Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

«Δράκεια 18.12.1943»: Γέφυρα συμφιλίωσης ανάμεσα στις εμπειρίες του παρελθόντος και του παρόντος

Με την εκπλήρωση ενός ιστορικού χρέους προς τη Δράκεια και τους κατοίκους της, τη δημιουργία του Χώρου Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943», τιμήθηκε φέτος από το Δήμο Βόλου η τραγική επέτειος της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το “Ολοκαύτωμα” της Δράκειας. Ημέρα μνήμης για τους νεκρούς, αλλά και στοχασμού για τις ολέθριες συνέπειες της ναζιστικής θηριωδίας και για την ανάγκη να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον τέτοια βαρβαρότητα, χαρακτήρισε τη 18η Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος παραβρέθηκε στο σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο μαρτυρικό χωριό, με την καθολική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ Γιώργος Καλτσογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Αγριάς-Αρτέμιδος κ.Σωτήρης Χαλκιάς, ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου και τέως Αντιδήμαρχος Αγριάς-Αρτέμιδος κ.Νίκος Στόϊκος,ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου και πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ.Βασίλης Κοντορίζος, η περιφερειακή σύμβουλος κ.Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Δράκειας κ.Δημήτρης Μούτος και μέλη του Συμβουλίου, καθώς  και το σύνολο των τοπικών φορέων.
Το διήμερο αφιέρωμα που οργανώθηκε από το Δήμο Βόλου, με ευθύνη της Αντιδημαρχίας Αγριάς-Αρτέμιδος και σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Δράκειας, ξεκίνησε με την επιβλητική και συγκινητική λαμπαδηδρομία μνήμης, αμέσως μετά τον εσπερινό του Αγίου Μοδέστου την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου. Ακολούθησε, στο χώρο του ιστορικού καφενείου της κάτω πλατείας, η εκδήλωση – συζήτηση γύρω από το ζήτημα των εκτελέσεων των ναζιστικών στρατευμάτων Κατοχής και τις πολεμικές αποζημιώσεις των θυμάτων. Στο γεμάτο καφενείο έγιναν για πρώτη ίσως φορά στους κατοίκους ενημέρωση για το δικαστικό αγώνα γύρω από τα παραπάνω θέματα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης και συνεχούς διεκδίκησης των οφειλών, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης αναγνώρισης της θυσίας.
Στον χαιρετισμό του, ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Βόλου συμμετέχει ενεργά στο Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, το οποίο πρωτίστως διεκδικεί την απόδοση  δικαιοσύνης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, τις λεγόμενες γερμανικές αποζημιώσεις. Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να προστατευθεί η δημοκρατία από φαινόμενα κοινωνικής βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ευρώπη βιώνει σήμερα μια δύσκολη περίοδο ανακατατάξεων. Η Ελλάδα βιώνει το οδυνηρό τέλος μιας ολόκληρης εποχής, όπου πλέον αμφισβητούνται όλες οι σταθερές της ζωής μας. Σε συνθήκες  μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, με την ανεργία να καλπάζει και τη μεσαία τάξη να καταρρέει, εντείνονται τα φαινόμενα κοινωνικής βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν κινδύνους τόσο για τη θέση της χώρας στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσο και για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας. Οι κίνδυνοι αυτοί κάθε άλλο παρά θα πρέπει να υποτιμηθούν.  Αυτό σημαίνει, πάνω απ’ όλα, πως  όλοι μας θα πρέπει να ξανακοιτάξουμε τη σχέση μας με τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της, διδασκόμενοι από το μεγάλο μάθημα του 20ου αιώνα.
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να γίνεται γνωστή η ιστορία, όσο πικρή και αν είναι. Και η  μνήμη τέτοιων τραγικών γεγονότων είναι μια δύσκολη μνήμη,  όπως έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς,  Μια μνήμη που πάλεψε στα μεταπολεμικά χρόνια με σιωπές και αποσιωπήσεις. Για εμάς, μια τέτοια καθαρή στάση αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση, αλλά και  προϋπόθεση  για τους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης, που πρέπει να συνδέουν τους λαούς. Πιστεύουμε πως η μεγάλη εθνική μάχη για το ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων ήλθε πλέον η ώρα να ολοκληρωθεί με επιτυχία», τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βόλου.

Αγώνας διεκδίκησης κι όχι εκδίκησης
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Γιώργου Καλτσογιάννη και οι τοποθετήσεις των ειδικών ομιλητών κ.Αριστομένη Συγγελάκη, Οδοντίατρου MSc, Πολιτικού Επιστήμονα MSc, μέλους της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της κ.Χριστίνας Σταμούλη, Νομικού, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Ο κ.Συγγελάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα απ’ όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με την τρομοκρατία της πείνας και την τρομοκρατία των ολοκαυτωμάτων να αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους. Κι όμως, τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό καθώς η χώρα μας, παρά τις αδυναμίες που επέδειξε, ουδέποτε έχει παραιτηθεί των νόμιμων αξιώσεών της. «Ο αγώνας μας είναι αγώνας διεκδίκησης κι όχι εκδίκησης. Δεν στρεφόμαστε εναντίον του γερμανικού λαού και της νεολαίας, με τους οποίους έχουμε δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Ο αγώνας μας είναι αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης. Είναι ένα διαρκές μήνυμα εναντίον του ναζισμού και της βαρβαρότητας, ένα δημοκρατικό διάβημα για το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι αγώνας για την απόδοση δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο ομιλητής.
Καταλήγοντας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, χωρίς άλλη κωλυσιεργία, να θέσει επίσημα και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το ζήτημα της απόδοσης των γερμανικών οφειλών στην γερμανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, τα κόμματα και η πολιτική τάξη συνολικά, οφείλουν να γνωρίζουν ότι στο εξής θα κριθούν πολύ αυστηρά για τη στάση τους.
Από την πλευρά της η κ.Σταμούλη αναφέρθηκε στην νομική διάσταση του θέματος σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η άσκηση αγωγής για τη διεκδίκηση ατομικών αποζημιώσεων από τα εγκλήματα των στρατευμάτων κατοχής, ήταν μια πρωτότυπη νομική ιδέα του Γιάννη Σταμούλη. Το 1995 συνέταξε και κατέθεσε αγωγή εναντίον της Γερμανίας, κάτι που δεν είχε ξανατολμήσει κανείς. «Κατά παγκόσμια νομική πρωτοτυπία κρίθηκε από Δικαστήριο ότι κράτος, του οποίου τα όργανα παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο, οφείλει αποζημίωση στα θύματα.  Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε το 2000 από την Ολομέλεια του Αρειου Πάγου. Όμως την τόλμη που έδειξε τότε η ελληνική Δικαιοσύνη, δεν τη ζήλεψε καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Η ιστορική απόφαση 137/1997 παραμένει ακόμη ανεκτέλεστη καθώς οι Έλληνες υπουργοί Δικαιοσύνης δεν δίνουν την απαραίτητη άδεια για να εκτελεστεί».

Πάνω από το ιστορικό καφενείο…
Η συγκίνηση κυριάρχησε και την επόμενη μέρα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, επέτειο της τραγικής ημέρας, κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, το Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες και την ομιλία της Kαθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίκη  Βαν Μπούσχοτεν, στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου όπως και στην επιμνημόσυνη τελετή απόδοσης τιμών στο μνημείο των εκτελεσθέντων.
Ο εορτασμός της επετείου ολοκληρώθηκε με το άνοιγμα για πρώτη φορά του Χώρου Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943». Ο νέος αυτός χώρος στεγάζεται στο μικρό οίκημα επάνω ακριβώς από το ιστορικό καφενείο της κάτω πλατείας και θα λειτουργεί με ευθύνη κι εποπτεία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τον τοπικό αναπτυξιακό και πολιτιστικό σύλλογο «Η Δράκεια». Η δημιουργία του, στον τόπο του μαρτυρίου (κάτω πλατεία Δράκειας), 70 χρόνια μετά, αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής στον τόπο και τους κατοίκους του.
«Ο χώρος μνήμης «Δράκεια 18.12.1943» επιδιώκουμε να λειτουργήσει ως μια γέφυρα συμφιλίωσης ανάμεσα στις εμπειρίες του παρελθόντος και του παρόντος, δημιουργώντας ένα χώρο ανοικτό στους κατοίκους του χωριού, ένα χώρο που δεν θα προτείνει ερμηνείες αλλά θα αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις του τραυματικού γεγονότος», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, κατά την οποία ο μικρός αυτός χώρος συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων των παρευρισκομένων, η ικανοποίηση των οποίων αποτυπώθηκε έκδηλα στα σχόλια που έκαναν κατά την επίσκεψή τους. Από τώρα και στο εξής θα είναι ανοικτός σε κάθε κάτοικο ή επισκέπτη του χωριού.
Συγκεκριμένα, το διάστημα των εορτών έως τις 6 Ιανουαρίου ο χώρος Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943», θα είναι ανοικτός Σάββατο και Κυριακή 11.00 έως 13.00. Επίσης, οργανωμένες επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιούνται καθημερινά κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών 2421039644 και 2421021664.

Δεν υπάρχουν σχόλια: