Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζονται οι εγγραφές για σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου – Νέας Ιωνίας

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου - Νέας Ιωνίας, καθώς και στα τμήματα μουσικής των Δημοτικών Ενοτήτων Ιωλκού, Νέας Αγχιάλου και Αγριάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού - Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) του Δήμου Βόλου. Ήδη προ δεκαπενθημέρου άρχισαν τα μαθήματα στα τμήματα των ειδικών οργάνων πιάνου, κιθάρας, βιολιού, φλάουτου, κόρνο, τρομπόνι, κλαρινέτου, ενοργάνωσης, αρμόνιου, όπως επίσης στη μουσική προπαίδεια, στη μονωδία, στο τραγούδι, στη χορωδία, στη βυζαντινή μουσική και στα ανώτερα θεωρητικά. Παράλληλα ξεκίνησαν και τα ερασιτεχνικά μαθήματα για κιθάρα, πιάνο, βιολί, μπουζούκι, αρμόνιο.
Στο μεταξύ, αναμένεται σύντομα η έγκριση του αιτήματος προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις προσλήψεις έκτακτου καλλιτεχνικού προσωπικού, ώστε να ανακοινωθεί  άμεσα  η λειτουργία και άλλων τμημάτων στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και Νέας Ιωνίας, για τα τμήματα του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την προεγγραφή τους δηλώνοντας το τμήμα της προτίμησής τους. Εκτός των τμημάτων κλασσικής μουσικής παιδείας θα λειτουργήσουν και τμήματα οργάνων παραδοσιακής μουσικής, όπως  σαντούρι, ούτι, κανονάκι, παραδοσιακά κρουστά, λαούτο, μπουζούκι.
Όπως σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης, «ένας ακόμη χρόνος μουσικής παιδείας, καθώς και παραλλήλων μουσικών εκδηλώσεων, ξεκίνησε. Για τους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και Νέας Ιωνίας η μουσική ευαισθητοποίηση αναπτύσσεται πολλαπλά και αναλόγως των ικανοτήτων τους. Ταυτόχρονα, όσοι ενδιαφέρονται και έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις αποκτούν επαγγελματικούς τίτλους σπουδών, αναγνωρισμένους από το κράτος. Επομένως παράλληλα με την ερασιτεχνική δημιουργία υψηλού επιπέδου που καλλιεργείται, παρέχεται και επαγγελματική κατάρτιση και οι απόφοιτοι των διαφόρων τμημάτων μπορούν να συμπράξουν με ορχήστρες, να διδάξουν σε ωδεία καθώς επίσης στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Οι σπουδές του Δημοτικού Ωδείου απευθύνονται σε ενδιαφερομένους  όλων των ηλικιών, από τη μουσική προπαιδεία για παιδιά 4-8 ετών, έως τη διδασκαλία μουσικών οργάνων και τα Διπλώματα Ανωτέρων θεωρητικών και Σύνθεσης. Στο πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού Ωδείου ο τομέας της κλασσικής παιδείας περιλαμβάνει: Ανώτερα θεωρητικά με τα μαθήματα Αντίστιξης, Αρμονίας, Φυγής, Σύνθεσης καθώς επίσης το τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας και το τμήμα προετοιμασίας για σπουδές Μουσικολογίας στα πανεπιστήμια. Επίσης περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες των κλασσικών οργάνων: εγχόρδων, πνευστών, κρουστών, μονωδίας και Βυζαντινής μουσικής.
Πέραν όμως της κλασσικής παιδείας οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν με διαφορετικούς τρόπους μέσα από μια πιο ζωντανή και άμεση σχέση με τη μουσική δημιουργία του σήμερα, να δημιουργήσουν τις δικές τους μπάντες και το δικό τους ψηφιακό δίσκο. Στα  παράλληλα αυτά τμήματα που θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών προσεγγίζεται η σύγχρονη μουσική έκφραση με τη χρήση της νέας  μουσικής τεχνολογίας.
Από τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προετοιμάζεται επίσης η εκ νέου σύσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας Nέων.
Υπενθυμίζεται ότι, τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και παρά τη δραματική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, θα ισχύσουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές των διδάκτρων που ξεκινούν από 5% και ανέρχονται σε μερικές περιπτώσεις έως και 50%, όπως και μειώσεις σε πολλές κατηγορίες ωφελουμένων, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) του Δήμου Βόλου.
Το Δ.Σ. του Οργανισμού κατέληξε στην απόφαση αυτή λαμβάνοντας  υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα σχετικά αιτήματα γονέων, καθώς και τις παρατηρήσεις των καθηγητών. Μάλιστα, στην αρχική πρόταση μειώσεων της Διεύθυνσης Πολιτισμού συμπεριλήφθηκε, με εισήγηση του Προέδρου του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Π.Μαβίδη, και η πρόταση που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι του υπό σύσταση Συλλόγου Γονέων των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, οι οποίοι σε συνάντηση μαζί του αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες αλλά και στην ανάγκη για συνέχιση των μουσικών σπουδών των παιδιών τους, ειδικά όσων φοιτούν στα επαγγελματικά τμήματα και στις προχωρημένες τάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν οριζόντιες μειώσεις των διδάκτρων κατά 5% σε όλα τα τμήματα, πολύ μεγαλύτερες σε θεωρητικά και ομαδικά μαθήματα, ενώ έως και 50% ανέρχονται οι μειώσεις στις κατηγορίες των πολυτέκνων, με κλιμάκωση ανάλογη της φορολογικής δήλωσης, όπως και στις περιπτώσεις των ΑμεΑ, των ανέργων, των μονογονεικών οικογενειών και ειδικές μειώσεις για το δεύτερο ή τρίτο παιδί οικογένειας ή για την εκμάθηση δεύτερου ή τρίτου οργάνου. Αποφασίστηκε έως και η δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων για παιδιά που είναι τρόφιμοι ιδρυμάτων, όπως και νέων που θέλουν να ενταχθούν ως δόκιμοι στη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, προκειμένου να κάνουν παράλληλα μουσικές σπουδές ώστε να αποκτήσουν πτυχία και να ενταχθούν στο σώμα της Φιλαρμονικής, αναβαθμίζοντας σταδιακά το επίπεδο και συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση  της.
Για πληροφορίες και εγγραφές στα Ωδεία Βόλου και Ν.Ιωνίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 24210-39594, 36992 και 65212, 9.30 - 13.30 το πρωί και το απόγευμα 17:00-21:00 καθημερινά.  
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εγγραφές και στη Δημοτική  Σχολή Χορού, στα Εικαστικά Εργαστήρια, στο Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι,  στο Εργαστήρι Ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας, στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος»,  στη Σχολή  Ελληνικής Μουσικής και Χορού της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού και στις Δημοτικές Ενότητες Ν.Αγχιάλου και Αγριάς. Για  τη  Δημοτική Σχολή Χορού, πληροφορίες- εγγραφές  καθημερινά 10:00- 13:00  και  18:00 – 21:00, στη γραμματεία της Σχολής, Κουταρέλια με Ρ. Φεραίου (Π. Ηλεκτρική), τηλέφωνο 24210-54244
Για τα Εικαστικά Εργαστήρια του Κάραγατς και για το Θεατρικό Ερασιτεχνικό Εργαστήρι (τέρμα Κύπρου) πληροφορίες-εγγραφές στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο καθημερινά 9:30-13:30 και 18:30-21:00, τηλέφωνο 24210-31701. Για το Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας, όπου θα λειτουργήσει το Εργαστήρι Ζωγραφικής για εφήβους και τμήμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής, πληροφορίες και εγγραφές στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας. Για τα τμήματα Η/Υ (δίπλωμα ECDL), Φωτογραφίας και photoshop, χορών λάτιν ενηλίκων και εφήβων, λαϊκών και παραδοσιακών χορών, yoga, καθώς και ξένων γλωσσών (ισπανικά, κινέζικα, ρωσικά, αραβικά,  τούρκικα) του  Κέντρου Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος», πληροφορίες – εγγραφές στον «Δίαυλο» (Τοπάλη –Δημητριάδος) και στο τηλέφωνο 24210-25363. Για τη «Σχολή Ελληνικής Μουσικής και Χορού» της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού, πληροφορίες-εγγραφές στο τηλέφωνο 2421359513 και για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου στο τηλέφωνο 2428350133.
Το πλήρες πρόγραμμα των τμημάτων θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: