Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Όχι σε επιλογές που δυναμιτίζουν τα ίδια τα θεμέλια των Δήμων

Την κατηγορηματική αντίθεση της Δημοτικής Αρχής Βόλου σε επιλογές που θα δυναμιτίσουν τα ίδια τα θεμέλια των Δήμων, ιδιαίτερα αν θίξουν τους πιο ευαίσθητους τομείς δράσης τους, όπως είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και η παροχή δημοσίων αγαθών (νερό και αποχέτευση), εκφράζει ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης σε δήλωσή του με αφορμή τη νέα λίστα με φερόμενα υπό κατάργηση νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, που είδε το φως της δημοσιότητας. Ειδικά για την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ σημειώνει ότι, τυχόν κυβερνητική απόφαση για κατάργηση της θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής αλλά συνολικά της τοπικής κοινωνίας και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Τέλος, ο κ.Σκοτινιώτης επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι η υπεράσπιση των Δήμων θα πρέπει να αποτελέσει, πρώτα και κύρια, υπόθεση της κάθε τοπικής  κοινωνίας.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Δημάρχου έχει ως εξής:
Είναι πλέον προφανές ότι η δημοσίευση, κάθε λίγο και λιγάκι, με τη μέθοδο της “διαρροής”, κάποιας λίστας με υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, γίνεται για να προετοιμαστεί το κλίμα και να δοκιμαστούν οι αντιστάσεις των αυτοδιοικητικών φορέων. Η νέα λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό Κοινωφελών Επιχειρήσεων Δήμων, μεταξύ αυτών και της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, όπως και σημαντικό αριθμό ΔΕΥΑ (δεν περιλαμβάνεται η ΔΕΥΑΜΒ). 
Κατά τη χθεσινή επίσκεψή μου στην Αθήνα προσπάθησα να διερευνήσω την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων, ωστόσο αυτό στάθηκε αδύνατο αφού κανείς αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν αποδέχεται ότι υπάρχει σχετική κυβερνητική απόφαση. Πλήρη άγνοια και αιφνιδιασμό δηλώνει και η ΚΕΔΕ. Τα παραπάνω μόνο εφησυχασμό, φυσικά, δεν δικαιολογούν. Χρειάζεται άλλωστε προσοχή για να μην πέσουμε στην παγίδα και την  πάθουμε σαν τον βοσκό στο γνωστό μύθο του Αισώπου.
Οφείλουμε, λοιπόν, να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την κατηγορηματική μας αντίθεση σε επιλογές που θα δυναμιτίσουν τα ίδια τα θεμέλια των Δήμων, ιδιαίτερα αν θίξουν τους πιο ευαίσθητους τομείς δράσης τους, όπως είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και η παροχή δημοσίων αγαθών (νερό και αποχέτευση). Στον αγώνα μας αυτόν αισθανόμαστε πιο ισχυροί μετά την ομόθυμη απόφαση των τοπικών φορέων, όπως αυτή εκφράστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, για τη στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου και τη συγκρότηση Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το μείζον θέμα της ολοκληρωμένης και ορθολογικής διαχείρισης του νερού ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και της αποχέτευσης, ως δημοσίων κοινωνικών αγαθών. 
Επισημαίνουμε ότι στο πρόσφατο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ διαπιστώθηκε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέτυχε, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, να εξορθολογίσει τα οικονομικά της, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ και συμβάλλοντας σημαντικά ώστε η χώρα μας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Το γεγονός αυτό δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να αξιώσει από την Κυβέρνηση να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.
Οφείλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τυχόν κυβερνητική απόφαση για κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου  Βόλου (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) θα είναι οικονομικά ακατανόητη και κοινωνικά οδυνηρή, θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση  όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής αλλά συνολικά της τοπικής κοινωνίας και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ συντηρεί υπηρεσίες που ανακουφίζουν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης κοινωνικές ομάδες πολιτών, υπηρεσίες, τις οποίες το ίδιο το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει.
Επισημαίνουμε πως στο Δήμο Βόλου, παρά την τεράστια οικονομική στενότητα όχι μόνο δεν καταργήσαμε καμία κοινωνική δομή, αλλά δημιουργήσαμε και νέες, όπως τον Ξενώνα Αστέγων, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με νοητική  υστέρηση, τον Ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες κλπ. Σε άλλες δομές, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η χρηματοδότηση προς την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ είναι για 277 επωφελούμενους του προγράμματος, εξυπηρετούνται επιπλέον περίπου 600 άτομα. Να σημειωθεί ότι με ευθύνη της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ λειτουργούν 10 δομές που εξυπηρετούν παιδιά (6 ΚΔΑΠ και 4 βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί), ενώ λειτουργούν επίσης Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ, Ιατροκοινωνικά Κέντρα για ΡΟΜΑ, Κέντρα Νεότητας κ.α. Τέλος, το ΔΙΕΚ Βόλου είναι το μοναδικό δημοτικό ΙΕΚ στην Ελλάδα, το οποίο επί 27 χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου επαγγελματικές σπουδές με χαμηλά δίδακτρα, ουσιαστική επαγγελματική κατάρτιση και επίσημο κρατικό τίτλο σπουδών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου αξιοποιεί με μεγάλη επιτυχία ευρωπαϊκούς πόρους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του 2013, η συμμετοχή του Δήμου Βόλου ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 20,4% .
Θεωρούμε ότι τυχόν μονομερής και «άνωθεν» κατάργηση ολόκληρων δημοτικών φορέων και θέσεων εργασίας, υπονομεύει και ακυρώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη γυρίζει δεκαετίες πίσω. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές πως ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τη συνταγματική υπόσταση των Δήμων, τις πολύτιμες υπηρεσίες που σε ένα εξαιρετικά αντίξοο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον προσφέρουν οι Δήμοι σε κάθε τοπική κοινωνία και τη μεγάλη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια. Αυτονόητο είναι πως η υπεράσπιση των Δήμων θα πρέπει να αποτελέσει, πρώτα και κύρια, υπόθεση της κάθε τοπικής κοινωνίας, αφού αυτήν πρωτίστως αφορά».

Αντίδραση ΕΔΕΥΑ
Στο μεταξύ, «ανακριβή και ανυπόστατα» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο σύμφωνα με τα οποία δώδεκα Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) απειλούνται με λουκέτο. Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι Δ.Ε.Υ.Α. αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις, αυτοτελείς ως προς τους οικείους Δήμους που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και  λειτουργούν ανταποδοτικά, αφού έχουν ίδια έσοδα από τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες τους. Οποιαδήποτε προσπάθεια και απόπειρα να πληγούν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις παρεχόμενες προς τους πολίτες της περιφέρειας υπηρεσίες, αλλά κυρίως θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αφού θα καταρρεύσουν έργα δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφέλειας που διαχειρίζονται οι Δ.Ε.Υ.Α. Τέλος, τονίζεται ότι η λύση των Δ.Ε.Υ.Α. δεν θα έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης και την αειφόρο ανάπτυξη, και θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στην κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα υποχρεωθεί να επωμισθεί το αντικείμενό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: