Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

4o Συνέδριο του «Κοινού των Μαγνήτων» στο Δημαρχείο Βόλου

Ο Δήμος Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων,  «Κοινόν των Μαγνήτων» οργανώνουν από κοινού το 4ο Συνέδριο του «Κοινού των Μαγνήτων  με θέμα  ««Η συμβολή των Απoδήμων Μαγνήτων στις Ενεργειακές και Τουριστικές Προκλήσεις του Δήμου Βόλου», την Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. Οι εργασίες του Συνεδρίου που θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί, περιλαμβάνουν δυο επιμέρους θεματικές ενότητες: «Ενεργειακά ζητήματα του Δήμου Βόλου» η πρώτη και «Πολιτισμός και Τουρισμός: Δύο έννοιες αλληλένδετες στην υπηρεσία της ανάπτυξης» η δεύτερη.
Κύριος σκοπός του φετινού Συνεδρίου είναι να γνωρίσουν οι απόδημοι Μάγνητες από κοντά τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης του Βόλου και μέσω των παρεμβάσεών τους να εκθέσουν τις επιστημονικές γνώσεις τους και την εμπειρία τους πάνω σε αυτά. Εν συνεχεία, να συνεισφέρουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, με την παροχή τεχνογνωσίας, εξειδικευμένων συμβουλών και καλών πρακτικών για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων πολιτικής. Επίσης, η φετινή συνάντηση στοχεύει στο να δοθεί η δυνατότητα να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Μαγνήτων, του Δήμου Βόλου και των τοπικών φορέων μέσω της γόνιμης συζήτησης και της ανταλλαγής προτάσεων που θα ενισχύσουν τη  συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας. 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει καλωσόρισμα του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και του προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων  Απόστολου Ζουπανιώτη, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, ο  Kώστας Τσιάρας, Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, η  Μαριέττα Καραμανλή, Βουλευτής Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, ο Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Θανάσης Νάκος, Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής. 
Ειδικότερα το πρόγραμμα του συνεδρίου στον α΄ κύκλο των εργασιών περιλαμβάνει τους εισηγητές: Γιώργο Κομνηνάκη, Χημικό Μηχανικό, MSc, Διευθυντή Προγραμματισμού & Ανάπτυξης ΔΕΥΑΜΒ  «Έργα και Προοπτικές Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΥΑΜΒ, Γεροβασίλη  Γεώργιο, Πολιτικό Μηχανικό BEng/MSc, μέλος του ΤΕΕ Βόλου, Πρόξενο Δανίας, Διευθύνοντα Σύμβουλο RSEnergy «Φωτοβολταϊκά: Διέξοδος στον οικονομικό μεσαίωνα που διανύει η Maγνησία» και τον Αχιλλέα Γ. Αδαμαντιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ενεργειακής Πολιτικής, Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας «Ενεργειακές επιλογές για το Δήμο Βόλου».
Ο  β΄ κύκλος εργασιών, που έχει το γενικό τίτλο «Πολιτισμός και Τουρισμός: Δυο έννοιες αλληλένδετες στην υπηρεσία της ανάπτυξης» περιλαμβάνει τους: Κερασία Μπαρτζιώκα, Δημοτική Σύμβουλο – Πρόεδρο Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Βόλο «Σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου: όραμα και δράσεις», Θεόδωρο Μεταξά, Λέκτορα Οικονομικής Ανάπτυξης Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Η ταυτότητα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η εικόνα του Βόλου», Κωνσταντίνο Λεβέντη, Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων N. Μαγνησίας «Μαγνησία:  Οι τουριστικές προκλήσεις και δυνατότητες», Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, Δρ. Αρχαιολόγο, επίτιμη διευθύντρια Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών «Η αξιοποίηση  των αρχαιολογικών μνημείων για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Μαγνησία» και Κώστα Μαυρομμάτη, Μαθηματικό, Πρόεδρο της Εταιρίας  Αστρονομίας και Διαστήματος  «Η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Βόλο το 2013».  Ακολουθούν παρεμβάσεις   μελών του «Κοινού των Μαγνήτων» από τους: Γεώργιο Πετρόχειλο, Καθηγητή Οικονομίας, Πανεπιστήμια Greenwich, Coventry,  Birmingham, (Λονδίνο) «Σκέψεις για την τουριστική- αθλητική αξιοποίηση στη Μαγνησία», Αντώνη Γκρέκα, Δρ. Ναυπηγό, Μηχανικό (Γαλλία/ Νάντη) «Επιτυχημένα παραδείγματα θεματικών πάρκων στη  Γαλλία», Αχιλλέα  Παπαρσένο, Σύμβουλο Επικοινωνίας, πρώην Προϊστάμενο των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μελβούρνη και Γενεύη. (Ζυρίχη «Περιπατητικές διαδρομές:  η εμπειρία της Ελβετίας», Μαίρη Μαργαρώνη, Φιλόλογο για την Ελληνική και την Γερμανική Γλώσσα, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Ειδική Παιδαγωγό, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Έρευνας για τον αντισημιτισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (Βέλγιο/Λιέγη) «Τοπική λαϊκή παράδοση και τουρισμός : μια αμφίδρομη σχέση» και Πασχάλη  Παπαχριστόπουλο,  Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική, Προϊστάμενο Τμήματος στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρο της διεθνούς ΜΚΟ «Ευρωπαίοι του Κόσμου» (Βρυξέλλες «Μικρές, έξυπνες τακτικές από την Πορτογαλία για τον τουρισμό και το περιβάλλον». Η αποφώνηση του συνεδρίου  θα γίνει από την Αντιδήμαρχο Βόλου Νατάσα Οικονόμου και τον Απόστολο Ζουπανιώτη,  Πρόεδρο του «Κοινού των Μαγνήτων», που αποτελούν και το προεδρείο των συνεδριάσεων του συνεδρίου.
Στη  διάρκεια της εκδήλωσης στο φουαγιέ του Δημαρχείου θα εκτεθούν στερεοσκοπικές φωτογραφίες που έχουν σχέση με αρχαιολογικούς χώρους  και μνημεία της περιοχής μας (λήψεις Ευσταθίου Ζαφραντζά).  




Δεν υπάρχουν σχόλια: