Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Εγγύηση για σταθερή και ανοδική πορεία του Δήμου ο νέος προϋπολογισμός για το 2013, ύψους 107 εκατ.

Εγκρίθηκε ομόφωνα στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής η εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Ηλία Ξηρακιά, για τον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου έτους 2013. Ο νέος προϋπολογισμός, ύψους 107 εκατ. περίπου, συντάσσεται σύμφωνα με τις αυστηρές προβλέψεις του νέου θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά την απεικόνιση των εσόδων και των δαπανών και έρχεται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου, σύμφωνα με το αναλυτικό ετήσιο πρόγραμμα δράσης και το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2013.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επισήμανε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι πραγματικός, χωρίς την εγγραφή πλασματικών εσόδων, καθώς δε συμπεριλαμβάνει βεβαιωθέντα έσοδα 15,5 εκατ. παρελθόντων ετών, τα οποία θα εισπραχθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Εγγύηση για την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής του προϋπολογισμού αποτελεί η χρηστή διαχείριση και το σημαντικό επίπεδο της οικονομικής εξυγίανσης που πέτυχε ο ενιαίος Δήμος τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ εργαλείο για την αποτελεσματική υλοποίησή του είναι το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, που αποτυπώνει το κόστος λειτουργίας και τις δράσεις - επενδύσεις των υπηρεσιών για το 2013, και η νέα οργανωτική δομή που απέκτησε πρόσφατα ο Δήμος.
Ο κ. Ξηρακιάς δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η σημαντική εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου, που επιτεύχθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και τις μεγάλες υποχρεώσεις που κληρονόμησε ο νέος Δήμος, μας επιτρέπει, με το νέο προϋπολογισμό, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, που εγγυάται τη σταθερή και ανοδική πορεία του Δήμου. Πλέον μπορούμε να εγγυηθούμε πως, αν δεν υπάρξει δραματική ανατροπή στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο Δήμος είναι σε θέση, όχι μόνο να διασφαλίσει τις ανελαστικές του δαπάνες (μισθοδοσία προσωπικού, διατήρηση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών, ανταπόκριση στις βασικές υποχρεώσεις που δημιουργεί η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών), αλλά και να αξιοποιεί κάθε αναπτυξιακό χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως επίσης και να προετοιμαστεί έγκαιρα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ακόμη, είμαστε πλέον σε θέση να ξεκινήσουμε και να τολμήσουμε μια «εκ βαθέων» επαναξιολόγηση κάθε δαπάνης ξεχωριστά, εισάγοντας τη νέα προσέγγιση στη σύνταξη των κλασικών Προϋπολογισμών, που δεν θα στηρίζεται στις απολογιστικές δαπάνες του προηγούμενου έτους, όπως γίνεται κατά κανόνα σήμερα, αλλά σε τακτά διαστήματα (π.χ. 2ετία) θα επανεξετάζονται από μηδενική βάση όλες οι δαπάνες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, τις καινοτομίες κι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: