Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Να καταστεί ευρωπαϊκό πρόβλημα ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης των Δήμων

Ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης των Δήμων μετά τις τελευταίες δραματικές περικοπές, κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου. Ο Δήμαρχος, Π.Σκοτινιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για τις διεργασίες που συντελούνται στους Δήμους όλης της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει ενωτική, δυναμική και αποφασιστική αντίδραση. «Ο ένας Δήμος μετά τον άλλο δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί και στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Πλέον, όχι μόνον καθίσταται εντελώς επισφαλής η μισθοδοσία του προσωπικού, αλλά και βασικές κοινωνικές δομές των Δήμων οδηγούνται σε αναγκαστικό κλείσιμο, σε μια εποχή μάλιστα όπου οι Δήμοι αποτελούν το τελευταίο αποκούμπι των ολοένα και αυξανόμενων θυμάτων της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, για να συμπληρώσει ότι «στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται, η ευθύνη της ΚΕΔΕ είναι ιστορική.
Οι παραδοσιακές μορφές αντίδρασης μπορεί να είναι πάντοτε χρήσιμες και σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, δεν ανταποκρίνονται ωστόσο στα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα οποία εμφανίζεται το πρόβλημα. Η ΚΕΔΕ επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να καταστήσει το πρόβλημα ευρωπαϊκό. Στο πλαίσιο αυτό, να ζητήσει   τη συνδρομή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης, της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εθνικών Ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη. Επίσης,  να προχωρήσει σε συναντήσεις με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιώνοντας να αποτελέσει θεσμικό συνομιλητή  με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οποιεσδήποτε  συμφωνίες υπάρξουν το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, είναι αδιανόητο να παραβλέπουν την ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων της χώρας».
 Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής συζητήθηκαν, επίσης, ο προγραμματισμός σε σχέση με  την κοινωνική διαβούλευση και την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Βόλου,  τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή του νέου ΟΕΥ, ενώ έγινε ένας πρώτος απολογισμός των μέχρι τώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, που σημείωσαν εντυπωσιακή επιτυχία και αγκαλιάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. Συζητήθηκε, ακόμη, η προετοιμασία για το «μεγαλύτερο συρτάκι», καθώς και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων, που θα αποτελέσει μείζον γεγονός για το Βόλο, αφού θα συμβάλει καθοριστικά στη διεθνή προβολή της πόλης και την τόνωση της τοπικής αγοράς, σε μια εποχή μάλιστα που το έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη, αλλά και στην κατοχύρωση του ρόλου του Βόλου στο διεθνή αθλητικό χάρτη. Αξιολογήθηκε, επίσης, ως ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και του Δήμου Βόλου για την προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού.
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Δημοτικής Αρχής με τα τοπικά ΜΜΕ. «Στην πρώτη συνάντησή μου με τους δημοσιογράφους, στο ξεκίνημα της θητείας μας», τόνισε χαρακτηριστικά «δεσμεύτηκα ότι θα καθιερώσουμε ισότιμες, υγιείς και διαφανείς σχέσεις με τα τοπικά ΜΜΕ. Τη δέσμευση αυτή, την τηρούμε στο ακέραιο. Όταν κάναμε τη συνειδητή αυτή επιλογή, γνωρίζαμε πολύ καλά τις συνέπειες. Οι πολίτες, φυσικά, βλέπουν και αξιολογούν όχι μόνο το έργο της Δημοτικής Αρχής, αλλά και τη στοχοποίησή της από συγκεκριμένους, γνωστούς πλέον αγύρτες της τοπικής «δημοσιογραφίας», όπως επίσης και το κατά πόσον η στοχοποίηση αυτή έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον αναγκαίο έλεγχο της τοπικής εξουσίας. Θα επαναλάβουμε λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ότι δεν πρόκειται να αποκλίνουμε ούτε ρούπι από τη θέση αρχής που έχουμε επιλέξει και από την κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση σε βαθιά κρίση και πολιτική αναξιοπιστία. Όσοι, συνεπώς, φαντασιώνονται με το ρόλο τους, θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πως όταν η πολιτική  απαντά στις πραγματικές  ανάγκες της κοινωνίας  και αναδεικνύει τα ουσιώδη κοινωνικά αιτήματα, τότε η πολιτική ατζέντα προσδιορίζεται από αυτήν και κανείς δεν μπορεί να χειραγωγήσει τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: