Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα για όλους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Δεν έχει προηγούμενο η φετινή κινητοποίηση επιχειρήσεων και πολιτών για την υποστήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Βόλου ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς συνεχίζεται καθημερινά με αμείωτους  ρυθμούς η ενίσχυσή του με είδη μακράς συντηρήσεως. Δυναμικά συμμετέχουν φέτος στην προσπάθεια οι ιδιοκτήτες 40 φούρνων, οι οποίοι, εκτός από αρτοσκευάσματα, προσφέρουν επίσης καφέδες και γλυκά για 500 οικογένειες της πόλης, κάνοντας έτσι πράξη το σύνθημα «γιορτές για όλους». Συγκινητική, εξάλλου, είναι τη φετινή χρονιά και η ανταπόκριση των μαθητών.
Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού  κ. Απόστολος  Παντσάς, «η μεθοδική  καταγραφή όσων συμπολιτών μας επιθυμούν να προσφέρουν και η συστηματική συλλογή όλων των προσφερομένων ειδών  από τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα έχει προκαλέσει ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για τη δομή αυτή που στηρίζει, κατά ένα μόνο μέρος δυστυχώς, τις ανάγκες περίπου 500 οικογενειών. Παράλληλα η δημοσιοποίηση των προσφορών και κυρίως των μεγάλων, λειτουργεί παιδαγωγικά και προτρεπτικά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης μέσα στην κοινωνία».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών, σύμφωνα με τον κ.Παντσά, είναι η γνωστοποίηση εκ μέρους Δημοτικού Σχολείου της Ζαγοράς ότι τις επόμενες μέρες θα ενισχύσουν το Παντοπωλείο με λάδι.  «Είναι η απάντηση των ευαισθητοποιημένων παιδιών της Ζαγοράς στο γεγονός ότι, λόγω κακής εσοδείας για την ελιά, στο Πήλιο φέτος οι προσφερόμενες ποσότητες είναι μικρές και το λάδι που αποτελεί βασικότατο στοιχείο διατροφής της ελληνικής οικογένειας, ενδεχομένως θα λείψει από πολλούς. Έτσι τα παιδιά από τη Ζαγορά, πέρα από στενές γεωγραφικές και τοπικιστικές προσεγγίσεις, άνοιξαν την αγκαλιά τους για να συμπεριλάβουν και τις οικογένειες του Βόλου,  που “γονατισμένες” από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και δεν μπορούν ούτε  λίγο λάδι να προμηθευτούν για το φαγητό τους. Η κίνηση είναι πολλαπλής  χρησιμότητας και ανάγνωσης», δήλωσε o κ.Παντσάς.
Στο μεταξύ, ο γνωστός σε όλους «παραδοσιακός φούρνος Ιωαννίδη» προσέφερε μισό τόνο λάδι για την ενίσχυση του Παντοπωλείου. Η Κλωστοϋφαντουργία Βόλου  «Κ.Μιχαλόπουλος Α.Ε.»  ενισχύει με 200 λίτρα ελαιόλαδο, ενώ  επίσης δεκάδες πολίτες κάνουν δωρεές.
Σημαντική ποσότητα λαδιού απέφερε και η διήμερη καμπάνια του συλλόγου των αποφοίτων του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου (Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Δεκεμβρίου) στην πλατεία Αγίου Νικολάου, η οποία, με την υποστήριξη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, συγκέντρωσε  ποσότητα τροφίμων και ειδών που  φτάνει  το μισό τόνο. Θέλοντας να ευχαριστήσει τους  συμμετέχοντες σε αυτό το κάλεσμα αλληλεγγύης και πολλούς άλλους για τη μεγάλη του συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, ο αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Παντσάς επισήμανε ότι: «Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ελάχιστα δείγματα μιας πολύ μεγάλης κοινωνικής κινητοποίησης. Είναι μόνον μερικά  από εκείνα  που συναντούν καθημερινά  όσοι  υπηρεσιακά αλλά και εθελοντικά στηρίζουν τις δράσεις του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Είναι τα δείγματα μιας κοινωνίας που αντιστέκεται και συμπαραστέκεται. Μιας κοινωνίας που αγωνιά αλλά δεν παραδίδεται. Μιας κοινωνίας που  μέχρι να έρθουν οι καλύτερες μέρες, στηρίζει τα αδύναμα μέλη της και δεν επιτρέπει να ποδοπατηθούν από την  οικονομική κρίση. Μιας κοινωνίας  που παρά την ακραία απαξίωση και την υποβάθμιση της  δεν δέχεται να χάσει τις δικές της αξίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: