Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Νέα πανευρωπαϊκή διάκριση για το ΔΙΕΚ Βόλου

Στο 21o συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σχολών Αργυροχρυσοχοΐας (P.L.E.) που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας το διάστημα 15-19 Μαΐου 2013 συμμετείχε το Τμήμα Κοσμήματος του Δημοτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Βόλου, το οποίο αποτελεί δομή της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ. Το ΔΙΕΚ εκπροσωπήθηκε από τη Λέτα Αργυράκου, καθηγήτρια του Τμήματος Κοσμήματος, και τις  σπουδάστριες του 2ου έτους του ιδίου τμήματος Ξανθούλα Δούκα, Αγγελική Καζή και Μάγδα Αργύρη.
Στον διαγωνισμό που οργανώθηκε στο πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου, με θέμα το γνωστό τραγούδι fado “Maria Lisboa”, οι σπουδαστές κλήθηκαν να σχεδιάσουν ή να κατασκευάσουν ένα κόσμημα για τη γυναίκα του ναυτικού, που είναι το σύμβολο της πόλης της Λισσαβόνας! Το ΔΙΕΚ συμμετείχε στο διαγωνισμό με πέντε σχέδια και πέντε κοσμήματα και για μια ακόμη φορά, πέτυχε δύο σημαντικές διακρίσεις: απέσπασε  το 2ο πανευρωπαϊκό βραβείο στην κατασκευή κοσμήματος, με έργο της σπουδάστριας του β’ εξαμήνου Κωνσταντίνας Αλεξανδρίδη, και το 2ο πανευρωπαϊκό βραβείο στο σχεδιασμό κοσμήματος με έργο της σπουδάστριας του δ’ εξαμήνου Έλενας Ερίσοβα. Τα έργα κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους, υπό την επίβλεψη των καθηγητριών τους Λέτας Αργυράκου και Μαρούσκας Οικονόμου.
Εκτός από την Ελλάδα και το ΙΕΚ του Δήμου Βόλου, στο διεθνές συνέδριο του P.L.E. συμμετείχαν 17 σχολές από τις εξής χώρες: Γαλλία, Βέλγιο,  Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Δανία και Πορτογαλία. Η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε σε σύγχρονες μονάδες παραγωγής κοσμημάτων, στη Σχολή “Αntonio Aroio” που οργάνωσε το συνέδριο, καθώς και σε gallery και μουσεία της Λισσαβόνας!
Επίσης, σημαντική επιτυχία για το ΔΙΕΚ αποτελεί η ανάληψη της διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σχολών Αργυροχρυσοχοΐας το 2014. Δεκαεπτά αντιπροσωπείες (δύο καθηγητές και δύο σπουδαστές) σχολών από όλη την Ευρώπη θα επισκεφθούν τον Μάιο του 2014, την πόλη του Βόλου, και θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του συνεδρίου – διαλέξεις, σεμινάρια, διαγωνισμοί - με σκοπό την προώθηση της τέχνης του χειροποίητου κοσμήματος και των εφαρμοσμένων τεχνών. Στο συνέδριο, πέρα από τους εταίρους, θα συμμετέχουν σύλλογοι Αργυροχρυσοχόων και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, απ’ όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, στο τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς, παράλληλα με την καθιερωμένη ετήσια έκθεση των σπουδαστών, το ΔΙΕΚ θα φιλοξενήσει την πανευρωπαϊκή περιοδεύουσα έκθεση κοσμημάτων του P.L.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια: