Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Νέα εποχή στις σχέσεις Βόλου – Ροστώβ

Την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ Βόλου και Ροστώβ σηματοδοτεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Βόλου στη ρωσική πόλη, που πραγματοποιήθηκε από 15-18 Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Ροστώβ κ. Μιχαήλ Τσερνίσεβ, με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας αδελφοποίησης των δύο πόλεων.
Η αποστολή του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τον Δήμαρχο του Ροστώβ όσο και από τον ελληνικής καταγωγής Βουλευτή της Ομοσπονδιακής Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία αναθέρμανσης των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο πόλεις. Στην αποστολή συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου Ζ. Μακρή, Απ. Νάνος και Μ. Πατσιαντάς, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Π. Μαβίδης.


Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στη ρωσική πόλη η αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο συνεργασίας μεταξύ των δυο αδελφοποιημένων πόλεων.
«Μια νέα εποχή αρχίζει στις μεταξύ μας σχέσεις, εποχή ανάπτυξης της συνεργασίας προς όφελος των πολιτών», τόνισε ο Δήμαρχος του Ροστώβ κατά την πρόποσή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των εκπροσώπων του Δήμου Βόλου και εξέφρασε την επιθυμία στο αμέσως επόμενο διάστημα να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της συνεργασίας με την υπογραφή σχετικών Πρωτοκόλλων σε συγκεκριμένους τομείς.
«Ήταν δύο γεμάτες και ιδιαίτερα δημιουργικές μέρες, κατά τις οποίες  είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διευρύνουμε και εμβαθύνουμε στη συνεργασία, η οποία δεν έχει μόνο παρελθόν αλλά κυρίως πλούσιο μέλλον και προοπτικές, προς όφελος των κατοίκων των δύο πόλεων», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των άλλων μελών της αντιπροσωπείας του Δήμου Βόλου.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης η αποστολή ξεναγήθηκε στο κέντρο της πόλης και αμέσως μετά είχε συνάντηση με το Δήμαρχο του Ροστώβ, Μ. Τσερνίσεβ, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Ζηναΐδα Νεγιαρόχινα, και τον ομογενή Βουλευτή της Ομοσπονδιακής Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η βούληση για την ανάπτυξη συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με προτεραιότητα τον τουρισμό, την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την ευρύτερη οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ο κ. Σκοτινιώτης παρουσίασε την ταυτότητα, τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της μείζονος πόλης του Βόλου και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων.
Στη συνέχεια οι δύο Δήμαρχοι εγκαινίασαν αθλητικό κέντρο της πόλης και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ αργότερα η αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της βορειότερης ελληνικής αποικίας, της αρχαίας Ταναΐδος, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα στην περιοχή. Ο κ. Σκοτινιώτης αποδέχθηκε να μεταφέρει πρόσκληση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για συμμετοχή ομάδας φοιτητών του Τμήματος Αρχαιολογίας στις ανασκαφές, κατά την περίοδο των θερινών  διακοπών, όπως γίνεται και με φοιτητές αρχαιολογικών τμημάτων από πολλά μεγάλα πανεπιστήμια.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η υποδοχή της αντιπροσωπείας από ομάδα νεολαίας του Συλλόγου Ελλήνων Ροστώβ “Ταναΐς” που χόρεψε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς προς τιμήν της.
Την επόμενη μέρα η αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ροστώβ και ξεναγήθηκε στη «χρυσή αίθουσα», όπου φυλάσσεται ο παγκοσμίου φήμης «θησαυρός των Σκυθών», δηλαδή περίτεχνα χρυσά όπλα, κοσμήματα και ευρήματα ανασκαφών από την περιοχή. Ακολούθησε επίσκεψη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μεταφορών του Ροστώβ όπου τους εκπροσώπους του Βόλου υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στους χώρους του Πανεπιστημίου οι αντιπρυτάνεις Αλ. Αχότνικοβ, Αλ. Μπογκοσλάβσκιι, Αν. Γκολομπορόντκο και Γκ. Σουμπότινα, ενώ τηλεφωνικά επικοινώνησε με τον Δήμαρχο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Βλαντιμίρ Ιβάνοβιτς Κολέσνικοβ,  που βρισκόταν στη Μόσχα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ακαδημίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της οποίας είναι μέλος. Ο Δήμαρχος Βόλου επέδωσε επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεσμεύτηκε να μεταφέρει σειρά προτάσεων για συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων.
Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Πάρκο της Φιλίας, όπου υπάρχει ειδικός χώρος για κάθε μία από  τις αδελφοποιημένες με το Ροστώβ  πόλεις, μεταξύ αυτών και για το Βόλο, και κατόπιν επίσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων του Ροστώβ, καθώς και στο χώρο όπου με δαπάνες του ομογενή Βουλευτή κ. Ιβάν Σαββίδη χτίζεται η νέα ελληνική εκκλησία, η μοναδική βυζαντινού ρυθμού σε ολόκληρη τη Ρωσία. Την ίδια μέρα η αποστολή του Βόλου ξεναγήθηκε στο λιμάνι του Ροστώβ και στον ποταμό Δον, ενώ το βράδυ ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μ. Τσερνίσεβ, παρουσία ομάδας Δημοτικών Συμβούλων και του Προέδρου του Λιμένος του Ροστώβ, παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν της αντιπροσωπείας του Βόλου, η οποία κάλεσε τον Δήμαρχο του Ροστώβ να ανταποδώσει την επίσκεψη, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου, πρόσκληση η οποία έγινε δεκτή.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ροστώβ, την αντιπροσωπεία συνόδευαν συνεχώς η υπεύθυνη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ροστώβ Γκ. Σκρίπκα και ο συνεργάτης του Βουλευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη, Θράσος Ευτυχίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: