Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πρόταση Δημάρχου για έκδοση ψηφίσματος ενάντια σε τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων ΟΤΑ

Σχέδιο ψηφίσματος το οποίο προτείνεται να τεθεί προς ψήφιση εκτός ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, με αφορμή τη δημοσίευση νέας λίστας με υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ. Ο κ.Σκοτινιώτης τονίζει ότι η δημοσίευση, κάθε λίγο και λιγάκι, με τη μέθοδο της «διαρροής», κάποιας λίστας με υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ, γίνεται για να προετοιμαστεί το κλίμα και να δοκιμαστούν οι αντιστάσεις των αυτοδιοικητικών φορέων. Η νέα λίστα που είδε πριν από τρεις μέρες το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει συλλήβδην και αδιακρίτως το σύνολο των νομικών  προσώπων  δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού, που λειτουργούν στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των οδυνηρών συνεπειών που θα έχει η τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ και η απόλυση εργαζομένων σε αυτά, ο Δήμαρχος θεωρεί αναγκαίο το θέμα να συζητηθεί, εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και το  περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος που υπέβαλε έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου επαναβεβαιώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην κατάργηση ή συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ και σε απόλυση εργαζομένων σε αυτά.
Επισημαίνει τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης αν τελικά προωθήσει τέτοιες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι βέβαιο πως θα  δυναμιτίσουν τα ίδια τα θεμέλια των Δήμων, ιδιαίτερα αν θίξουν τους πιο ευαίσθητους τομείς δράσης τους, που είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και η παροχή δημοσίων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η αποχέτευση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θεωρεί ότι το νερό και η αποχέτευση αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα, γι’ αυτό και δηλώνει πως θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο σε τυχόν σχέδια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής τους.
Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4300 συγχωνεύτηκαν σε 520 (ήτοι μείωση 88%), ενώ τα ΝΠΙΔ από 1350 συγχωνεύτηκαν σε 492 (ήτοι μείωση 64%)! Γίνεται αντιληπτό ότι οι Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βόλου ο οποίος έχει υλοποιήσει όλες τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νομικών προσώπων που προβλέπει η νομοθεσία,  όχι μόνο προχώρησαν αποφασιστικά σε αυτές τις συγχωνεύσεις, αλλά σήκωσαν και το τεράστιο βάρος της αναζήτησης λειτουργικών ισορροπιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Και όλα αυτά, όταν οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στις αναγκαίες συγχωνεύσεις των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης.
Υπογραμμίζουμε ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται μέσω των Νομικών της Προσώπων και παρέχονται, με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, υψηλού επιπέδου και απολύτως αναγκαίες κοινωνικές, προνοιακές, αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες. Υπηρεσίες που ανακουφίζουν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης κοινωνικές ομάδες πολιτών. Υπηρεσίες, τις οποίες το ίδιο το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει.
Θεωρούμε ότι η τυχόν  μονομερής και «άνωθεν» κατάργηση ολόκληρων δημοτικών φορέων  και  θέσεων εργασίας,  οδηγεί ευθέως σε κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτονομίας των αιρετών της οργάνων να διοικούν τις τοπικές υποθέσεις, υπονομεύει και ακυρώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη γυρίζει δεκαετίες πίσω.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κάνει απολύτως σαφές πως άλλο περιθώριο δεν υπάρχει. Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει τους Δήμους και να τους αφήσει επιτέλους απερίσπαστους να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους, προσφέροντας τις αδιαμφισβήτητα κρίσιμες υπηρεσίες στη δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Καλούμε την ΚΕΔΕ, οπλισμένη με τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου,  να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα  τη συνταγματική υπόσταση των Δήμων, τις πολύτιμες υπηρεσίες που οι Δήμοι προσφέρουν σε κάθε τοπική κοινωνία και τη μεγάλη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: