Σημαντικά βελτιωμένη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής, η τροποποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, οι οποίοι υπογράφουν την Απόφαση αριθμ. 67659/ΦΕΚ 3155Β/12-12-2013. Το σημαντικό είναι ότι, στο τελικό κείμενο της Απόφασης έχει υιοθετηθεί το σύνολο, σχεδόν, των προτάσεων που διατύπωσε ο Δήμος Βόλου μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως είναι γνωστό, η Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου και της περιοχής, ασχολήθηκε έγκαιρα και από τις 22 Ιουλίου 2013 κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο εμπεριστατωμένη εισήγηση του Τμήματος Τουρισμού.
Με βάση την εισήγηση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε για το Σχέδιο Απόφασης στη Συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου 2013 (απόφαση αριθμ. 661/2013) και κατέληξε στην κατ' αρχήν αποδοχή του Σχεδίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ελλείψεις και αστοχίες που αν παρέμεναν θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Για τα θέματα αυτά διατύπωσε πολύ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που διόρθωναν και βελτίωναν σημαντικά το Σχέδιο Απόφασης διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της περιοχής.
Οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προωθήθηκαν στους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης και στους Βουλευτές και υποστηρίχθηκαν με πειστικά επιχειρήματα. «Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το σύνολο, σχεδόν, των προτάσεων έγιναν αποδεκτές με αποτέλεσμα η τελική απόφαση να αποτελεί μια καλή βάση για την τουριστική ανάπτυξη του Βόλου, του Πηλίου και του Παγασητικού», επισημαίνει σε σχετική δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης.
Συγκεκριμένα:
1. Προτάθηκε να συμπεριληφθεί στις “Αναπτυσσόμενες Περιοχές” το παραλιακό μέτωπο ανατολικά του Βόλου και μέχρι τα όρια του Δήμου (Μαλάκι), δεδομένου ότι στο Σχέδιο Απόφασης προβλεπόταν μόνο η Παράκτια Ζώνη δυτικά της πόλης, μέχρι την Ν. Αγχίαλο. Η πρόταση έγινε δεκτή και σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης η περιοχή που ζήτησε ο Δήμος Βόλου εντάχθηκε ολόκληρη, μαζί και με όλο το παράλιο μέτωπο ανατολικά, μέχρι και το Τρίκερι και δυτικά, μέχρι τα όρια με το νομό Φθιώτιδας, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα, πράγματι ακατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη, μεταξύ Σούρπης και Πτελεού.
2. Στην κατηγορία του Χιονοδρομικού Τουρισμού ο Δήμος Βόλου σημείωνε ότι δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου – Αγριόλευκες, όπως συνέβαινε σε παλαιότερα χωροταξικά. Στο τελικό κείμενο του Σχεδίου το Χιονοδρομικό Κέντρο απεικονίζεται σαφώς στο σχετικό χάρτη που αποτελεί αναπόσπαστο παράρτημα.
3. Ιδιαίτερη σημασία είχε δοθεί από το Δήμο Βόλου στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα είχε απορρίψει με έμφαση, οποιαδήποτε αλλαγή πρότεινε το Σχέδιο Απόφασης που ανέτρεπε το καθεστώς προστασίας των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών, (Natura κ.λ.π.) Πράγματι στο τελικό κείμενο απαλείφθηκαν όλες αυτές οι αναφορές. Και επιπλέον, τονίστηκε σε πολλά σημεία η προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.
4. Ένα τέτοιο σημείο προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνεται στο άρθρο 5, παρ. Ι που αναφέρεται στις Περιοχές Ιδιαίτερου Χαρακτήρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το Πήλιο και για τις οποίες το Σχέδιο Απόφασης προέβλεπε τη δυνατότητα παρεκκλίσεων από τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για τις οικοδομικές άδειες. Στο τελικό κείμενο απαλείφθηκε η δυνατότητα αυτή.
5. Η σημαντικότερη αλλαγή έγινε στο θέμα της ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού στον Παγασητικό. Το Σχέδιο Απόφασης δεν προέβλεπε καμία σχετική δραστηριότητα και γι αυτό ο Δήμος Βόλου είχε προτείνει συγκεκριμένη διατύπωση για τον καθορισμό Ζώνης Ναυσιπλοΐας Αναψυχής που θα περιλαμβάνει τον Παγασητικό και τον Β. Ευβοϊκό. Η διατύπωση αυτή υιοθετήθηκε πλήρως, όπως φαίνεται στο άρθρο 6, παρ. Γ2 και καθορίζεται “ΖΝΑ1: Θερμαϊκός – Βόρειες Σποράδες – Παγασητικός – Ευβοϊκός”.
6. Επιπλέον, είχε προταθεί να υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη δικτύου μαρίνων στον Παγασητικό κόλπο. Η πρόταση έγινε δεκτή και στο άρθρο 6, παρ. Γ2, σημ. ββ. αναφέρεται “Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην πύκνωση του δικτύου στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και σε κόλπους, όπως ο Αργοσαρωνικός, ο Αργολικός και ο Παγασητικός”.
7. Όλα τα σημεία του Σχεδίου τα οποία αφορούσαν τον Βόλο και την Περιοχή και με τα οποία συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο, παρέμειναν στο τελικό κείμενο. Τέτοια είναι: η ένταξη του Πηλίου στις περιοχές “Ιδιαίτερου Χαρακτήρα”, οι προστατευόμενοι και εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, οι αρχαιολογικοί χώροι, ο αστικός και ο αθλητικός τουρισμός, τα θεματικά και μυθολογικά πάρκα κ.λ.π.
8. Μοναδική διαφοροποίηση από τις προτάσεις του Δήμου Βόλου αποτελεί η περίπτωση χαρακτηρισμού του Βόλου ως περιοχή κατάλληλη για Γκολφ, η οποία παραμένει όπως στο Σχέδιο, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε αντίθετη γνώμη.
9. Τέλος, με το θέμα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, για το οποίο έγινε αδικαιολόγητος θόρυβος, είναι απολύτως σαφές, τόσο στο Σχέδιο Απόφασης όσο και στο τελικό κείμενο ότι ο καθορισμός των κατευθύνσεων τουριστικής ανάπτυξης εντός των περιοχών Ιδιαίτερου Χαρακτήρα, όπως προβλέπεται για το Πήλιο, θα προκύψει στο υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού, το οποίο θα είναι, πιθανώς, η Περιφέρεια (άρθρο 4 παρ. ΙΙ).
Επισημάνεται ότι παρόμοιες προτάσεις κατέθεσαν και άλλοι τοπικοί φορείς, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας και η Ένωση Ξενοδόχων. «Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, ότι όταν οι τοπικοί φορείς κινούνται έγκαιρα, υπεύθυνα και μεθοδικά με τεκμηριωμένες προτάσεις, μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη του τόπου», κατέληξε ο κ.Δερβένης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου