Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Π. Σκοτινιώτης: Ιστορικό γεγονός για την Αγριά η έγκριση δημοπράτησης των έργων αποχέτευσης

Τη δρομολόγηση δυο έργων που δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών αποβλήτων στην περιοχή της Αγριάς, στο έδαφος ή το θαλάσσιο περιβάλλον, και συμβάλλουν στη θωράκιση του Παγασητικού στην ακτογραμμή από το Σουτραλί μέχρι τον Άναυρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης.
Τα δυο έργα, με συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 16.260.600€, αφορούν το αποχετευτικό δίκτυο της Αγριάς και τον αγωγό μεταφοράς των ανεπεξέργαστων λυμάτων του οικισμού στο αποχετευτικό δίκτυο του Βόλου και στη συνέχεια στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ. Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Αν. Ανδρεαδάκη προεγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και υπολογίζεται ότι σε τέσσερις μήνες από σήμερα θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης και η εγκατάσταση του αναδόχου. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των μελετών των παραπάνω έργων (Υγειονολογικές, Περιβαλλοντικές, Υδραυλικές, Ηλεκτρομηχανολογικές, Τεύχη Δημοπράτησης), έχουν εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ.
Ιστορικό γεγονός για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή όπως η Αγριά, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι για την Αγριά αρχίζει πλέον μια νέα εποχή στο συνολικό κύκλο του νερού και της αποχέτευσης, από την παραγωγή και διανομή του νερού, μέχρι τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία του λύματος.
«Με την εκτέλεση των έργων της αποχέτευσης, τα οποία θα ολοκληρωθούν σε 28 μήνες, υλοποιείται ένα μείζον έργο υποδομής που η περιοχή ζητούσε εδώ και πάνω από μια δεκαετία και θωρακίζεται ο Παγασητικός Κόλπος. Ενώ με τα έργα αντικατάστασης του προβληματικού εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και την ολοκλήρωση των ήδη δρομολογημένων παρεμβάσεων, τα οποία θα εξελίσσονται παράλληλα, μπορούμε να εκτιμήσουμε, ότι το καλοκαίρι που διατρέχουμε είναι το τελευταίο καλοκαίρι με σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στην Αγριά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης.
Τον Δήμαρχο Βόλου πλαισίωναν στη συνέντευξη ο Αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας Ν. Στόϊκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτ. Χαλκιάς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς Γ. Καλότυχος και τα μέλη Γρ. Σελημάς και Απ. Κοντός, καθώς επίσης η Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΜΒ Αν. Κολιού και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Κουτσιφέλης.
Ο Αντιδήμαρχος Ν.Στόϊκος σημείωσε ότι «με τη σημερινή εξέλιξη ολοκληρώνεται ουσιαστικά ένας κύκλος προσπαθειών που διήρκεσε για περισσότερα από δέκα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο χάθηκε η ευκαιρία να ενταχθεί το έργο της αποχέτευσης Αγριάς στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλη παρέμβαση, που δεν θα λύσει μόνο το πρόβλημα των κατοίκων της Αγριάς, αλλά κι ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα ευρύτερα της περιοχής, ενώ ευχαρίστησε το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΥΑΜΒ για τις παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης, με σκοπό την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του νερού της Αγριάς.
«Εκ μέρους όλων των κατοίκων της Αγριάς, αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ για το ενδιαφέρον που έδειξε, καθώς και τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για το έργο της αποχέτευσης, το οποίο είναι έργο πνοής για την Αγριά», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Αγριάς Γ. Καλότυχος.
Ο κ.Σκοτινιώτης ανακοίνωσε εξάλλου ότι, σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Ανδρεαδάκη, ενημερώθηκε πως είναι θέμα ημερών η προέγκριση των τευχών δημοπράτησης και των υπολοίπων έργων και μελετών που έχουν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ και αφορούν την Ιωλκό, τη Ν.Αγχίαλο, το Σέσκλο, τον Άγιο Στέφανο, τα Λεχώνια,  καθώς και την αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να δεχθούν τα λύματα όλων αυτών των περιοχών. Όσον αφορά την Αγριά, έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία τόσο για τα έργο της αποχέτευσης, όσο και για τις παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης από 1.7.2011, που ανέλαβε το δίκτυο η ΔΕΥΑΜΒ,  μέχρι και σήμερα.

Έργα αποχέτευσης 
Το συνολικό έργο με προϋπολογισμό μελέτης 16.260.600€, όπως προαναφέρθηκε, αφορά δύο δημοπρατήσεις:
  1. Η πρώτη, με προϋπολογισμό 10.971.600 € (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ), αφορά το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού και περιλαμβάνει:
α) Αγωγούς πολυαιθυλενίου συνολικού μήκους 9.620 μέτρων
β) Αγωγούς PVC συνολικού μήκους 15.724 μέτρων
γ) 454 κοινά, προκατασκευασμένα κυκλικά φρεάτια από σκυρόδεμα
δ) 223 προκατασκευασμένα φρεάτια πολυαιθυλενίου, ενώ
Θα χρησιμοποιηθούν αγωγοί πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς, ΡΝ 10 atm (για το δίκτυο που τοποθετείται σε χαμηλά υψόμετρα) και αγωγοί PVC σειρά 41 για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου βαρύτητας μέσω των οποίων τα λύματα οδηγούνται σε αντλιοστάσια.
Σε όλο το μήκος του δικτύου βαρύτητας θα κατασκευασθούν, προκατασκευασμένα κυκλικά φρεάτια από σκυρόδεμα και προκατασκευασμένα φρεάτια πολυαιθυλενίου. Τα φρεάτια προβλέπεται να κατασκευασθούν είτε σε σημεία αλλαγής όδευσης είτε σε σημεία αλλαγής κλίσης είτε σε σημεία αντιμετώπισης εμποδίων και πάντως σε αποστάσεις τέτοιες που να μπορεί να ελέγχονται και να συντηρούνται.
Οι εκσκαφές γίνονται με μηχανικά μέσα και σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές. Οι επιχώσεις, πέραν του σημείου μέχρι το οποίο θα εγκιβωτίζονται οι αγωγοί με άμμο, θα γίνονται με θραυστό υλικό λατομείου. Οι αποκαταστάσεις θα γίνονται ανάλογα με την περίπτωση είτε με μονή στρώση 50mm είτε με μονή στρώση 100mm είτε με διπλή στρώση 50mm έκαστη.
Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι είκοσι οκτώ (28) μήνες.
2.      Η δεύτερη, με προϋπολογισμό 5.289.000 € (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ), αφορά τα αντλιοστάσια ακαθάρτων και τους αγωγούς μεταφοράς του λύματος στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, και περιλαμβάνει :
α) Τέσσερα (4) Αντλιοστάσια
β) Καταθλιπτικούς αγωγούς από πολυαιθυλένιο μήκους 15.437 μέτρων
Τα αντλιοστάσια καταθλίβουν το λύμα μέσω αγωγών πολυαιθυλενίου, με τελικό προορισμό το εγκατεστημένο δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. στην περιοχή του Αναύρου του Δήμου Βόλου. Τα αντλιοστάσια θα αποτελούν πλήρεις προκατασκευασμένους, έτοιμους για εγκατάσταση, υπόγειους, κλειστούς και πλήρως στεγανούς αντλητικούς σταθμούς μεταφοράς των λυμάτων.
Οι καταθλιπτικοί αγωγοί θα είναι από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς.
Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι δέκα οκτώ (18) μήνες.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής,  Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) Άξονας Προτεραιότητας 2 «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» - Θεματική Προτεραιότητα: «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ (ΛΥΜΑΤΑ)» (αριθμό εγγραφής 2011ΣΕ07580177, MIS 340185, η  υπ’ αριθμ. 173055/31-10-2011 απόφαση ένταξης).

Δίκτυο ύδρευσης
Tα παραπάνω έργα θα συνοδευτούν από την κατασκευή του έργου των διακλαδώσεων του δικτύου και της αντικατάστασης μεγάλου μέρους του δικτύου ύδρευσης, στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συχνότητα βλαβών. Το συνοδό αυτό έργο έχει προϋπολογισμό 1.000.000 €, θα εκτελεστεί με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ και ήδη έχει συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Επιχείρησης.
Με την ευκαιρία αυτή και σε ότι αφορά το θέμα της ύδρευσης, ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι:
·        Στην περίοδο από  1/7/2011 μέχρι 30/6/2012, το δίκτυο διανομής εμφάνισε περισσότερες από 300 βλάβες. Οι βλάβες αυτές αποκαταστάθηκαν από τα συνεργεία της υπηρεσίας και το κόστος (χωρίς το κόστος εργασίας) ανήλθε σε 50.000 €.
·        Αντικαταστάθηκαν τα αντλητικά συγκροτήματα στις γεωτρήσεις Κναβάκι και Τρύπιο Λιθάρι, με κόστος 25.000 €
·        Αντικαταστάθηκε ολοκληρωτικά ο πίνακας και η ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο Τρύπιο Λιθάρι, με κόστος 15.000 €
·        Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υγειονομικής αναγνώρισης στο Τρύπιο Λιθάρι, με κόστος 3.000 €
·        Εξελίσσεται η προμήθεια σύγχρονων διατάξεων μείωσης και ελέγχου της πίεσης, ώστε να ικανοποιούνται με ασφαλή και σύγχρονο τρόπο οι ανάγκες των καταναλωτών και η παρακολούθηση του δικτύου, δαπάνης 10.000 €
·        Εξελίσσονται οι εργασίες ένταξης της νέας και ανενεργής δεξαμενής Σπαστήρα στο δίκτυο και η ενοποίησή της με την λειτουργούσα, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα διαχείρισης στο δίκτυο με την αξιοποίηση όγκου αποθήκευσης στη δεξαμενή κεφαλής 700 κυβικών μέτρων, ώστε να μην επηρεάζεται ο καταναλωτής από τυχούσες βλάβες των γεωτρήσεων. Το συνολικό έργο της  ανακατασκευής και θέσης σε ενιαία  λειτουργία των δεξαμενών, της αντικατάστασης των υδραυλικών σχηματισμών, της δημιουργίας προσβάσεων και των αναγκαίων αυτοματισμών, θα έχει τελικό κόστος 90.000 €.
·        Παράλληλα και για τη δημιουργία εφεδρειών στην παραγωγή νερού, η ΔΕΥΑΜΒ έχει έλθει σε συμφωνία για την παραχώρηση γεώτρησης παροχής 40 κ.μ. την ώρα, άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών, ενώ έχει ήδη κατασκευάσει και τμήμα 600 μ. του αγωγού μεταφοράς, δαπάνης 20.000 €. Υπολείπονται ακόμη 200 μ. αγωγού, η ηλεκτρολογική διασύνδεση, οι αυτοματισμοί και οι δοκιμές λειτουργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: