχουργός που συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς και ερμηνευτές. Η γνωριμία του με το Λευτέρη Παπαδόπουλο που θαύμαζε και αγαπούσε καθόρισε την πορεία του που τον οδήγησε σε συνεργασία και φιλία με τον Στ.Καζαντζίδη, τον Μαν.Αγγελόπουλο, Στρ.Διονυσίου, Μιχ.Μενιδιάτη, Γιώτα Λύδια, Ρίτα Σακελλαρίου, Μαν.Μητσιά, Δημ.Μητροπάνο, Γ.Μαργαρίτη, Γ.Νταλάρα, Γ.Πάριο, Χ.Αλεξίου, Ελ.Βιτάλη, Γλυκερία, Μαριώ, Κατ.Στανίση, Πασχ.Τερζή, Δ.Γαλάνη, Κ.Μακεδόνα, Γ.Μαρίνο, Διον.Θεοδόση και πολλούς άλλους. Τους στίχους του “έντυσαν” μουσικά σημαντικοί λαϊκοί μουσικοσυνθέτες όπως: Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Σούκας, Θόδωρος Δερβενιώτης, Στέλιος Βαμβακάρης, Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Θόδωρος Καμπουρίδης, Νίκος Καρανικόλας, Γιώργος Κόρος, Στέλιος Φωτιάδης, Νίκος Ιγνατιάδης. 
Η ζωή και η δράση του έφεραν τον Λευτέρη Χαψιάδη στην πρώτη γραμμή της δισκογραφικής δραστηριότητας. Επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στη γενέτειρα γη, στο όμορφο χωριό του Έβρου, στα Κοίλα – στον επίγειο παράδεισό του όπως ο ίδιος λέει. Με ποντιακή καταγωγή καθώς ο πατέρας του γεννήθηκε στα Σούρμενα του Πόντου και η μητέρα του στη Σαμψούντα, με παιδικά και εφηβικά χρόνια στη γενέτειρα γη και σπουδές στην Πάτρα και συνεργασίες που γέμισαν τη ζωή του τον οδήγησαν  να γράψει τρία έως τώρα βιβλία: «Η ζωή μου τραγούδι, το τραγούδι ζωή» (2007) ένα αυτοβιογραφικό λεύκωμα με όλους τους τραγουδιστές και συνθέτες που γνώρισε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του, «Ένας αλήτης άγγελος» (2009) μυθιστόρημα με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και το «13 συν ένα γιατί» (2010) σκέψεις και απόψεις για τη μουσική  και τους εκφραστές της.Το βιβλίο του Λευτέρη Χαψιάδη «Ένας αλήτης άγγελος» είναι το πρώτο του  μυθιστόρημα και αφορά και αυτό στο ελληνικό τραγούδι. Είναι ένα υποθετικό ταξίδι του συγγραφέα στη ζωή και το θάνατο με κεντρικούς ήρωες τους ανθρώπους του τραγουδιού σε υποθετικές και φανταστικές καταστάσεις αλλά και σε γεγονότα από την πολύχρονη επαφή του Λευτέρη Χαψιάδη με το χώρο της μουσικής και την επαφή του με προσωπικότητες του πενταγράμμου. 
Ο συγγραφέας παρουσιάζει για την ακρίβεια σειρά από βιογραφίες με πολλά άγνωστα έως τώρα στοιχεία ενώ προσθέτει δικές απόψεις δημιουργώντας ήρωες και καταστάσεις που συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Ο ήρωάς του Λευτέρη Χαψιάδη στο βιβλίο του «΄Ενας αλήτης άγγελος» είναι ο Λέλος  τον οποίο παρουσιάζει ως άγγελο που επιστρέφει από τον παράδεισο στη γη με άδεια ενός μηνός έχοντας την άνεση να λέει όσα σκέφτεται, να κινείται σε ρεαλιστικές και μεταφυσικές διαστάσεις, να κρίνει και να σχολιάζει, να καταγράφει και να περιγράφει άλλους … «αγγέλους» καθώς και τον «Αγιο Πέτρο» δηλώνοντας τους στίχους του «Μια είναι η ουσία δεν υπάρχει αθανασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: