Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Με δυο «όπλα» στοχεύει ο Δήμος Βόλου στο αναπτυξιακό μέλλον της πόλης

Έτοιμη να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της πόλης, είναι η Δημοτική Αρχή Βόλου, με όπλα την αξιοποίηση μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και της σημαντικής δημοτικής περιουσίας. Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε σύσκεψη που είχε σήμερα στο γραφείο του, με αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων, ενόψει και του ΕΣΠΑ 2 που πρόκειται να εγκριθεί στις αρχές του 2013 και αφορά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Όπως τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης, έπειτα από τη συμπλήρωση ενάμισι έτους στο τιμόνι του ενιαίου Δήμου, κατά το οποίο η Δημοτική Αρχή κινήθηκε με επιτυχία σε δυο μέτωπα: α) της οργανωτικής συγκρότησης του Δήμου και της οικονομικής διαχείρισης και β) της αξιοποίησης όλων των προκηρύξεων του ΕΣΠΑ, ο Δήμος Βόλου αρχίζει έγκαιρα την προετοιμασία ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, προκειμένου να διεκδικήσει πλέον τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών σχεδίων, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στις δικές τους δυνάμεις.
Η προετοιμασία αφορά κυρίως την έγκαιρη επεξεργασία προτάσεων ενόψει του ΕΣΠΑ 2, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να χρηματοδοτήσει ολοκληρωμένες δράσεις κυρίως στους τομείς του περιβάλλοντος και της καινοτομίας. Στόχος της Δημοτικής Αρχής Βόλου είναι να διαμορφώσει συγκεκριμένο σχέδιο που θα αφορά την Αστική και Αγροτική Ανάπτυξη και την Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση, ώστε να έχει εξασφαλισμένη ετοιμότητα ενόψει του ΕΣΠΑ 2 και όποιων άλλων χρηματοδοτικών σχημάτων υπάρξουν (ELENA κλπ).
Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι ο Δήμος θα αξιοποιήσει πρωτίστως τις δυνάμεις των υπηρεσιών του για τη διαμόρφωση του σχεδιασμού αυτού και μόνο όπου είναι αναγκαίο θα καταφύγει σε υπηρεσίες εξωτερικών συνεργατών, αποφεύγοντας να μπει στο γνωστό κύκλο της σπατάλης για μελέτες χωρίς αντίκρισμα. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί και για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από άλλα προγράμματα, όπως το Jessica του ΕΠΠΕΡΑΑ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας κλπ.
Το δεύτερο μεγάλο εργαλείο που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος και σχεδιάζει να το αξιοποιήσει προς το συμφέρον της πόλης και των δημοτών, είναι η δημοτική περιουσία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκοτινιώτης «είναι ένα όπλο πολύ δυναμικό στα χέρια μας, το οποίο σε εποχή βαθιάς  ύφεσης και εκρηκτικής ανεργίας, όπως αυτή που διανύουμε, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου». Σημειώνεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η φάση καταγραφής της δημοτικής περιουσίας από την ΑΝΕΒΟ και πλέον η Δημοτική Αρχή μπορεί να προχωρήσει με μεθοδικότητα στα επόμενα βήματα για την αξιοποίησή της.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Βόλου ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενες συναντήσεις και θα οριστικοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο, ώστε από το Φθινόπωρο κι έπειτα τα αρμόδια στελέχη του Δήμου να εργαστούν δυναμικά στα δυο αυτά μέτωπα. «Είμαι βέβαιος ότι οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν πραγματικά να απογειώσουν το Δήμο», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Αντιδήμαρχοι: Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών Ν.Οικονόμου, Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Ν.Μόσχος, Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης, καθώς και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΑΝΕΒΟ Δ.Δερβένης.  Επίσης, συμμετείχαν οι Διευθυντές Προγραμματισμού Στ.Νικηφόρου και Τεχνικών Υπηρεσιών Γ.Γίδαρης, όπως και ο Ιδιαίτερος Γραμματέας του Δημάρχου Σ.Κυριάκος.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: