Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Παραδόθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα το 1ο Νηπιαγωγείο Αγριάς

Ένα νέο διδακτήριο, το οποίο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, παραδόθηκε και επισήμως σήμερα στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για το 1ο Νηπιαγωγείο Αγριάς, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το πρωί από τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, παρουσία εκπροσώπων φορέων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του ΟΣΚ Δ.Φιλιππάκος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ.Παπαϊωάννου και η Διευθύντρια του Σχολείου Υπατία Σταμάτη.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε από τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του, καθώς είχε αρχικά ενταχθεί, μαζί με το 12ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ύστερα από σχετικές προτάσεις των τέως Δήμων Αγριάς και Νέας Ιωνίας. «Προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Είναι λογικό να αισθανόμαστε σήμερα μεγάλη ικανοποίηση, αφού παραδίδουμε ένα σχολείο – πραγματικό κόσμημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, για να προσθέσει ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα Νηπιαγωγεία, τα οποία είχαν παραμεληθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, , όπως επεσήμανε ο κ.Σκοτινιώτης, «η έλλειψη κατάλληλων χώρων για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της σχολικής στέγης, ιδιαίτερα στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία. Γι’ αυτό και έχουμε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των Νηπιαγωγείων, με δεδομένη και τη μεγάλη σημασία που αναγνωρίζεται πλέον ότι έχει η προσχολική εκπαίδευση. Στην προσχολική ηλικία το μυαλό των παιδιών αναπτύσσεται γρήγορα, αφού τα παιδιά βρίσκονται στην κορύφωση της περιέργειας και του ενδιαφέροντος  να εξερευνήσουν τον κόσμο τους. Το Νηπιαγωγείο διευκολύνει την ομαλή μετάβαση από το ελεύθερο παιχνίδι στην επίσημη εκπαίδευση του Δημοτικού Σχολείου. Ήδη, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών και το επόμενο διάστημα τρία ακόμη Νηπιαγωγεία – τα 12ο και 16ο Νέας Ιωνίας και το 17ο Βόλου - θα μεταστεγαστούν σε νέα κτίρια».
Σημειώνεται ότι το 1ο Νηπιαγωγείο Αγριάς φιλοξενούνταν επί σειρά ετών στον δημοτικό παιδικό σταθμό της Δημοτικής Ενότητας. Πλέον διαθέτει δικό του κτίριο με 3 αίθουσες διδασκαλίας, χώρο υποδοχής, γραφείο των εκπαιδευτικών, τραπεζαρία, κουζίνα και αποθηκευτικό χώρο, καθώς επίσης κατάλληλο αύλειο χώρο για αθλοπαιδιές. Σημαντική καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένο με σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 5KW, που σημαίνει ότι, εκτός από την παιδαγωγική σημασία της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνεται και η δυνατότητα εξασφάλισης κάποιων εσόδων. Το έργο κατασκευάστηκε με μελέτη του ΟΣΚ, ενώ ανάδοχος ήταν η εταιρεία ΒΑΪΟΣ Ν. ΚΥΡΙΤΣΗΣ & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.
Το 1ο Νηπιαγωγείο Αγριάς φιλοξενεί 39 παιδιά και λειτουργεί ως ολοήμερο.
 Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ.Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος του ΟΣΚ Δ.Φιλιππάκος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσάς, ο Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς- Αρτέμιδας Σ.Χαλκιάς, ο πρώην Αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας Ν.Στόϊκος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σ.Μπαρτζιώκα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Χ.Ζάχος και Γρ.Ιγγλέσης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Γ.Καλότυχος. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, στα οποία ο Δήμαρχος έκανε ειδική μνεία υπογραμμίζοντας την ουσιαστική στήριξη που παρέχουν στην καθημερινή λειτουργία του Νηπιαγωγείου, όπως επίσης ειδική μνεία έκανε στη συνεργασία του Δήμου Βόλου με τον ΟΣΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: