Την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων της περιοχής προκειμένου από κοινού να αξιώσουν από την κυβέρνηση την ύπαρξη άμεσης και δραστικής λύσης για τη σωτηρία του έργου ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης. Υπογραμμίζοντας τις οδυνηρές συνέπειες που είχε για τη λειτουργία του έργου η πρωτοφανής διασπορά των αρμοδιοτήτων και η μη στήριξη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, ο κ.Σκοτινιώτης τονίζει ότι θα πρέπει σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν η λίμνη Κάρλα να καταντήσει βόθρος και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την οποιαδήποτε επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου.
Αναλυτικά, η δήλωση του Δημάρχου έχει ως εξής:
«Δυστυχώς η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, από έργο ζωής για την περιοχή μας τείνει να εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη, παρά το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί τεράστια χρηματικά ποσά. Οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας είναι βαρύτατες. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων σε διάφορους φορείς, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί η ανάγκη να υπάρξει ένας και μόνο φορέας ο οποίος να παρακολουθεί, εκτελεί, ελέγχει και συντονίζει τα πάντα. Αυτό άλλωστε απαιτούσε –και σωστά- και η απόφαση για τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας όχι μόνο συστάθηκε με καθυστέρηση, αλλά και υπολειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, αφού έμεινε χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό. Σαν να μην έφτανε αυτό, με μια απίστευτης ελαφρότητας απόφαση ο Φορέας βρίσκεται ήδη σε καθεστώς εκκαθάρισης και από 23.1.2014 καταργείται και τυπικά.
Αντί λοιπόν οι αρμοδιότητες και η ευθύνη για το κορυφαίο έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας να συγκεντρωθούν σε ένα φορέα, επελέγη η πρωτοφανής διασπορά τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η ευθύνη ανάμεσα στους δαιδάλους της ελληνικής γραφειοκρατίας και της ανευθυνοϋπευθυνότητας. Οι συνέπειες της ακατανόητης αυτής επιλογής είναι οδυνηρές, αφού τα τεχνικά έργα είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», η βλάβη στο αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο του κόμβου Πέτρας δεν έχει αποκατασταθεί από τον Νοέμβριο του 2012, με συνέπεια ο ταμιευτήρας να μην μπορεί να εκπληρώσει τον αντιπλημμυρικό σκοπό του και, επομένως, όταν δεν επαρκεί η παροχετευτικότητα της σήραγγας της Κάρλας τα νερά να οδηγούνται στον Παγασητικό, η στάθμη του νερού του ταμιευτήρα έχει μειωθεί ανησυχητικά, οι διατάξεις της ΚΥΑ που προβλέπουν τον έλεγχο της ποιότητας των νερών και την προστασία της λίμνης, με το σχεδιασμό δικτύου θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων, καθώς και την κατάρτιση προγράμματος για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον περιορισμό της ρύπανσης των νερών της Τ1 δεν έχουν εφαρμοστεί, κλπ.
Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ολιγωρίας. ‘Ολοι οι φορείς της ευρύτερης περιοχής επιβάλλεται να συντονίσουμε τα βήματά μας και να αξιώσουμε από την κυβέρνηση να υπάρξει άμεση και δραστική λύση για τη σωτηρία ενός έργου, που δικαίως είχε χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη αποκατάσταση υγροβιοτόπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η λίμνη Κάρλα να καταντήσει βόθρος. Όπως επίσης θα πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου. Το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ έχει μεριμνήσει και παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα των νερών του Παγασητικού στην έξοδο της σήραγγας της Κάρλας, προφανώς και δεν δικαιολογεί τον οποιοδήποτε εφησυχασμό. Πολλώ μάλλον σε μια εποχή όπου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), προχωρά η υλοποίηση από τη ΔΕΥΑΜΒ έργων μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση του Παγασητικού από τα αστικά απόβλητα ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Η πρωτοβουλία του συντονισμού θα μπορούσε να αναληφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεδομένου μάλιστα ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση καλείται, μέσα από άπειρες αντιξοότητες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, να διαχειριστεί τις αρμοδιότητες της καταργηθείσας Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) Κάρλας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου