Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Δήμος Βόλου επιταχύνει τα βήματα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο κέντρο

Επιταχύνονται το επόμενο διάστημα οι ρυθμοί υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το κυκλοφοριακό, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις για την άμβλυνση του προβλήματος στον κεντρικό ιστό της πόλης και να εφαρμοστούν οι αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, οι οποίες προβλέπουν την ενθάρρυνση της κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων και την αποθάρρυνση της κυκλοφορίας ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για σύνθετη απόφαση, αφού για την εφαρμογή της απαιτείται έκδοση κανονιστικών αποφάσεων, εκπόνηση μελετών και κατασκευή τεχνικών έργων. Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση των μέτρων δεν αφορά μόνο μια υπηρεσία, αλλά το σύνολο, σχεδόν, των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου.
Συνολικά απαιτείται να γίνουν 72 ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης,  το ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας αποτελεί για την παρούσα Δημοτική Αρχή κορυφαία προτεραιότητα. Γι’ αυτό και, από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας της, αφενός προχώρησε σε ουσιαστική διαβούλευση και, στη συνέχεια, στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης για το κυκλοφοριακό, αφετέρου προώθησε τη συγκρότηση και λειτουργία Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας στο πλαίσιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Με την εφαρμογή του νέου ΟΕΥ (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 27.7.12) και τη συγκρότηση της νέας Διεύθυνσης, επισπεύδονται πλέον τα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός των απαραίτητων ενεργειών θα προωθηθούν μέσα από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας. Οι άλλες ενέργειες αφορούν τη Διεύθυνση Πολεοδομίας (Υπηρεσία Δόμησης / Τμήμα Σχεδίου Πόλεως), τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, τη Δημοτική Αστυνομία, τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τη Διεύθυνση Πρασίνου.
Η Δημοτική Αρχή έχει καταγράψει αναλυτικά τις ενέργειες που κατά προτεραιότητα πρέπει να προωθηθούν από την κάθε υπηρεσία το επόμενο διάστημα, ώστε να επισπευσθεί η υλοποίηση της απόφασης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να ετοιμάσει σχετικές προκηρύξεις για διαγωνισμό αρχιτεκτονικών ιδεών για τα ποδηλατοστάσια που θα τοποθετηθούν στην πόλη, καθώς και για τα προστατευτικά κολωνάκια που θα τοποθετηθούν ως τεχνητά εμπόδια σε πεζοδρόμια της πόλης. Παράλληλα, θα ετοιμάσει εισήγηση  προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου από υπαλλήλους του Δήμου, ενδεχομένως με κάποιο ηθικό κίνητρο.
Από την ίδια υπηρεσία, εξάλλου, θα προωθηθεί τεχνική έκθεση και γνωμοδότηση για την αλλαγή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και να προωθηθεί η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει να επιταχύνει τις μελέτες και να προωθήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη μετατροπή σε ήπιας κυκλοφορίας των κεντρικών οδών που έχουν καθοριστεί με την απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, όπως επίσης να προχωρήσει στη μελέτη και την κατασκευή της νησίδας, έμπροσθεν του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην απόφαση.
Στις άμεσες ενέργειες περιλαμβάνεται και η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στο κέντρο της πόλης, η εφαρμογή στοχοποιημένης αστυνόμευσης (π.χ. διαφύλαξη νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων με εντατική αστυνόμευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), η αστυνόμευση για την υλοποίηση της απόφασης που αφορά την  απαγόρευση φορτοεκφορτώσεων στον κεντρικό τομέα της πόλης και η  αστυνόμευση των ποδηλατοδρόμων. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης προωθείται και η προμήθεια ποδηλάτων για τη χρησιμοποίηση τους από την Δημοτική Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι, για τον καλύτερο συντονισμό ορίστηκε από τον κ. Σκοτινιώτη, Επιτροπή Παρακολούθησης για την υλοποίηση των μέτρων, αποτελούμενη από τους Αντιδημάρχους, Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Ν.Μόσχο (συντονιστή), Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδη, Καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας Χ.Τσαμπάζη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας Ηλ.Ξηρακιά και τον ιδιαίτερο γραμματέα του Δημάρχου Σ.Κυριάκο. Η επιτροπή θα συντάσσει και θα κοινοποιεί στο γραφείο του Δημάρχου μηνιαίο δελτίο προγραμματισμού και πραγματοποιηθεισών ενεργειών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: