Συνάντηση εθελοντών οι οποίοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν το έργο του Δήμου Βόλου στον κοινωνικό και στον πολιτιστικό τομέα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κτήριο Σπίρερ. Η συνάντηση προέκυψε μετά από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Παρέμβασης, Παιδείας και Πολιτισμού. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία ομάδας που θα βοηθήσει να υλοποιηθεί ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας του Μουσείου Πόλης.
Τίτλος του προγράμματος είναι «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου: ιστορική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης» και επιστημονικός υπεύθυνος έχει αναλάβει ο Καθηγητής του Π.Θ. κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο πρόγραμμα θα συνεργαστούν τρεις ερευνητικές ομάδες, αποτελούμενες από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σκοπό την παραγωγή βάσης δεδομένων και διαδραστικών ψηφιακών αναπαραστάσεων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Βόλου. Επιστημονική υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η Καθηγήτρια κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν.
Στη συνάντηση της Τετάρτης, η κ. Μπούσχοτεν ενημέρωσε τους εθελοντές για την ανάπτυξη της προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έδωσε παραδείγματα πρωτοποριακών μουσείων του εξωτερικού, τα οποία επίσης σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τις κατά τόπους συλλογικότητες. Οι εθελοντές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επισήμαναν θεματικές ενότητες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις συλλογές του Μουσείου. Το επόμενο διάστημα θα καταβληθεί προσπάθεια να διευρυνθεί η ομάδα εθελοντών που θα βοηθήσει στην υλοποίηση του προγράμματος, ώστε το νέο Μουσείο να διαδραματίσει ένα ζωντανό ρόλο στην πόλη.
Οι εργασίες της εθελοντικής ομάδας θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη των ειδικών καθηγητών του Π.Θ., ύστερα από παρακολούθηση δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων, το πρώτο εκ των οποίων θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, στο Βόλο, στο πλαίσιο ειδικού συνεδρίου που πραγματοποιείται 25-27 Μαΐου.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Παρέμβασης, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απ. Παντσάς, δήλωσε σχετικά με το θέμα της συνάντησης των εθελοντών με τους υπευθύνους του προγράμματος: «Η γνώση της τοπικής Ιστορίας μας, η ιδιότυπη εκθεματική πατριδογνωσία και οι διαδρομές του τοπικού μας πολιτισμού, αποτελούν ιδιαίτερα δομικά στοιχεία της πολιτιστικής μας συγκρότησης. Σαν κοινωνία και μάλιστα τώρα που περνάμε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να τα αναδείξουμε.. Αποτελούν διαχρονική ασπίδα προστασίας και ταυτόχρονα κίνητρο για την αναζήτηση όλων εκείνων των επιλογών και των λύσεων που εκ των πραγμάτων είναι αναγκαίες. Η συνάντηση των εθελοντών στο Σπίρερ, είναι άλλη μια παρέμβαση των ανθρώπων που κατανοούν ότι, στις δύσκολες καταστάσεις, μαζί με την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, πρέπει να ποντάρουμε και στη διατήρηση της κοινωνικής μας ταυτότητας. Γενικά, οι εθελοντές μας, θυμίζουν σ’ όλους ότι η ανθρωπιά, η κατανόηση και η συνεργασία ανθίζουν πάντοτε σ’ αυτό τον τόπο. Τους ευχαριστούμε θερμά κι ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί το δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου