Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Επιλογή Ευθύνης: «Τώρα είναι η ώρα του Δήμου Βόλου να πει όχι στη παραγωγή RDF/SRF»


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας έκανε χθες ένα βήμα. Η απόφαση να ανακαλέσει τη θετική γνωμοδότησή του για καύση RDF/SRF από την ΑΓΕΤ μπορεί να μην παράγει έννομες συνέπειες, αποτελεί ωστόσο σημαντικό όπλο στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αντί να καταφεύγουν σε ρόλο σχολιαστή της πρωτοβουλίας 16 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος  με διπλό ερώτημα.  Η αξιοπιστία της Περιφέρειας θα κριθεί πάντως από το κατά πόσο θ’ ασκήσει αποτελεσματικά τον ελεγκτικό της ρόλο. Κι εδώ μένουν πολλά, πάρα πολλά να γίνουν. Σημειώνουμε ότι επί χρόνια ανεχόταν να μη λειτουργεί η on-line καταγραφή των αερίων εκπομπών.
Μετά τη θετική απόφαση της Περιφέρειας, είναι η ώρα του Δήμου Βόλου να κάνει το επόμενο βήμα, βάζοντας επιτέλους τέλος στα σχέδιά του για παραγωγή  RDF/SRF στον ΧΥΤΑ. Η πόλη δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη στα κέντρα αποφάσεων, όταν απαιτεί να μην έχει η ΑΓΕΤ το δικαίωμα να καίει RDF/SRF, και την ίδια ώρα ο Δήμος να παράγει από τα σκουπίδια RDF/SRF για την ΑΓΕΤ, στη λογική «απ’ το χωράφι στο ράφι». Όσο η δημοτική αρχή επιμένει στην παραγωγή RDF/SRF, υπονομεύει τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας.  Και αφελείς δεν υπάρχουν πια.
Την ώρα που η πόλη έχει αγκαλιάσει το διπλό αίτημα «όχι παραγωγή RDF/SRF από τον Δήμο – όχι καύση RDF/SRF από την ΑΓΕΤ», έχει ανοίξει δυστυχώς και μια αχρείαστη αντιπαράθεση, με αφορμή τις απόψεις που διατύπωσαν το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το σωματείο των εργαζομένων στη βιομηχανία. Ωστόσο,  για μας είναι καθαρό: εργαζόμενοι και τοπική κοινωνία δεν μπορεί παρά να είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου. Εννοείται χωρίς κανένα σκόντο στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.  Είναι άλλωστε αστείο να επανέρχεται, σε μια ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα, το εκβιαστικό δίλημμα άλλων εποχών «ανάπτυξη ή περιβάλλον».  Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να κλείσει, κατά το δυνατόν, το μέτωπο αυτό.
Η πόλη πληρώνει δυστυχώς το πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Ο Δήμος, που έχει τη θεσμική ευθύνη να ενώνει την τοπική κοινωνία, διχάζει ακόμη και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα!... Η πρωτοβουλία επομένως θα πρέπει να περάσει σε φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος και το ΤΕΕ, που έχουν κοινωνική καταξίωση και ειδικό επιστημονικό βάρος. Μακάρι στην κοινή αυτή προσπάθεια να συμμετάσχει και η τοπική Μητρόπολη, που, όλον αυτό τον καιρό, σιωπά. Θα ήταν σίγουρα πολύ πιο χρήσιμο από το να ακολουθεί, ακόμη και στις αποκρουστικές παραστάσεις του, το δημοτικό «μπουλούκι».
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: