Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οι μαθητές σχολείων του Βόλου μαθαίνουν να αγαπούν και να προσέχουν την πόλη τους

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας από κοινού με την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων, υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα στα σχολεία με θέμα «Αγαπώ και προσέχω την πόλη μου, είμαι περήφανος για τον τόπο μου».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο των Επιτροπών Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Βόλου κ. Σ.Μπαρτζιώκα, «στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια κοινωνικής, οικολογικής και τουριστικής συνείδησης στους μαθητές, ώστε να συμβάλλουν και οι ίδιοι με την σειρά τους στην προσπάθεια αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, οι μαθητές πραγματοποιούν αρχικά επίσκεψη στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Βόλου, τα στελέχη του οποίου τους ενημερώνουν για την ιστορία της περιοχής αλλά και τη σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης, με έμφαση στα στοιχεία που την καθιστούν ως έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα.
«Αυτό που προσπαθούμε», επισημαίνει η κ. Μπαρτζιώκα, «είναι να γίνει κατανοητή από τους μαθητές η ευθύνη που έχει κάθε κάτοικος αυτής της πόλης, να προσπαθεί συνεχώς για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητάς της. Εξηγούμε στους μαθητές πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν την εικόνα της πόλης τους στα όρια του σπιτιού τους, της γειτονιάς  τους και του σχολείου τους. Παράλληλα τους προτείνουμε να λειτουργούν ως ξεναγοί στην πόλης τους, μαθαίνοντας για τα αξιοθέατα της περιοχής, συγκεντρώνοντας στοιχεία, φωτογραφικό υλικό, κείμενα και προωθώντας μέσω των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, του διαδικτυακού τόπου και των εκδηλώσεων  του σχολείου τους, την προβολή της περιοχής.
Σε δεύτερη φάση οι μαθητές καταγράφουν «τα κακώς κείμενα» που υποβαθμίζουν της αισθητική εικόνα της πόλης και προκαλούν αρνητική εντύπωση στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Τέλος, με την βοήθεια, την καθοδήγηση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν οι ίδιοι για τον εξωραϊσμό των σχολείων τους, βάφοντας τις όψεις των κτιρίων και αλλάζοντας την εικόνα των άχρωμων και μουτζουρωμένων τοίχων.
«Μέσα από τις δράσεις αυτές οι μαθητές γίνονται συμμέτοχοι στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, μετατρέπονται σε ενεργούς πολίτες που θα υποδέχονται με χαρά και θετική διάθεση κάθε νέο επισκέπτη, μαθαίνουν είναι φιλόξενοι και αξιοπρεπείς οικοδεσπότες μιας πόλης για την οποία αισθάνονται περήφανοι», υποστηρίζει η κ. Μπαρτζιώκα και προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διαμόρφωση υπεύθυνης στάσης και συμπεριφοράς προς το αστικό περιβάλλον που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική, οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους διευθυντές και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τη συνέχιση του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζεται επίσης έκθεση φωτογραφίας των μαθητών με θέμα «Φωτογραφίζω την Πόλη μου».
Τα σχολεία που μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, το 16ο Δ.Σ. Βόλου, το 30ο Δ.Σ. Βόλου, το 9Ο Δ.Σ. Βόλου, το 11ο Δ.Σ. Βόλου, το 1Ο Δ.Σ. Αγριάς, το 4ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, το 21 Δ.Σ. Βόλου, το Δ.Σ. Άλλης Μεριάς και το 3ο Γυμνάσιο Βόλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: