Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Στον Δήμαρχο Βόλου οι δυο Αθίγγανοι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων

Με τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη συναντήθηκαν σήμερα, ύστερα από πρόσκλησή του, οι δυο ποδοσφαιριστές του Αθλητικού Συλλόγου «Δημητριάς» Χ.Ασημάκης και Κ.Τσακίρης, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων που θα διεξαχθεί στην πόλη Poznan της Πολωνίας, από 10 έως 18 Αυγούστου, με τη συμμετοχή αθλητών από 100 περίπου χώρες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν συνολικά 8 αθλητές, δυο εκ των οποίων είναι οι ποδοσφαιριστές του Α.Σ. «Δημητριάς» από τη συνοικία Αλιβέρι της Νέας Ιωνίας.

Λίγες ημέρες πριν αναχωρήσουν για την Πολωνία, ο Δήμαρχος Βόλου προσκάλεσε στο γραφείο του τους δυο νέους, ηλικίας 17 και 19 ετών, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ομάδας Δημ.Κουτσό και Μιχ. Πούλιο αντίστοιχα, και από τον υπεύθυνο της UEFA για θέματα ρατσισμού Αντ.Δαλούκα. Όπως εξήγησε ο κ.Δαλούκας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων, που ξεκίνησε το 2003 από το Γκρατς της Αυστρίας, αποτελεί έναν θεσμό με σκοπό την κοινωνικοποίηση των αστέγων πολιτών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Η διοργάνωση έχει την ηθική και οικονομική υποστήριξη πολλών διεθνών φορέων, μεταξύ των οποίων και της UEFA. Οι αγώνες διεξάγονται σε γήπεδα τα οποία στήνονται στο κέντρο των πόλεων, με τη συμμετοχή μιας αντιπροσωπείας από κάθε χώρα, χωρίς απαραίτητα η αντιπροσωπεία αυτή να έχει αμιγή εθνική σύνθεση, καθώς μπορούν να μετέχουν και πολιτικοί ή οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην χώρα αυτή εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ιδιαίτερα σημαντική διεθνή διοργάνωση ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στην οποία φέτος θα εκπροσωπηθεί και η πόλη του Βόλου. Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο του Α.Σ. «Δημητριάς» και συνεχάρη όλους όσοι συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ομάδας. Στους δυο νεαρούς αθίγγανους ποδοσφαιριστές ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων και να επιστρέψουν από την Πολωνία έχοντας ζήσει μια μοναδική εμπειρία που θα τους βοηθήσει να δουν τον κόσμο με διαφορετική ματιά. Όπως υπογραμμίζει ο κ.Σκοτινιώτης σε δήλωσή του, «ως Δημοτική Αρχή είμαστε απολύτως αντίθετοι σε κάθε μορφή διακρίσεων και στηρίζουμε όχι μόνο την αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και την ανάδειξή της ως πολιτισμικής έκφρασης και ως συγκριτικού πλεονεκτήματος μιας δεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας πολιτών. Η αντίληψή μας για ανοιχτές, ανεκτικές και εξωστρεφείς πόλεις βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αποδοχή της πολύχρωμης πολιτισμικής κληρονομιάς, της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας».
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η προοπτική συνεργασίας του Δήμου Βόλου με την UEFA για τη υλοποίηση δράσεων κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η διοργάνωση ποδοσφαιρικής συνάντησης σε κεντρικό σημείο της πόλης, τον ερχόμενο Οκτώβριο, υπό την αιγίδα της FARE (Football Against Racism in Europe) και της ΕΠΣΘ, αλλά και η διακίνηση του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» από άστεγους και άνεργους συμπολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν έτσι ένα μικρό εισόδημα για τη διαβίωσή τους. Ανάλογη συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει με τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: