Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εγκρίθηκε η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «ΒΟΛΟΣ Χ 4»

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο / ΥΠΕΚΑ η πρόταση της «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.)» για τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «ΒΟΛΟΣ Χ 4», μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ήδη προκηρύχθηκε από τη Διοργανώτρια Αρχή (ΕΑΧΑ Α.Ε.). Ο Δήμαρχος Βόλου με δήλωσή του εκφράζει την ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής για τη σημαντική αυτή εξέλιξη και τις ευχαριστίες του προς την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΑΧΑ Α.Ε, κ. Θεοδώρα Γαλάνη, για το προσωπικό ενδιαφέρον και τη μεγάλη συμβολή της στην προώθηση της καινοτομικής αυτής πρότασης.
Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Επειδή ο Βόλος, όπως και  όλα τα μεγάλα αστικά  κέντρα της χώρας, χαρακτηρίζεται από μικρά οικοδομικά τετράγωνα με πυκνό δίκτυο δρόμων, στενά πεζοδρόμια και κατακερματισμένους χώρους πρασίνου, στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου πλέον οικοδομικού τετραγώνου (οικοδομικά τετράγωνα Χ 4, ΒΟΛΟΣ Χ 4) που θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία του δημοσίου χώρου.
Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί η ελεύθερη επιλογή τουλάχιστον τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Βόλου, με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (που οφείλεται είτε σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, είτε σε υψηλή πυκνότητα, είτε σε έλλειψη χώρων πρασίνου, κοινοχρήστων ή κοινωφελών εγκαταστάσεων, είτε σε απαξίωση παλαιού κτηριακού αποθέματος κ.λπ.) και η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακαλύπτους χώρους. Οι Διαγωνιζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τον χώρο στις τρεις διαστάσεις του.
Ο   Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών είναι ανοιχτός, ενός σταδίου, δικαίωμα δε συμμετοχής έχουν νέοι αρχιτέκτονες έως 40 ετών, ατομικά είτε ως υπεύθυνοι ομάδας. Στην ομάδα των διαγωνιζομένων είναι δυνατόν να μετέχουν και άλλες ειδικότητες, καθώς και φοιτητές. Κάθε διαγωνιζόμενος -μόνος ή και ως μέλος ομάδας- μπορεί να υποβάλει μέχρι δύο συμμετοχές.
Ως κριτήρια αξιολόγησης θα συνεκτιμηθούν η πρωτοτυπία της λύσης, ο πιλοτικός της χαρακτήρας (η δυνατότητα δηλαδή χρήσης της ιδέας/αρχής και σε άλλες περιοχές της πόλης με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον), η βιοκλιματική προσέγγιση, καθώς και η ευκολία εφαρμογής και συντήρησης. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν και καινοτόμες προτάσεις που απαιτούν αλλαγές στη μέχρι τώρα τυπική/συνήθη οργάνωση του χώρου για μακροπρόθεσμη εφαρμογή σε περιοχές με γηρασμένο κτηριακό απόθεμα προς αντικατάσταση.
 Η Κριτική Επιτροπή θα είναι επταμελής. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής με τους Αναπληρωτές τους ορίζονται ως εξής:
- Ένας κριτής «εκ προσωπικοτήτων» υποδεικνυόμενος από τη Διοργανώτρια Αρχή σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου
- Δύο κριτές υποδεικνυόμενοι από τη Διοργανώτρια Αρχή σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου
- Τέσσερις κριτές από τον κατάλογο κριτών της παρ. 3 του άρθρου 12 της με αρ. πρωτ.28604/2011 Απόφασης ΥΠΕΚΑ, η επιλογή των οποίων θα διενεργηθεί με κλήρωση από τον κατάλογο κριτών του ΥΠΕΚΑ.
Θα απονεμηθούν πέντε ισότιμα βραβεία των 5.000 € το καθένα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: