Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Δήμος Βόλου για παζάρι: Είχαμε πλήρη επίγνωση πως, όταν αποφασίζαμε να χαλάσουμε «συνήθειες» δεκαετιών, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις

Για την αποφυγή της σύγχυσης που καλλιεργείται σκόπιμα από κάποιες πλευρές, όσον αφορά στη διοργάνωση της Εμποροπανήγυρης, επισημαίνονται τα ακόλουθα: Η αναστάτωση που προκλήθηκε, ασυνήθιστη προφανώς για άλλες εποχές, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιμονή της Δημοτικής Αρχής να τηρηθεί πιστά ο όρος της Κανονιστικής που αφορά στην ύπαρξη των νομιμοποιητικών εγγράφων, προκειμένου να έχει κάποιος ενδιαφερόμενος το δικαίωμα της συμμετοχής, και συγκεκριμένα της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Επίσης, στη διενέργεια ελέγχων εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων για τη διαφύλαξη της νομιμότητας. Και αυτά, παρά τη μειωμένη συμμετοχή στο παζάρι και την απώλεια εσόδων που μοιραία συνεπαγόταν για το Δήμο αυτή η στάση.
Για το λόγο αυτό, τρεις εκπρόσωποι σωματείων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις Εμποροπανηγύρεις, μετά την ενημέρωσή τους από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές αιτήσεις συμμετοχής χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς και την ενημέρωσή τους για τις διαδικασίες ελέγχων που θα ακολουθούσαν, αναχώρησαν ήρεμα, δηλώνοντας την αδυναμία των μελών τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, με εξαίρεση τον ένα από αυτούς, ο οποίος εκτόξευσε προσβολές και ύβρεις.
Δηλώσαμε εξαρχής ότι ο παραπάνω όρος είναι απαραβίαστος, με την πεποίθηση ότι -ειδικά στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, όπου οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, αγωνιζόμενοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία και το δημόσιο, και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι υφίστανται συνεχείς περικοπές των αποδοχών τους, ενώ το κράτος βουλιάζει από την ανυπαρξία εσόδων- έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και να μην επιτρέψουμε κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος του Δημοσίου, και μάλιστα σε ένα δημοτικό χώρο.
Δεν προκλήθηκε, λοιπόν, καμία δυσλειτουργία της Εμποροπανήγυρης από την Κανονιστική. Πολύ περισσότερο, μόνο «προχειρότητα και ανοργανωσιά» δεν αποδείχθηκε, εις πείσμα όσων, για τους δικούς τους λόγους, δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν τα «αισθήματά» τους απέναντι στη Δημοτική Αρχή.
Όσο για την επινοικίαση περιπτέρων, μία παράνομη διαδικασία, σύμφωνα με την Κανονιστική, προφανώς και δε φέρει καμία ευθύνη ο Δήμος, καθώς φαίνεται πως έγινε μεταξύ κάποιων κατόχων νόμιμων αδειών συμμετοχής και άλλων οι οποίοι δεν είχαν τη νόμιμη δυνατότητα και οι οποίοι, με τη σειρά τους, φαίνεται να τα επινοικίασαν σε τρίτους. Προκειμένου, δε, να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση των προσώπων και η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, κρατούν τα περίπτερα κλειστά κατά τη διάρκεια των  καθημερινών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα. Δεν μπορούν, λοιπόν, αυτοί που παράνομα επιμένουν να συμμετέχουν στην Εμποροπανήγυρη, να εκτοξεύουν απειλές, να παρουσιάζονται ως εξαπατημένοι και αδικημένοι, να μιλούν για απώλεια εσόδων, να απαιτούν με θρασύτητα να μη γίνονται έλεγχοι και να διαμαρτύρονται δήθεν για τα χρήματα που έδωσαν, διότι δεν τα έδωσαν στο Δήμο και δεν έχουν άδεια συμμετοχής από το Δήμο. Άλλωστε, ήταν πολλοί οι επαγγελματίες που, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, προτίμησαν να μη συμμετάσχουν. Ούτε, πολύ περισσότερο, μπορούν να επικαλούνται οποιεσδήποτε «συμφωνίες», όταν για τους δικαιούχους των αδειών και τον αριθμό που ο καθένας θα ελάμβανε, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στο φως της ημέρας,  με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα.
Η Δημοτική Αρχή, όσο κι αν αυτό «ξενίζει» κάποιους, παραμένει σταθερή στους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε εξαρχής και δημοσιοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο, όσον αφορά στη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης. Φυσικά είχαμε πλήρη επίγνωση πως, όταν αποφασίζαμε να χαλάσουμε «συνήθειες» δεκαετιών, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: