Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Διαβεβαίωση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης

Τη διαβεβαίωση ότι το πόσιμο νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, κάτω από την ισχυρή πίεση που ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Right2Water», στην οποία συμμετέχει και η ΔΕΥΑΜΒ. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Right2Water», μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία έθεσε στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα την αξίωση για νομική κατοχύρωση “του δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση” ως ανθρώπινου δικαιώματος, συγκέντρωσε 1,5 εκατ. υπογραφές αξιώνοντας από την Ε.Ε. να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως φέρεται να σχεδίαζε "μυστικά", σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ στην πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνο Σκοτινιώτη στις 22.3.2013 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Σε δήλωσή του τότε ο κ.Σκοτινιώτης είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης ενάντια στην εκχώρηση της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα, που δεν παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, είχε καλέσει τους πολίτες του Βόλου να υπογράψουν μέσω διαδικτύου στην καμπάνια «Right2Water».
«Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ, δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα», τόνισε σε δήλωσή του ο Μισέλ Μπαρνιέ, όπως μεταδόθηκε από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ίδια δήλωση «το θέμα ανέκυψε διότι το νερό αναφέρθηκε ως ένα πεδίο ανάμεσα σε διάφορα άλλα για τα οποία η Επιτροπή επεδίωκε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, όσον αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ο Μ.Μπαρνιέ είπε πως πρόκειται να εισηγηθεί να αποσυρθεί το πόσιμο νερό από τον κατάλογο αυτό επειδή «είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη ανησυχίες που εκφράζουν τόσοι πολλοί πολίτες».
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε: «Οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, είναι αναμφισβήτητα σε θετική κατεύθυνση και δείχνουν ότι συντελούνται σημαντικές  διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε αναδίπλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την προωθούμενη μέχρι τώρα πολιτική για ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί καρπό της μεγάλης πίεσης που ασκήθηκε από το μεγαλύτερο, ίσως, κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, στην οποία συμμετέχει και η ΔΕΥΑΜΒ –πρώτη απ’ όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας-  επιδιώκει να θέσει στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα την αξίωση για νομική κατοχύρωση του δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση ως ανθρώπινου δικαιώματος, με κεντρική  θέση ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό. Φυσικά, η θετική αυτή εξέλιξη επ’ουδενί δικαιολογεί τον οποιοδήποτε εφησυχασμό, πολλώ μάλλον όταν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι σταματάει η  διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ, με βάση και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά και να αναλαμβάνουν κάθε αναγκαία πρωτοβουλία μέχρι την πλήρη διασφάλιση της αντιμετώπισης του νερού ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: