Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ολοκληρώνεται η μελέτη για τα ντεσιμπέλ στο Βόλο

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης για τα επίπεδα θορύβου στο Βόλο παρουσίασαν σήμερα στον Δήμαρχο κ.Πάνο Σκοτινιώτη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ.Βογιατζής και ο Επιθεωρητής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Β.Δαλαμάγκας, ως σύμβουλοι της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Όπως είναι γνωστό, ο Βόλος   συγκαταλέγεται μεταξύ των εννέα μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, για τα οποία εκπονούνται στρατηγικοί χάρτες περιβαλλοντικού θορύβου, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στο πλαίσιο της μελέτης έγιναν 24ωρες μετρήσεις θορύβου με ειδικά αυτοκινούμενα οχήματα της ανάδοχης εταιρείας σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, ενώ υπήρξε και συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου απαιτήθηκε, ώστε τα αποτελέσματα των μετρήσεων θορύβου να είναι αντικειμενικά και αξιόπιστα. Υπολογίζεται ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο περίπου, οπότε και θα γίνει επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, από τις μετρήσεις προκύπτει ότι το βασικό πρόβλημα στο Βόλο εντοπίζεται κυρίως κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων και ότι περίπου ένα 10% του πληθυσμού εκτίθεται σε θόρυβο πάνω από το επιτρεπτό όριο. Σημειώνεται ότι η μελέτη θα προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης θορύβου και ο Βόλος έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι από τις πρώτες πόλεις που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, η συγκεκριμένη μελέτη υπηρετεί το στόχο της Δημοτικής Αρχής για «Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση». Η μελέτη, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου στην πόλη του Βόλου,  αφού βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν θα επακολουθήσει, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η εφαρμογή Σχεδίων Δράσεων και, επομένως, η δημιουργία νέων δεδομένων στην πολιτική ελέγχου και αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού θορύβου σε τοπικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής Βόλου είναι να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της μελέτης ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ηχοπροστασίας στον Περιφερειακό, όπου υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα.
Η απόφαση εκπόνησης στρατηγικών χαρτών περιβαλλοντικού θορύβου, από τους οποίους θα προκύψουν τα αντίστοιχα σχέδια δράσης αντιμετώπισης θορύβου σε 9 μεγάλες πόλεις της χώρας, αφορά την υλοποίηση υποχρέωσης που απορρέει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/49/Ε.Κ για την αξιολόγηση και την διαχείριση περιβαλλοντικού θορύβου. Οι εφαρμογές αυτές αφορούν συγκεκριμένα την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Για τα Πολεοδομικά Συγκροτήματα Βόλου και Λάρισας, συγκεκριμένα, έχει ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ στην εταιρεία «ΣΣΕ & Περιβάλλον Α.Ε.» η εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Αξιολόγηση περιβαλλοντικού θορύβου στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2002/49/ΕΚ», προϋπολογισμού 785.123.97 ευρώ πλέον ΦΠΑ και είναι η πρώτη που θα ολοκληρωθεί.
Στη σημερινή συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χ.Αντωνιάδης και N.Remy, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών Ηλ. Ξηρακιάς, Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Ν.Μόσχος και Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης. Επίσης οι Διευθυντές Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών Στ.Νικηφόρου και Γ.Γίδαρης αντίστοιχα, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών Φ.Τριανταφυλλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: