Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ανάπλαση του οικοπέδου της Βαμβακουργίας με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο»

Ολοκληρωμένη πρόταση για τη συμβολή του «Πράσινου Ταμείου» στη χρηματοδότηση της ανάπλασης του οικοπέδου της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε., καταθέτει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με επιστολή του στη Γενική Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μαρία Καλτσά, σε συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο ΥΠΕΚΑ, υπό την προεδρία της τέως Υπουργού κ. Τίνας Μπρμπίλη. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον Πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου» κ. Κωνσταντίνο Σερράο.


Ειδικότερα, ο κ. Σκοτινιώτης ζητεί την έγκριση χρηματοδότησης  για την κατεδάφιση των κτισμάτων της πρώην Βαμβακουργίας Βόλου, προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου στα οικοδομικά τετράγωνα που προορίζονται για κοινόχρηστοι χώροι, τη μεταφορά των μπάζων και την  αποκατάσταση ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στη σύσκεψη με την κ. Μπιρμπίλη, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της ανάπλασης του οικοπέδου της πρώην κλωστοϋφαντουργίας, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, επί του οποίου είχε σχεδιαστεί να ανεγερθεί το Μεσογειακό Χωριό.
«Η ανάπλαση της έκτασης της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «Βαμβακουργία Βόλου Α.Ε.» αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο και της αξίωσής της - και των αντίστοιχων κυβερνητικών δεσμεύσεων - για τη χρηματοδότηση ειδικού επενδυτικού προγράμματος, ως ελάχιστου «αντισταθμίσματος» λόγω της αφαίρεσης των Μεσογειακών Αγώνων», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης, ενημερώνοντας την κ. Καλτσά ότι, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 4.4.2011 στο ΥΠΕΚΑ, παρουσιάστηκε η πρόταση τριπλής χρηματοδότησης του έργου και συμφωνήθηκε, καταρχήν, η χρηματοδότηση της κατεδάφισης των παλαιών κτισμάτων από το «Πράσινο Ταμείο», υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και ότι τα προϊόντα της κατεδάφισης θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών. Ο Δήμος Βόλου ανέλαβε την υποχρέωση να καταθέσει σχετική πρόταση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση τριπλής χρηματοδότησης περιλαμβάνει:
- Κατεδάφιση των παλαιών κτισμάτων και μεταφορά των προϊόντων αυτής, με χρηματοδότηση του «Πράσινου Ταμείου».
- Ανέγερση των εργατικών κατοικιών από προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,  στα καθορισμένα από το τοπικό ρυμοτομικό οικοδομικά τετράγωνα.
- Ανάπλαση των οικοδομικών τετραγώνων που προορίζονται από το τοπικό ρυμοτομικό για κοινόχρηστοι χώροι, με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ (αστικές αναπλάσεις). Ήδη, το Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ. έχει αποφασίσει να παραχωρήσει στο Δήμο Βόλου, για το σκοπό αυτό, τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: