Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενθάρρυνση της εθελοντικής δράσης ώστε ο κάθε κάτοικος της πόλης να αναδειχθεί σε «πράσινο» δημότη, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Βόλου προχώρησε στη διαμόρφωση σχεδίου κανονιστικής απόφασης για την προστασία και αναβάθμιση του αστικού πρασίνου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την ερχόμενη Δευτέρα. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκος Μόσχος.
Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι το σχέδιο Κανονισμού Πρασίνου που επεξεργάστηκαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν.Μόσχος με τα στελέχη της υπηρεσίας Πρασίνου, είναι πολύ ριζοσπαστικό και συνοψίζει τις βασικές αρχές και τις πολιτικές της παρούσας Δημοτικής Αρχής για την προστασία και ανάπτυξη του αστικού πρασίνου, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία μιας «πράσινης» πόλης.
«Για μας το περιβάλλον δεν είναι απλώς ένα κεφάλαιο της δραστηριότητάς μας, αλλά μια δράση που διαπερνά όλους τους τομείς παραγωγής του δημοτικού έργου», επανέλαβε για πολλοστή φορά ο Δήμαρχος Βόλου και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, το αστικό πράσινο έχει δεσπόζουσα σημασία, αφού θεωρείται ως βασικός δείκτης βιωσιμότητας ενός αστικού ιστού. Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με βόρειες χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα όσον αφορά την πόλη του Βόλου, από τα στοιχεία της μελέτης για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκύπτει ότι στο Πολεοδομικό Συγκρότημα υπάρχει έλλειμμα πρασίνου περίπου 350 στρεμμάτων. «Είναι ένα έλλειμμα το οποίο πρέπει σταδιακά να αναπληρωθεί και αυτό τον στόχο υπηρετεί η συστηματική προσπάθεια που κάνουμε για δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, αξιοποιώντας κυρίως το ΕΣΠΑ, αλλά και για τη διαφύλαξη και προστασία του υπάρχοντος πρασίνου», επισήμανε ο κ. Σκοτινιώτης.
Το Σχέδιο Κανονισμού Πρασίνου εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Βόλου και από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως προαναφέρθηκε, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στην Οικονομική Επιτροπή, όσον αφορά το κεφάλαιο που αναφέρεται στις οικονομικές κυρώσεις. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι έως το τέλος του καλοκαιριού το θέμα να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το σχέδιο περιλαμβάνει τους κανόνες χρήσης του δημοσίου χώρου, τη διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών, τις κυρώσεις από την παράβαση των διατάξεων κλπ. Περιέχει, δε, καινοτομικές διατάξεις, όπως την καθιέρωση του μαχητού τεκμηρίου ευθύνης των γειτονικών ιδιοκτησιών, καθώς επίσης και διατάξεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως τη διάθεση των ξύλων από τις κοπές δέντρων και τα κλαδέματα σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Το κύριο ωστόσο είναι η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών και η ενθάρρυνση της εθελοντικής δράσης, όπως με την ιδέα των κοινωνικών πάρκων και άλλες παρόμοιες.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν.Μόσχος τόνισε ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο Δήμο Βόλου διαπιστώθηκε η απουσία ενός εργαλείου αντιμετώπισης συγκεκριμένων φαινομένων και καταστάσεων που αφορούν το αστικό και περιαστικό πράσινο. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το Σχέδιο Κανονισμού, του οποίου οι βασικές αρχές και στόχοι είναι:
Η ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξη του πρασίνου ως βασικού συστατικού της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η προστασία του υφιστάμενου πρασίνου και η δέσμευση για την αύξησή του σε νέους χώρους.
Η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.
Η ακώλυτη πρόσβαση στους χώρους πρασίνου για κάθε πολίτης.
Ευαισθητοποίηση δημοτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.
Η διασφάλιση ολοκληρωμένου και εκτεταμένου πράσινου δικτύου κίνησης για πεζού.
Η διασφάλιση της ευεργετικής επίδρασης του πρασίνου στην υγεία του κάθε πολίτη.
Η συμβολή του πρασίνου στην ανάδειξη της πολιτιστικής, αισθητικής και ιστορικής αξίας της πόλης.
Η εξασφάλιση ισοκατανομής του πρασίνου στην πόλη και της πρόσβασης σε
αυτό για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες.
Φύτευση δωμάτων, ταρατσών, αυλών σχολείων και δημοτικών κτιρίων, η υποστήριξη καλών πρακτικών.
Αντισταθμιστικά για κάθε δέντρο που κόβεται
Η κάθε απώλεια πρασίνου θα αποκαθίσταται από τους υπαίτιους βάση της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει και της αρχής της αντιστάθμισης.
Ταυτόχρονα με την κανονιστική θα υπάρξει ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όχι μόνο στα σχολεία και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα (εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία που στοχεύουν στην ανάδειξη των ιδεών των μαθητών για μια πιο πράσινη πόλη και στην ενεργή συμμετοχή τους σε δεντροφυτεύεις, αλλά και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης από την ίδια τη Διοίκηση.
Επίσης ο εθελοντισμός είναι ένα κεφάλαιο στο οποίο θα δοθεί βαρύτητα, όπως και στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τοπικούς Συλλόγους Προστασίας Περιβάλλοντος και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Τέλος στις αυθαιρεσίες κατά την κατασκευή νέων οικοδομών
Η νέα κανονιστική τιμωρεί κάθε αυθαιρεσία κατά την κατασκευή νέων οικοδομών, αλλά και εκείνους που αυθαίρετα και χωρίς καμία άδεια προχωρούν σε κοπές δέντρων, χωρίς λόγο.
Απαγορεύεται η κοπή, η αφαίρεση, η καταστροφή, η μεταφύτευση, το κλάδεμα, η φθορά ή ρύπανση κάθε φυτικού οργανισμού σε οποιοδήποτε χώρο και αν βρίσκεται.
Δεν επιτρέπονται ιδίως οι ακόλουθες επιβλαβείς ενέργειες :
iη σταθεροποίηση ή το σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό στο νερό (π.χ. άσφαλτος, μπετόν), οι εκσκαφές, διανοίξεις, οικοδομικές εργασίες, η τοποθέτηση αγωγών ή καλωδίων.
η τοποθέτηση καλωδίων ή και πινακίδων πάνω στα δένδρα, το πλύσιμο μηχανοκίνητων οχημάτων ή μηχανημάτων, η συμπίεση της επιφάνειας του εδάφους, π.χ. λόγω της διέλευσης ή στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων ή άλλων μηχανημάτων, εργοταξίων οικοδομών ή αποθήκευσης οικοδομικών υλικών ή μπάζων.
Η αποθήκευση ή διασπορά στο έδαφος αλάτων, οξέων, ελαίων ή άλλων χημικών ουσιών καθώς και λυμάτων.
Δεν επιτρέπεται σε χώρο πάρκου:
η φθορά, καταστροφή, ρύπανση, απομάκρυνση του εξοπλισμού του, η εναπόθεση οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων και μηχανημάτων, η πρόκληση θορύβου, το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς και η κυκλοφορία και η στάθμευση πάσης φύσεως τροχοφόρου οχήματος ή εκτός των οχημάτων που θα έχουν την απαιτούμενη άδεια.
Τρία δέντρα στη θέση ενός, που θα χαθεί
Η Διεύθυνση Πρασίνου δέχεται αιτήματα δημοτών που αφορούν κοπές δένδρων, κλαδεύσεις, φυτεύσεις κ.λ.π. .
Στα αιτήματα που θα γίνονται δεκτά και αφορούν κοπές δέντρων σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους, θα τηρείται η αρχή της αντιστάθμισης και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η οποία δημιουργεί υποχρέωση στον αιτούνται να αποκαταστήσει το φυτικό υλικό που θα απολεσθεί.
Βασικός κανόνας ορίζεται η αντικατάσταση του φυτικού υλικού στη διπλάσια ποσότητα από αυτή που χάνεται, κατά προτεραιότητα στον ίδιο χώρο. Εάν είναι ανέφικτη η αναπλήρωση του φυτικού υλικού στον ίδιο χώρο, τότε αυτό αντικαθίσταται κατά σειρά στην ευρύτερη περιοχή ή στην ίδια Συνοικία ή στην ίδια Δημοτική Ενότητα.
Ο αιτών μπορεί να καταβάλλει σε μετρητά την αξία του φυτικού υλικού που οφείλει να αντικαταστήσει.
Μπορεί όμως μετά από υπόδειξη της υπηρεσίας, να αγοράσει ο ίδιος το φυτικό υλικό που πρέπει να αντικατασταθεί και να το φυτεύσει ο ίδιος σε σημείο που θα καθορίσει η διεύθυνση πρασίνου . Σε αυτή την περίπτωση απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του προστίμου σε ποσοστό 50%. Στην περίπτωση που ο αιτών με δική του πρωτοβουλία αντικαταστήσει το φυτικό υλικό στην τριπλάσια ποσότητα από αυτό που χάθηκε ή πρόκειται να απολεσθεί, απαλλάσσεται από κάθε άλλο πρόστιμο ή κύρωση.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η με οποιοδήποτε τρόπο μείωση του πρασίνου στην πόλη.
Επιτρέπεται η έκδοση άδειας με προϋποθέσεις, για κοπή, αφαίρεση, καταστροφή ή απομάκρυνση δένδρου κατόπιν αιτήσεως του κυρίου, νομέα ή κατόχου που κάνει χρήση του ιδιωτικού χώρου πρασίνου όταν: το δέντρο είναι ξηρό ή βρίσκεται σε παρακμή, το δέντρο ενέχει κινδύνους για ανθρώπους ή περιουσιακά στοιχεία. Η απομάκρυνση ή η αλλαγή ενός δένδρου κρίνεται επιβεβλημένη για την προστασία ενός αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου