Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Κοινή πρωτοβουλία για το λιμάνι Περιφερειάρχη – Δημάρχου Βόλου

Παράταση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων για τη φορτοεκφόρτωση δημητριακών στο λιμάνι του Βόλου, ζητούν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ.Γρηγόριο Τσάλτα και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Αλιείας κ.Ιωάννη Στουρνάρα. Επίσης, ζητούν να προσδιοριστεί συνάντηση τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να τους ενημερώσουν αναλυτικά για το θέμα που αφορά τη λειτουργία του λιμανιού, καθώς είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν, με την από 31.5.2011 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί  όροι για τη «Λειτουργία του λιμένος Βόλου». Πρόκειται, ίσως, για το πρώτο λιμάνι της χώρας που έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, γεγονός που επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξή του με την πόλη. Εξάλλου, στο λιμάνι του Βόλου αναπτύσσονται τόσο εμπορικές όσο και τουριστικές δραστηριότητες. Αποτελεί, δε, σταθερή επιλογή της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο master plan  του λιμανιού, η διατήρηση του μικτού χαρακτήρα του.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπει η ανωτέρω ΚΥΑ, περιλαμβάνονται και όροι που αφορούν τη φορτοεκφόρτωση δημητριακών (σημεία 34-38), οι οποίοι θα έπρεπε να υλοποιηθούν το αργότερο εντός έτους από την έκδοση της ΚΥΑ, δηλαδή μέχρι 31.5.2012. Ωστόσο, όπως προέκυψε κατά τη ευρεία σύσκεψη φορέων που οργανώθηκε την Πέμπτη 17.5 με πρωτοβουλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. Ιωάννη Πρίγκου, οι περιβαλλοντικοί αυτοί όροι δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ δεν έχουν εκπονηθεί ούτε οι απαιτούμενες μελέτες.
Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνουν στην επιστολή του οι κ.κ. Αγοραστός και Σκοτινιώτης, αν δεν δοθεί  εύλογη παράταση στην υλοποίηση των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, θα πρέπει τις επόμενες μέρες να σταματήσει μια σημαντική δραστηριότητα του λιμένος, με δυσάρεστες συνέπειες για σειρά κλάδων όπως οι λιμενεργάτες, οι ναυτικοί πράκτορες, οι εκτελωνιστές, οι αυτοκινητιστές κλπ.
«Έχοντας πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που δεν επιτρέπει ούτε καν σκέψη για περιστολή της οποιασδήποτε εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας, σε μια πόλη μάλιστα όπου η ανεργία καλπάζει, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να διακοπεί η δραστηριότητα διακίνησης δημητριακών από το λιμάνι του Βόλου. Ταυτόχρονα, είναι αυτονόητο πως δεν συναινούμε σε οποιαδήποτε παραβίαση των όρων που έχουν τεθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της πόλης και ιδιαίτερα των κατοίκων της συνοικίας Παλαιού Λιμεναρχείου», τονίζεται στην κοινή επιστολή του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Βόλου.  
Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Αγοραστός και Σκοτινιώτης υπογραμμίζουν ότι το αίτημα για παράταση της εφαρμογής των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων συνδέεται ευθέως με την άμεση δρομολόγηση της πλέον  εφικτής - τεχνικά και οικονομικά - λύσης, από την οποία θα προκύπτει και το μέγιστο περιβαλλοντικό όφελος. Ήδη, κατά τη σύσκεψη της Πέμπτης υπήρξε συμφωνία για την άμεση προώθηση των απαραίτητων μελετών προκειμένου να εξευρεθεί και υλοποιηθεί η βέλτιστη λύση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, δε, υπογραμμίζεται η ανάγκη οικονομικής συνδρομής των συναρμόδιων υπουργείων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: