Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ανοίγει στο κοινό ο χώρος μνήμης «Δράκεια 18.12.1943»

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 70 χρόνια μιας από τις τραγικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας: της εκτέλεσης στη Δράκεια 115 κατοίκων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Φέτος η επέτειος θα τιμηθεί με διήμερο αφιέρωμα μνήμης που οργανώνει ο Δήμος Βόλου, με την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Αγριάς και Αρτέμιδος και σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Δράκειας. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την επιμνημόσυνη τελετή θα πραγματοποιηθεί και το άνοιγμα για πρώτη φορά του Χώρου Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943».
Ο νέος αυτός χώρος στεγάζεται στο μικρό οίκημα επάνω ακριβώς από το ιστορικό καφενείο της κάτω πλατείας και θα λειτουργεί με ευθύνη κι εποπτεία της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ, σε συνεργασία με τον τοπικό αναπτυξιακό και πολιτιστικό σύλλογο «Η Δράκεια».

Πρόγραμμα Διήμερου Αφιερώματος Μνήμης
Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
  • 18:00 - Εσπερινός Αγίου Μοδέστου στον Ιερό  Ναό  Αγίου Νικολάου
  • 19:00 - Λαμπαδηδρομία Μνήμης (εκκίνηση: πάνω πλατεία Δράκειας-κατάληξη: Μνημείο Eκτελεσθέντων)
  • 19:30 - Εκδήλωση Μνήμης στο  Iστορικό Kαφενείο της κάτω πλατείας: 
Χαιρετισμός Δημάρχου  Βόλου Πάνου Τρ. Σκοτινιώτη
Δημήτρης Καλατζής, εκπαιδευτικός, «Δράκεια 18.12.1943:το Χρονικό»
Aριστομένης Ι. Συγγελάκης, Οδοντίατρος MSc,         Πολιτικός Επιστήμων MSc, μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, «Ιστορική μνήμη και ανεκπλήρωτο χρέος: η σημασία της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».
Χριστίνα Σταμούλη, Νομικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, «Η πορεία και οι προοπτικές της δικαστικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα».
      Θα ακολουθήσει συζήτηση

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Δράκειας:
  • Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου
  • Τέλεση Μνημοσύνου για τους εκτελεσθέντες 
  • Ομιλία από την  Kαθηγήτρια  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,   Ρίκη  Βαν Μπούσχοτεν. 
Μνημείο των Εκτελεσθέντων:
  • Απόδοση τιμών στους εκτελεσθέντες
(Επιμνημόσυνη δέηση, Προσκλητήριο πεσόντων, Απαγγελία τoυ ποιήματος του Γ. Φάτση «Ο Τύμβος» από τον Σπύρο Μαβίδη, Κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών από  άγημα του Στρατού και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου).
Μετά την τελετή θα ακολουθήσουν καφές στο Ιστορικό καφενείο της κάτω πλατείας και ξενάγηση  στο  Χώρο Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943».

Χώρος Μνήμης «ΔΡΑΚΕΙΑ 18.12.1943» 
Η δημιουργία του Χώρου Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943» στον τόπο του μαρτυρίου (κάτω πλατεία Δράκειας), 70 χρόνια μετά, αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής στον τόπο και τους κατοίκους του:
18 Δεκεμβρίου 1943: οι Γερμανοί εκτελούν 115 άνδρες στη Δράκεια σε αντίποινα για επίθεση ανταρτών σε μικρή ομάδα γερμανών μοτοσικλετιστών.  Έκτοτε η ζωή στη Δράκεια αλλάζει ριζικά. Το χωριό βυθίζεται στο πένθος. Οι κάτοικοι βασανίζονται από τον πόνο της απώλειας και από αμείλικτα ερωτήματα: Γιατί συνέβη το κακό σε αυτούς που δεν έφταιγαν; Θα μπορούσαν να γλυτώσουν;
Από το 2000 περίπου, στο πλαίσιο του μαθήματος «μνήμη και προφορική ιστορία»  στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ανθρωπολόγος Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν πραγματοποιεί έρευνα προφορικής ιστορίας στη Δράκεια. Η καθηγήτρια και ομάδα φοιτητών παίρνουν συνεντεύξεις από επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων. Είναι η πρώτη φορά που η ιστορία της Δράκειας γίνεται αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και η πρώτη φορά που θύματα του συμβάντος και κάτοικοι του χωριού καταθέτουν τις μνήμες τους για το γεγονός.
Ζητήματα της ιστορίας, όπως το συμβάν και  η μνήμη του, το τραύμα που άφησε, το ατομικό και το συλλογικό πένθος, συναντιόνται στην έκθεση. Στόχος της παρουσίασης δεν είναι μόνο να δείξει «τι πραγματικά συνέβη» τις δύο εκείνες μέρες του ’43, την παραμονή και την ημέρα της εκτέλεσης. Στόχος της είναι να μεταφέρει στο πεδίο της Ιστορίας τις εμπειρίες των ανθρώπων της εποχής· να παρακολουθήσει τους δρόμους μέσα από τους οποίους η κοινότητα επεξεργάστηκε το συλλογικό της πένθος· να διερευνήσει τί σήμαινε για ένα χωριό να χάσει από τη μια μέρα στην άλλη τόσους άντρες, τί επιπτώσεις είχε αυτό στην οικονομία, τις κοινωνικές σχέσεις, τις οικογένειες.
Για τα ζητήματα αυτά, ο λόγος δίνεται στους ανθρώπους που βίωσαν τα γεγονότα είτε ως πρωταγωνιστές της ιστορίας της εκτέλεσης είτε ως μέλη οικογενειών που επηρεάστηκαν βαθιά από τις εμπειρίες των μεγαλυτέρων. Οι επισκέπτες του χώρου θα ακούσουν και θα διαβάσουν μαρτυρίες, που ξετυλίγονται σταδιακά παρουσιάζοντας τη ζωή στο χωριό προπολεμικά, αναλύοντας τα γεγονότα της ημέρας της εκτέλεσης, καταθέτοντας προσωπικές απόψεις για τις αιτίες της τραγωδίας και τις συνέπειές της για τη ζωή στο χωριό. Κι ακόμα, οι ιστορίες ζωής συναντιόνται με τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας, έτσι όπως έχουν μελετηθεί από τη σύγχρονη ιστορική έρευνα.
Ο χώρος μνήμης «Δράκεια 18.12.1943» επιδιώκει να λειτουργήσει ως μια γέφυρα συμφιλίωσης ανάμεσα στις εμπειρίες του παρελθόντος και του παρόντος δημιουργώντας ένα χώρο ανοικτό στους κατοίκους του χωριού, ένα χώρο που δεν θα προτείνει ερμηνείες αλλά θα αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις του τραυματικού γεγονότος.
Στη δημιουργία του με τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, συνεργάστηκαν το τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής της ομάδας την καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, η οποία για περισσότερα από 15 χρόνια ασχολείται συστηματικά με την καταγραφή μαρτυριών για το δραματικό γεγονός, η αρχιτέκτων Ελένη Μπουμπάρη και η ιστορικός, ειδικευμένη σε ψηφιακές εφαρμογές Ιουλία Πεντάζου.
Στην προσπάθεια συνέδραμε ενεργά η τοπική κοινωνία τόσο μέσω του Τοπικού Συμβουλίου όσο και με τη συμμετοχή του αναπτυξιακού πολιτιστικού συλλόγου «Η Δράκεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: