Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Προχωρά ο ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου Βόλου

Συναντήσεις με τους Διευθυντές και τους Προϊσταμένους των Τμημάτων των Διευθύνσεων Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας, είχε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ν.Μόσχου, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με τα επιτελικά στελέχη υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να υπάρξει άμεσα συγκεκριμένος προγραμματισμός δράσης και αυστηρός έλεγχος της εφαρμογής του.
Στην Πολεοδομία, ο κ. Σκοτινιώτης συζήτησε με τα υπηρεσιακά στελέχη τις επιπτώσεις στη δομή και λειτουργία της υπηρεσίας από την ενεργοποίηση των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού, όπου υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Όπως είναι γνωστό, έχει ολοκληρωθεί από τον Δήμο η επεξεργασία του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, το οποίο πλέον βρίσκεται στη Δ/νση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ για την τελική επεξεργασία πριν σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Ο κ.Σκοτινιώτης, ο οποίος, μαζί με τον Aντιδήμαρχο κ.Μόσχο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ.Πολυμενίδη, συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ.Ευ.Λιβιεράτο και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, τόνισε ότι, με δεδομένες πλέον τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού, μπορεί να «ξεπαγώσει» και να επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης του Γ.Π.Σ., το οποίο εξελίσσεται παράλληλα. Εξάλλου, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τη φάση όπου βρίσκονται άλλα κρίσιμα θέματα που διαχειρίζεται η υπηρεσία, όπως οι ενστάσεις για την Πράξη Εφαρμογής Νέων Παγασών, η αντίστοιχη διαδικασία για τις πολεοδομικές μελέτες των οικισμών Κριθαριάς και Μαράθου που μετά από μεγάλη προσπάθεια ξεμπλοκαρίστηκαν, η Πράξη Εφαρμογής Αγίας Παρασκευής, το ΣΧΟΑΠ Αρτέμιδας, καθώς επίσης οι διαδικασίες των διαγωνισμών για την ανάθεση του Γ.Π.Σ. Νέας Αγχιάλου και του ΣΧΟΑΠ Μακρινίτσας, που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και σύντομα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις.
Ο Δήμαρχος Βόλου ενημέρωσε τα υπηρεσιακά στελέχη ότι από τη χθεσινή συνάντηση με τον κ.Λιβιεράτο προέκυψε ότι επίκειται η ανάθεση από το Υπουργείο της μελέτης των μορφολογικών κανόνων δόμησης και Αρχιτεκτονικής του Πηλίου, από την οποία θα προκύψουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις του Π.Δ. του Πηλίου. Επίσης, ότι σύντομα ολοκληρώνεται η μελέτη «Αξιολόγησης περιβαλλοντικού θορύβου στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2002/49/ΕΚ», με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, που αφορά το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου.
Ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροτακτικό σχεδιασμό στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Βόλου, που αποτελεί κορυφαία παρέμβαση για την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τα Τμήματα Έκδοσης Αδειών και Ελέγχου Κατασκευών, καθώς και γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών και η διερεύνηση της δυνατότητας να αναζητηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας Βόλου.
Ακολούθησε συνάντηση του Δημάρχου με τα επιτελικά στελέχη της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, η οποία συγκροτήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του νέου ΟΕΥ του Δήμου. Κυριάρχησε το θέμα που αφορά την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το κυκλοφοριακό, με τον κ. Σκοτινιώτη να τονίζει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία καλείται να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν για την άμβλυνση του προβλήματος στην πόλη και την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από τα στελέχη της νεοσύστατης Διεύθυνσης να προωθήσουν κατά προτεραιότητα τις ενέργειες που δεν απαιτούν μεγάλο κόστος και παράλληλα να αναζητήσουν τις πιο ευέλικτες λύσεις για την υλοποίηση της απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, να ετοιμάσει σχετικές προκηρύξεις για διαγωνισμό αρχιτεκτονικών ιδεών για τα ποδηλατοστάσια που θα τοποθετηθούν στην πόλη, καθώς και για τα προστατευτικά κολωνάκια που θα τοποθετηθούν ως τεχνητά εμπόδια σε πεζοδρόμια της πόλης. Από την ίδια υπηρεσία, εξάλλου, θα προωθηθεί τεχνική έκθεση και γνωμοδότηση για την αλλαγή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη σύσκέψη που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας συμμετείχαν οι: Σπ. Τσιραντωνάκης, Διευθυντής Υπηρεσίας Δόμησης, Αθ.Φουρνιτζή, Προϊσταμένη Τμήματος Έκδοσης Αδειών, Ηλ.Κολόμβος, Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών και Γ.Πολυμενίδης, Προϊστάμενος Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Αντίστοιχα, στη σύσκεψη με τα στελέχη της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας συμμετείχαν οι: Γ.Τουλουμάκος, Διευθυντής υπηρεσίας, Αιμ.Σουβατζής, Προϊστάμενος Τμήματος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών, Γ.Παναγόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Στάθμευσης, Ελ. Βήλου, Κ.Καραγιάννης και Χ.Σκυργιάννης. Στις συναντήσεις συμμετείχε επίσης ο ιδιαίτερος Γραμματέας Δημάρχου Σ.Κυριάκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: