Με αφορμή τη παραπληροφόρηση των τελευταίων δέκα ημερών σε σχέση με την ποιότητα των νερών κολύμβησης στην Αγριά, από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς του Δήμου Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Πεντακάθαρη είναι η θάλασσα στην Αγριά, όπως προκύπτει από την τρίτη κατά σειρά ανάλυση στα θαλασσινά νερά της Αγριάς, που διενεργήθηκε από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. στις 13 Αυγούστου, στο πλαίσιο του «Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας», αφού οι τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ.
Όπως είναι γνωστό, η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας παρακολουθείται συστηματικά από το 1988, με βάση την ισχύουσα Κοινοτική Οδηγία. Το «Πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης» επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, και τα αποτελέσματά του καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης, κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται, επίσης, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Στις συστηματικά παρακολουθούμενες ακτές γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος του νερού και της ακτής γενικότερα από διαπιστευμένα εργαστήρια. Η επιλογή των παρακολουθούμενων περιοχών και σημείων δειγματοληψίας έχει γίνει από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α., σε συνεργασία με τις Κεντρικές και Νομαρχιακές συναρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται και σ’ όλον τον τοπικό τύπο της 11ης Αυγούστου, με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας διενεργούνται κάθε βδομάδα, επίσης από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο, δειγματοληψίες και αναλύσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Αγριάς, από την οδό Πηλίου έως το Σουτραλί, τα νερά, δε, έχουν κριθεί Εξαιρετικής Ποιότητας.
Την αδιαμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα προφανώς και δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε ανάλυση που έγινε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου σε νερά της ακτής που βρίσκεται στη προβολή της οδού Παραθύρη στην Αγριά, μετά από καταγγελία πολίτη, οι τιμές πράγματι ήταν λίγο πάνω από τα όρια της Νομοθεσίας. Και δεν την αναιρεί, γιατί όταν έγινε γνωστή η ανάλυση αυτή, η οποία έδωσε την αφορμή για σειρά ρεπορτάζ, είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα δύο μεταγενέστερες αναλύσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Αγριάς, σε σημεία εγγύς της οδού Παραθύρη, εκ των οποίων η πρώτη, από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου, έδειξε τιμές μικροβιολογικών παραμέτρων πολύ κάτω από τα όρια της Νομοθεσίας, ενώ η δεύτερη, από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου, έδειξε ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ τιμές. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες μετρήσεις έγιναν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο του «Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης», από χημικό εργαστήριο διαπιστευμένο σε αναλύσεις μικροβιολογικών παραμέτρων σε θαλάσσια ύδατα.
Την ημέρα που το ΥΠΕΚΑ διενεργούσε την τρίτη κατά σειρά ανάλυση στα θαλάσσια νερά της Αγριάς (13.8.12), η οποία έδειξε ότι οι τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ, είδε το φως της δημοσιότητας μία ακόμη ανάλυση, από ιδιωτικό εργαστήριο το οποίο δεν έχει διαπίστευση να κάνει ελέγχους σε ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΝΕΡΑ, η οποία δημιουργεί τελείως ψευδή και παραπλανητική εικόνα. Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφό του ο τεχνικός υπεύθυνος του εργαστηρίου, ο οποίος είναι Τεχνολόγος Τροφίμων, η ανάλυση του ζητήθηκε από συγκεκριμένο δημοσιογράφο τοπικού ραδιοτηλεοπτικού μέσου (!). Βέβαια ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος το ατόπημα στο οποίο έχει υποπέσει και τις σοβαρές συνέπειες που συνεπάγεται η διασπορά ψευδών ειδήσεων για τόσο ευαίσθητα θέματα, φροντίζει να κρατά αποστάσεις από την ίδια την ανάλυσή του και το «πιστοποιητικό» που εξέδωσε. Ωστόσο, το «πιστοποιητικό» αυτό, το οποίο δυστυχώς περιφέρεται ακόμη και σήμερα στη δημοσιότητα, στήριξε και στηρίζει εδώ και δέκα μέρες μια απίστευτη παραπληροφόρηση, που προκάλεσε και προκαλεί τεράστια ζημιά στην Αγριά, ιδιαίτερα μέσα στο Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα, η δυσφήμηση δεν αφορά μόνο την Αγριά, αλλά όλο το μέτωπο του Παγασητικού μέχρι το Χόρτο, την Άφησο και τη Μηλίνα, όπως προκύπτει από αντιδράσεις επισκεπτών.
Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι εμείς το τελευταίο που θα υποστηρίξουμε, είναι να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας, στο όνομα της οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Άλλο όμως αυτό και άλλο η ανεύθυνη και ύποπτη, σε τελευταία ανάλυση, παραπληροφόρηση, που πλήττει τα συμφέροντα της πόλης μας, τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.
Η Δημοτική Κοινότητα Αγριάς στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η παρούσα Δημοτική Αρχή για την τουριστική αξιοποίηση της Αγριάς, αλλά και ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου του Δήμου. Τις Ακτές με Γαλάζια Σημαία όχι μόνο τις διατηρεί ο Δήμος Βόλου, αλλά, παρά τις φοβερές οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, προγραμματίζει την επόμενη χρονιά να αναπτύξει και νέες εντάξεις, βάζοντας τις βάσεις από φέτος. Η ΔΕΥΑΜΒ, εξάλλου, κάνει συνεχείς αποτρεπτικούς ελέγχους, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί παράνομοι ρυπαντές στο υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων, ενώ με την οριστική πλέον δρομολόγηση του ιστορικού για την πόλη μας Έργου της Αποχέτευσης, το οποίο ξεκινά τους προσεχείς μήνες, οι κίνδυνοι ρύπανσης της θάλασσας θα εκλείψουν πλήρως.
Καλούμε, λοιπόν, τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες, να απολαύσουν άφοβα τα μπάνια τους σε όλη την ακτογραμμή της Αγριάς, με εξαίρεση το Αλιευτικό καταφύγιο (Λιμανάκι).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου