Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της το 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση, τη διεθνή αναγνώριση του φαινομένου της έμφυλης βίας ως έναν από τους κρίσιμους κοινωνικούς μηχανισμούς, μέσω του οποίου οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με τους άνδρες. Η «Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων» του Δήμου Βόλου τιμά αυτή τη μέρα με την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Ερείπια. Οροθετικές Γυναίκες. Το χρονικό μιας Διαπόμπευσης», της Ζωής Μαυρουδή.
Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ, που αφορά την υπόθεση των οροθετικών γυναικών που συνελήφθησαν και
διαπομπεύθηκαν ως «υγειονομική βόμβα» από τις αρχές και τα ΜΜΕ πριν από
τις εκλογές του 2012, θα προβληθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο» στις 20:00. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα επακολουθήσει συζήτηση.
Η υπόθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο ζητήματα, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά των πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, αφενός γιατί δημοσιοποιήθηκαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα οροθετικών γυναικών θυμάτων βίας, στιγματίζοντας έτσι και θυματοποιώντας εκ νέου τις γυναίκες αυτές, και αφετέρου, γιατί ήρθε στην επιφάνεια το ίδιο το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική/οικονομική εκμετάλλευση από παράνομα εγκληματικά κυκλώματα, που απομυζούν τεράστια κέρδη. Αυτή η μορφή βίας, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, τα οποία κακοποιούνται πολλαπλώς, αποτελεί πρωτίστως προσβολή της στοιχειώδους αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Αντί της ανάδειξης της ευθύνης του «πελάτη» απέναντι στον περίγυρό του και, γενικότερα, στο κοινωνικό σύνολο, η ευθύνη αυτή εστιάζεται μόνο στις ίδιες τις γυναίκες που εξαναγκάζονται σε εκπόρνευση, δηλαδή στα ίδια τα θύματα της σωματεμπορίας.
Επρόκειτο για μια ρατσιστική και συνάμα ακραία σεξιστική πολιτική εκμετάλλευση των γυναικείων σωμάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν ως φορείς μίας επιδημίας. Όπως αποκαλύπτεται, όμως στο ντοκιμαντέρ, εικόνα που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ απέχει πολύ από την πραγματική. Από τις 32 οροθετικές γυναίκες που συνελήφθησαν κατηγορούμενες για πορνεία μόνο μια εκδιδόταν και μάλιστα ήταν ανήλικη και θύμα trafficking. Ένα χρόνο αργότερα, οι γυναίκες αυτές αθωώθηκαν. Αποδείχτηκε πως δεν ήταν ιερόδουλες, πως δεν είχαν εκθέσει σκοπίμως κανέναν σε κίνδυνο. Δεν ήξεραν καν ότι ήταν φορείς.
Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου, όπως μετονομάστηκε η Δημοτική Επιτροπή για τα δικαιώματα της Γυναίκας, στοχεύει στην ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές του Δήμου Βόλου, με έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην επίτευξη της ισότητας των φύλων έτσι ώστε άνδρες και γυναίκες να επωφελούνται ισότιμα από τις δημόσιες παρεμβάσεις. Η ανασύσταση της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2013, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανταποκριθεί ο Δήμος στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων, την οποία υπέγραψε ο Δήμος Βόλου στις 7/11/2011, αναλαμβάνοντας δημόσια δέσμευση υπέρ της αρχής της Ισότητας των Φύλων και την εφαρμογή πολιτικών που περιλαμβάνονται στη Χάρτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου