Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Π. Σκοτινιώτης: Ανάσα για την τοπική αγορά το δάνειο 3,7 εκ. ευρώ του Δήμου Βόλου

Με 3.174.000 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί η αγορά του Βόλου καθώς, μετά από επίμονες προσπάθειες ενός χρόνου, υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων η σχετική δανειακή σύμβαση.  Από το ποσό του δανείου,   1,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου θα καταβληθούν  σε προμηθευτές, αντίστοιχο ποσό σε εργολήπτες δημοτικών έργων και 180.000 ευρώ σε μελετητές. Τα κονδύλια αφορούν προμήθειες, έργα και μελέτες που υλοποιήθηκαν από τους πρώην Δήμους που συνενώθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης απέδωσε την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας στη μάστιγα της γραφειοκρατίας, η οποία «ζει και βασιλεύει» όπως είπε στην Ελλάδα, και αν δεν αντιμετωπιστεί, οι όποιες αναπτυξιακές προσπάθειες θα προσκρούουν στις αγκυλώσεις της. Αναφερόμενος, δε, στο δάνειο τόνισε ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία θα διοχετευτούν απευθείας στην τοπική αγορά, η οποία κυριολεκτικά έχει «στεγνώσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όπως ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νατάσα Οικονόμου, οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να γίνει το γρηγορότερο η εκταμίευση των χρημάτων και την επόμενη εβδομάδα, αν είναι δυνατόν, ο Δήμος να αρχίσει να αποπληρώνει τις οφειλές του προς τους δικαιούχους. Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Δήμος θα εκδώσει 2128 εντάλματα για να εξοφληθούν 115 συνεργαζόμενοι πολίτες στους οποίους οφείλονται χρήματα.
«Τα χρήματα δεν θα μείνουν ούτε μια ημέρα στα δημοτικά ταμεία, αλλά θα εκταμιευθούν προς τους επαγγελματίες που τα περιμένουν με αγωνία προκειμένου να πάρουν ανάσα τη δύσκολη αυτή περίοδο», επισήμανε ο κ. Σκοτινιώτης και άσκησε κριτική στις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου που απέρριψαν την πρόταση για τη λήψη του δανείου, με όρους μάλιστα ευνοϊκούς για το Δήμο.
«Ακριβώς λόγω του χαρακτήρα αυτού του δανείου, δεν καταλάβαμε ποτέ την άγονη στάση που κράτησαν απέναντι σ’ αυτή την πρωτοβουλία μας οι μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου και η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών, δεδομένου ότι ένα μέρος των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας ψήφισε υπέρ της λήψης του δανείου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος γενικότερα στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι η σύναψη του δανείου δεν ήταν μια αποσπασματική ενέργεια της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής που χαράχτηκε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, για τη διαχείριση του εκρηκτικού οικονομικού προβλήματος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών. Στο σημείο αυτό ο κ. Σκοτινιώτης ανακοίνωσε ότι υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δήμο, ανάλογων με αυτές που ισχύουν για το Δημόσιο.

Τα αποτελέσματα της
οικονομικής διαχείρισης

Δίνοντας το στίγμα της δραματικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι του Μαΐου δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η έγκαιρη μισθοδοσία ακόμη των υπαλλήλων του στενού Δήμου. Συνολικά η μείωση των εσόδων από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ανέρχεται σε 40% σε σχέση με το 2009, ενώ για τα έργα και τις συντηρήσεις του προγράμματος ΣΑΤΑ δεν έχει δοθεί για το 2012, ούτε ευρώ.
 Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκοτινιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον εξαιτίας του ρευστού πολιτικού σκηνικού, αλλά και του οικονομικού ανοίγματος, ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ που κληρονόμησε ο Δήμος Βόλου από τους συνενωθέντες ΟΤΑ. Χαρακτήρισε, μάλιστα, παντελώς αδικαιολόγητο το άνοιγμα αυτό, δεδομένου ότι τα χρήματα που έπαιρναν οι Δήμοι στο παρελθόν, τους επέτρεπαν να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, να καλύπτουν τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις τρέχουσες συντηρήσεις, χωρίς να αφήνουν απλήρωτες υποχρεώσεις.
Στον αντίποδα, η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τους μειωμένους πόρους κατά 40%, έχει πετύχει να εξασφαλίσει μέχρι τώρα την απρόσκοπτη μισθοδοσία του προσωπικού, ένα θέμα το οποίο βρισκόταν καθημερινά στην ατζέντα της επικαιρότητας τις εποχές των «παχιών αγελάδων» για τους Δήμους. Παράλληλα, προχώρησε σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών σε ποσοστό 3,14%, και σε ακόμη πιο δραστικές μειώσεις στα τέλη της ΔΕΥΑΜΒ, αποδεικνύοντας εμπράκτως το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Στο σημείο αυτό ο κ. Σκοτινιώτης προκάλεσε όλους όσοι υποστήριζαν ότι οι μειώσεις αυτές αποτελούν αλχημείες, να απαντήσουν αν εξακολουθούν να το πιστεύουν αυτό, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ο ίδιος δέχεται καθημερινά την εκτίμηση του κόσμου για το γεγονός ότι υπήρξε για πρώτη φορά μείωση και μάλιστα τόσο σημαντική μείωση στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Επίσης, παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, η παρούσα Δημοτική Αρχή κατάφερε να κρατήσει ζωντανές τις κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω του οποίου εξυπηρετούνται 877 άτομα, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος χρηματοδοτείται για 277, ενώ επιτεύχθηκε ακόμη η μείωση του οικονομικού ανοίγματος του Δήμου κατά 10 εκατομμύρια ευρώ.
«Το πιο  σημαντικό, ίσως, είναι ότι στους 18 αυτούς μήνες  δεν υπήρξε η παραμικρή σκιά στα θέματα οικονομικής διαχείρισης. Θεωρούμε ότι αυτό είναι γεγονός μείζονος σημασίας στην εποχή της απαξίωσης και της ραγδαίας απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, πιστώνεται, δε, τόσο στην πολιτική ηγεσία του Δήμου όσο και στις δημοτικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Δήμαρχος Βόλου και πρόσθεσε ότι, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Δημοτική Αρχή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, που είναι το κορυφαίο ζήτημα για την προστασία των θεσμών και της Δημοκρατίας.
Τόνισε, τέλος, ότι εκτός από τον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, η Δημοτική Αρχή έχει πετύχει σημαντικά βήματα στον τομέα των έργων ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής που προωθείται μέσα από τη συστηματική και απόλυτη αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού μέσου που ο Δήμος έχει στη διάθεσή του, με κορυφαίο στο ΕΣΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: