Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα

Ουσιαστική συμμετοχή στις εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ είχε ο Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης. Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο επιτεύχθηκε ευρύτατη –σχεδόν καθολική– σύγκλιση τόσο στο πολιτικό όσο και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Έτσι, την απόφαση του Συνεδρίου ψήφισαν οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ η παράταξη του ΚΚΕ ψήφισε το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, διατηρώντας τις απόψεις  της για το πολιτικό πλαίσιο.
Στην ομιλία του στο Συνέδριο, ο κ.Σκοτινιώτης, αναφερόμενος στην εισήγηση της ΚΕΔΕ που χαρακτήριζε ιστορικό το Έκτακτο Συνέδριο, υπογράμμισε ότι «η ιστορικότητά του έχει σχέση όχι μόνο με τις δραματικές περικοπές που ήδη εφαρμόζονται,  αλλά και με τα ακόμη πιο επώδυνα μέτρα που φαίνεται να φέρνει το πακέτο των 11,6 δις. Ο ορατός πλέον κίνδυνος κατάρρευσης της λειτουργίας των Δήμων δεν συνιστά οικονομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα, με έντονα μάλιστα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Η ουσία του πολιτικού προβλήματος είναι ότι αδυνατίζει σημαντικά ο ρόλος των Δήμων στο συνολικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Στο πιεστικό δηλαδή αίτημα για περισσότερη αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση, που αποτελεί αίτημα δημοκρατικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό, αντί να κάνουμε βήματα μπρος, κάνουμε βήματα πίσω. Επιπλέον, τίθεται σε κίνδυνο ο κοινωνικός ρόλος του θεσμού, σε μια εποχή μάλιστα που τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτική διάσταση και οι Δήμοι, με τις κοινωνικές τους δομές, αποτελούν το “μαξιλάρι” για τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού. Αν τώρα δεν αντιδράσουμε, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και ενωτικό πνεύμα», συνέχισε ο Δήμαρχος Βόλου, «και δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τους Δήμους, πολύ σύντομα, τους επόμενους μόλις μήνες, θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα. Πρέπει στο τραπέζι να υπάρχουν όλες οι μορφές αγώνα, ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ επανέλαβε την πρότασή του  για πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ ώστε το πρόβλημα να πάρει ευρωπαϊκή διάσταση».
Όπως τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, «κατανοούμε πλήρως τη δεινή οικονομική θέση της χώρας. Οι Δήμοι, άλλωστε, έχουν ήδη συμβάλει στη δημοσιονομική εξυγίανση όσο κανένας άλλος θεσμός. Ωστόσο,  δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι να κατανοήσουν οι τοπικές κοινωνίες ότι αγώνας μας πρέπει να γίνει δικός τους αγώνας. Γι’αυτό και θα πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη πιο συστηματικά, η ενημέρωση των πολιτών. Αυτονόητο είναι ότι  στον αγώνα  που κάνουμε, φυσικοί σύμμαχοι είναι οι εργαζόμενοι στους Δήμους».
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βόλου, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ.Χ.Αθανασίου, έθεσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για άμεση συγκρότηση των Υπηρεσιών Εποπτείας των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού και για άμεσο  ορισμό  των Ελεγκτών Νομιμότητας, όπως προβλέπει ο Νόμος του “Καλλικράτη”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υπαχθούν   σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε  να διασφαλιστεί επιτέλους η διοικητική και πολιτική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Κατήγγειλε, εξάλλου, ότι την ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται έλλειψη πόρων, στις 21 Αυγούστου ο Υπουργός Εσωτερικών ικανοποίησε, και μάλιστα μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες, αίτημα του Δημάρχου Πειραιώς για έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πειραιώς ύψους 500 χιλ. ευρώ! «Φαίνεται τελικά πως κάποιες παλιές, κακές συνήθειες δεν ξεχνιούνται ούτε την ώρα της πρωτοφανούς κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν αλλάζει ο τρόπος είσπραξης
των ανταποδοτικών δημοτικών τελών
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, εξάλλου, τέθηκε από πολλούς Δημάρχους της χώρας το θέμα των μεθοδεύσεων για αλλαγή του τρόπου είσπραξης των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, ώστε να μη γίνεται μέσω της ΔΕΗ αλλά μέσω των λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο (28.8.12), ο τελευταίος διαβεβαίωσε ρητώς ότι δεν υπάρχει απόφαση, ούτε και πρόθεση της κυβέρνησης, για απεμπλοκή της ΔΕΗ από την είσπραξη των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με τον Υπουργό η πρόταση περί απεμπλοκής της ΔΕΗ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα δημοσιονομικά θέματα και με προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, απλά αποτελεί μια πρόταση της ΡΑΕ, την οποία το υπουργείο δεν σημαίνει ότι την υιοθετεί καθώς και ότι δεν υφίσταται καμία περαιτέρω επεξεργασία ή απόφαση εκ μέρους του υπουργείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: