Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Άμεσες παρεμβάσεις στο λιμάνι για την εξυπηρέτηση του τουρισμού κρουαζιέρας

Επιστολή του Δημάρχου στον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων  Γ. Διαμαντίδη

Την ανάγκη να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να προωθηθεί η κατασκευή των απαιτούμενων έργων για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στον λιμένα Βόλου, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδος να ξεκινήσει με καλύτερες προοπτικές για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Ναυτιλίας κ. Γ. Διαμαντίδη.
Σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης που έγινε στο γραφείο του Υπουργού  αλλά και της απόφασης που έλαβε τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ο κ. Σκοτινιώτης επαναφέρει τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση της λειτουργίας του λιμένος Βόλου, τονίζοντας ότι «χρέος όλων μας είναι, στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου προγραμματισμού ανάπτυξης των λιμένων, να βελτιώσουμε τις λιμενικές υποδομές, ώστε και η κρουαζιέρα να εξυπηρετείται με ασφάλεια και να μεγιστοποιούνται τα οφέλη από την προσέλευση των επισκεπτών».


«Η πρότασή μας για σταδιακή απόδοση του 1ου προβλήτα του εμπορικού τομέα του λιμένος Βόλου σε χρήσεις τουρισμού και ακτοπλοΐας, με πρώτο βήμα τη μεταφορά της θέσης ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων από την «καρδιά» του εμπορικού τομέα (Νοτιοδυτικό κρηπίδωμα 2ου προβλήτα), στο ανατολικό κρηπίδωμα του 1ου προβλήτα, έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, μαζί με άλλες προτάσεις που αφορούν το προγραμματικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμένος (master plan), όπως για τη  θέση της μαρίνας τουριστικών σκαφών. Οι θέσεις αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να ενσωματωθούν στο master plan, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαμόρφωσης πριν από την υποβολή του στην ΕΣΑΛ για την οριστική έγκριση και θεσμοθέτηση», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης που αφορά τα κρουαζιερόπλοια, προϋποθέτει την άμεση ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο, και ειδικότερα:
1.    Μεταφορά από τον 1ο στον 3ο προβλήτα της διακίνησης του παλιοσίδερου (scrap), που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα αερορύπανσης, ηχορύπανσης αλλά και επιβάρυνσης της πόλης από τη διέλευση των φορτηγών. Προτείνεται μάλιστα η φόρτωση και η μεταφορά του scrap να γίνεται με τραίνο. Ήδη έχει υπογραφή σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΛΒ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ.
2.    Απενεργοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων του ΣΙΛΟ, που άλλωστε υπολειτουργεί αφού πλέον διακινείται ελάχιστη ποσότητα δημητριακών, συνεχίζει ωστόσο να  ρυπαίνει την πόλη. Η αξιοποίηση μάλιστα του κτιρίου του ΣΙΛΟ και παρακείμενων εκτάσεων για τη δημιουργία τουριστικού συμπλέγματος, που προωθούμε από κοινού με τον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ,  την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο του προγράμματος Jessica, συνάδει απολύτως με τη λειτουργία της κρουαζιέρας στον ίδιο χώρο. Σε ό,τι αφορά τη γλουτένη (πρωτεΐνη δημητριακών για ιχθυοτροφία), που σήμερα διακινείται ως χύδην φορτίο με σοβαρή αέρια ρύπανση,  πρέπει να επιβληθεί η μεταφορά της σε σάκους, πολλώ μάλλον που πρόκειται για βιομηχανικό προϊόν, στο πλαίσιο και της αναγκαίας αυστηροποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του λιμένος, σύμφωνα και με τις ειδικότερες προτάσεις μας. 
Επισημαίνεται ότι για την εξυπηρέτηση της εμπορευματικής κίνησης της ευρύτερης περιοχής, επιβάλλεται πλέον να μελετηθεί η προοπτική χωροθέτησης και κατασκευής λιμένος στην περιοχή του Αλμυρού, σύμφωνα με τα στρατηγικά σχέδια τόσο της τέως ΝΑΜ όσο και των πρώην Δήμων Βόλου και Αλμυρού.
3.    Μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης των εγκαταλειμμένων παλαιών αποθηκών του Τελωνείου στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να ανακαινιστούν στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος αναπλάσεων του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Θεσσαλίας). Η αξιοποίηση των κτιρίων αυτών συνάδει, επίσης, απολύτως με την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας (εκθεσιακοί και πολιτιστικοί χώροι κλπ). Να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει πλήρη ετοιμότητα από πλευράς μελετών.
«Το λιμάνι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πόλης και συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής. Πιστεύουμε ότι και σεις συμφωνείτε για την ανάγκη να βελτιώνεται συνεχώς η συνέργεια των λιμενικών δραστηριοτήτων με τις λειτουργίες της πόλης, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τους πολίτες και  την τοπική και   εθνική μας οικονομία», καταλήγει στην επιστολή του προς τον κ. Διαμαντίδη ο Δήμαρχος Βόλου και τον καλεί να επισκεφθεί, το συντομότερο δυνατό, το Βόλο προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τα προβλήματα και να συνομιλήσει με τους φορείς της περιοχής.  
Η επιστολή του κ. Σκοτινιώτη κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές Μαγνησίας, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τη διοίκηση της ΟΛΒ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: