Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Π. Σκοτινιώτης: Η υπεράσπιση της Αυτοδιοίκησης υπόθεση όλων των πολιτών

«Σήμανε πλέον συναγερμός για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, δεν πάει άλλο», τόνισε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι εξαιτίας των δραστικών περικοπών στους πόρους της Αυτοδιοίκησης. Μία ημέρα μετά από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό και δέκα μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, ο κ. Σκοτινιώτης προειδοποίησε ότι εάν, η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, δεν στηρίξει την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή και στην αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών, οι Δήμοι πολύ σύντομα θα οδηγηθούν σε κατάρρευση. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών ο αγώνας της ΚΕΔΕ για την υπεράσπιση της Αυτοδιοίκησης και τη  στήριξη των οικονομικών της.
«Προσωπικά, απευθύνομαι στην τοπική κοινωνία του Βόλου και ζητώ να γίνει αντιληπτό πως εάν καταρρεύσει οικονομικά ο Δήμος, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Η τοπική κοινωνία πρέπει να στηρίξει τον αγώνα που κάνουμε, όπως και οι εργαζόμενοι στο Δήμο, διότι πρώτα και κύρια τα θύματα μιας κατάρρευσης θα είναι οι ίδιοι», τόνισε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. 
Υπενθυμίζοντας ότι η πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ είχε ληφθεί από τη Δημοτική Αρχή Βόλου και υποστηρίχθηκε απ’ όλους τους Δημάρχους της Μαγνησίας, ενώ στη συνέχεια την πρόταση στήριξαν και αρκετοί άλλοι Δήμοι της χώρας, ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι, «παρά την καθυστέρηση, έχει ιδιαίτερη σημασία η σύγκλησή της κυρίως γιατί ένας από τους στόχους μας, ήταν να τεθεί στην ατζέντα των προεκλογικών συζητήσεων και το θέμα της Αυτοδιοίκησης. Επιδίωξη της ΚΕΔΕ είναι να αποσπάσει από τα κόμματα σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μετεκλογική περίοδο».
Πρέπει να γίνει αντιληπτό  - υπογράμμισε - ότι το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον υπαρξιακό, δεδομένου ότι οι Δήμοι δεν είναι απλώς ένας φορέας μεταξύ των πολλών, αλλά είναι θεσμός άσκησης δημόσιας τοπικής εξουσίας, θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμός που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
«Έχει σημασία να γίνει αυτό κατανοητό, γιατί συνήθως η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως ένας από τα πολλούς φορείς που διατυπώνουν διάφορα αιτήματα», επισήμανε ο Δήμαρχος Βόλου και θύμισε ότι ο ίδιος, από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2011 και έχοντας διαβλέψει την εξέλιξη των πραγμάτων, ανέλαβε πανελλαδική πρωτοβουλία σε συνεργασία και με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Φ. Φίλιο, με κεντρική ιδέα ότι “η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει μέρος τους προβλήματος, αλλά της λύσης του“.
«Αυτή τη στιγμή, στην κατάσταση που βρίσκεται το Κράτος και ο ιδιωτικός τομέας, η αυτοδιοίκηση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή είναι  ο θεσμός που αφενός μεν μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, αφετέρου δε να αναθερμάνει τις τοπικές οικονομίες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», συνέχισε και παρέπεμψε στις δημοσιεύσεις διακηρύξεων διαγωνισμών για την εκτέλεση έργων, από τις οποίες προκύπτει ότι τα μεγάλα έργα που αποτελούν αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης στην ουσία έχουν παγώσει, ενώ δεν υπάρχουν και ιδιωτικές επενδύσεις. Το 80% των έργων που προκηρύσσονται προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση και κυρίως, όσον αφορά την περιοχή μας, από το Δήμο Βόλου και τη ΔΕΥΑΜΒ, που αξιοποιούμε αποτελεσματικά κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ιδίως το ΕΣΠΑ, τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει έως τώρα στους πόρους της Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό και με τη συρρίκνωση  των ιδίων εσόδων λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά και της διαρκούς μεταφοράς αρμοδιοτήτων κατά παράβαση της συνταγματικής πρόβλεψης που απαιτεί κάθε αρμοδιότητα να μεταφέρεται με τους αντίστοιχους πόρους, πλήττεται πλέον και ο πιο σκληρός πυρήνας των ανελαστικών δαπανών,.
Συγκεκριμένα, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί μείωση των επιχορηγήσεων για λειτουργικές δαπάνες και ΣΑΤΑ κατά 52%. Εάν είχαν γίνει αντίστοιχες περικοπές σε όλες τις δαπάνες του Κράτους, τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Δεδομένου, δε, ότι για τη διετία 2013-2014 αναζητείται νέο πακέτο  ύψους 11,5 δις περίπου και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο σχεδιασμό των νέων περικοπών περιλαμβάνεται και η Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΕ έχει σημάνει συναγερμό προκειμένου οι Δήμοι να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: