Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Π. Σκοτινιώτης: Οι Δήμοι οδηγούνται πλέον σε κατάρρευση

«Έχουμε πλέον υπερβεί το όριο του συναγερμού και οι Δήμοι οδηγούνται σε κατάρρευση. Είναι επιτακτική ανάγκη η ΚΕΔΕ να λάβει δραστικές αποφάσεις, πριν καταρρεύσει, μαζί με τους Δήμους, και κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής, αλλά και η μόνη ορατή προοπτική για την αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών». Το μήνυμα αυτό απηύθυνε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Ε.Στυλιανίδη, σύμφωνα με την οποία επέρχεται νέα δραματική περικοπή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Αυγούστου, της τάξης του 30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο κ. Σκοτινιώτης σχολίασε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο το δίλημμα που τέθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης «περαιτέρω περικοπή των πόρων της Αυτοδιοίκησης ή μη καταβολή των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα δίλημμα το οποίο στερείται κάθε ηθικού,  νομικού και πολιτικού ερείσματος και κανείς Υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να θέτει τέτοια διλήμματα στους Δήμους.
«Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση ξεκίνησε από την Αυτοδιοίκηση την αναζήτηση των 11,5 δις ευρώ, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο αλλά και οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης περιγράφοντας την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η Αυτοδιοίκηση μετά από τις νέες μεγάλες περικοπές στα τακτικά της έσοδα.
Συγκεκριμένα, η απόφαση που υπεγράφη προβλέπει την κατανομή στους Δήμους για τον τρέχοντα μήνα 96 εκ. ευρώ, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν 135 εκ. ευρώ και το 2009 είχαν φθάσει τα 215 εκ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι περικοπές ξεπερνούν το 55%. Επιπλέον, δε, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί για το 2012 ούτε ένα ευρώ από τους πόρους της ΣΑΤΑ, που δίνονται στους Δήμους για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας.
Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή ο κ. Σκοτινιώτης ξεκαθάρισε τα ακόλουθα:
«Οι ΚΑΠ δεν είναι ένα θέμα το οποίο διαπραγματευόμαστε κάθε μήνα με την Κυβέρνηση. Είναι θεσμοθετημένοι πόροι με Νόμο, που αντιστοιχούν στο 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, στο 12% του ΦΠΑ και στο 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Τα ποσά αυτά εισπράττονται από το Κράτος και αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η μη απόδοση των πόρων οι οποίοι έχουν εισπραχθεί από το Κράτος, συνιστά υπεξαίρεση. Σε ότι αφορά δε τα προνοιακά επιδόματα, είναι υποχρέωση του Κράτους σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό και τη Νομοθεσία, πέραν των ΚΑΠ. Επομένως, δεν μπαίνουν σε συμψηφισμό με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Επίσης, πριν ο Υπουργός Εσωτερικών θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, θα έπρεπε να λάβει υπόψη του ότι οι Δήμοι είναι το τελευταίο αποκούμπι των ανήμπορων συμπολιτών και των πολλών, δυστυχώς, θυμάτων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι κοινωνικές δομές που με αιματηρές θυσίες συντηρούν οι Δήμοι (ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ κ.α.) και ταυτόχρονα το κίνημα εθελοντισμού που ενθαρρύνουν οι Δήμοι και στηρίζει την κοινωνική τους πολιτική, είναι η τελευταία δυνατότητα που έχει απομείνει στην ελληνική Πολιτεία προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Επομένως, κανένας Υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να θέτει τέτοια ηθικά διλήμματα στους Δήμους».
Ο κ.Σκοτινιώτης επικοινώνησε νωρίς σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνη, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι αύριο θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, θα επιδιωχθούν άμεσα συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρα και επίσης ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα υπάρξει έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν μέχρι τότε δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Σε ερώτηση για το αν αποτελεί λύση η υποβολή παραιτήσεων εκ μέρους των Δημάρχων, ο κ. Σκοτινιώτης απάντησε: «Εμείς στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα εισηγηθούμε κλιμάκωση των αντιδράσεων με κάθε πρόσφορο μέσο. Οι παραιτήσεις θα ήταν λύση απελπισίας και όχι πολιτική λύση. Σε ότι μας αφορά, πάντως, θα στηρίξουμε ενεργά κάθε μορφή αγώνα και αντίδραση που θα αποφασιστεί και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στη διαχείριση των οικονομικών – αν και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν άλλα – για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον Δήμο και την πόλη ζωντανή. Δεν είμαστε από αυτούς που στα δύσκολα το βάζουν στα πόδια. Άλλωστε, επιλέξαμε να αναλάβουμε τη διαχείριση του Δήμου και το τεράστιο οργανωτικό εγχείρημα της συνένωσης 9 ΟΤΑ και 75 δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρουμε και το υπόλοιπο διάστημα».
Καταλήγοντας ο κ. Σκοτινιώτης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «η στήριξη των Δήμων πρέπει να είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, δεδομένου ότι σε μια αγορά που έχει στεγνώσει κυριολεκτικά και σε ένα Κράτος το οποίο παραπαίει, οι Δήμοι αποτελούν το μόνο εργαλείο που κινεί – όσο γίνεται– την τοπική οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και κυρίως συντηρεί κοινωνικές δομές, χωρίς τις οποίες θα καταρρεύσει κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής. Είναι επίσης υπόθεση των εργαζομένων στους Δήμους που πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουμε υπερβεί πλέον το οριακό σημείο και καθίσταται προβληματική ακόμα και η εξασφάλιση της μισθοδοσίας τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: