Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Επιλογή Ευθύνης: «Είστε η πιο αποτυχημένη δημοτική αρχή!»


Ανταπαντώντας στη δημοτική αρχή, από την «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» αναφέρονται τα εξής:
«Αφού πέρασαν 24 ολόκληρες ώρες από την ανακοίνωση της παράταξής μας, έκαναν την πολιτική αποκοτιά να επιχειρήσουν συγκρίσεις  με το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Και, φυσικά, όταν συνειδητοποίησαν τη «γύμνια» τους, αποφάσισαν να μεταθέσουν τις συγκρίσεις στον …. επόμενο απολογισμό τους, μετά από ένα σχεδόν χρόνο!
Ας τους διευκολύνουμε, λοιπόν, μιας και η σύγκριση των δύο περιόδων του «καλλικρατικού»  Δήμου Βόλου (της προηγούμενης δημοτικής αρχής  και της παρούσας) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, προκειμένου να αποκαλυφθεί πως πίσω από τη θηριώδη προπαγανδιστική μηχανή, κρύβονται επιμελώς η αδιαφορία, η ανικανότητα και η πολιτική φαυλότητα της πιο αποτυχημένης δημοτικής αρχής και το τέλμα στο οποίο έχει βυθίσει την πόλη μας.
Η θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής  διήρκεσε μόλις τριάμισι χρόνια και κάτι στον Δήμο. Σε χρόνο, λοιπόν, αντίστοιχο με τη μέχρι τώρα θητεία της δημοτικής αρχής, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ολοκληρώσει ένα  τεράστιο οργανωτικό και πολιτικό εγχείρημα, συνενώνοντας 9 ΟΤΑ και 65 δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, παρότι παρέλαβε αβάστακτα χρέη, ταμειακά ελλείμματα και τεράστια διοικητικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, αξιοποίησε στο έπακρο το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως και κάθε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρότι το βρήκε στα «τελειώματα». Ενδεικτικά, εξασφάλισε χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ για ένα ολοκληρωμένο, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, πρόγραμμα έργων της ΔΕΥΑΜΒ, παραδίδοντας σε πλήρη εξέλιξη εγκατεστημένες εργολαβίες μεγάλων έργων (όπως των έργων αποχέτευσης Αγριάς, Ιωλκού, Αγίου Στεφάνου), προχώρησε στη δημιουργία πέντε νέων κοινωνικών δομών, στην κατασκευή πέντε νέων διδακτηρίων, του δημοτικού θεάτρου Ν. Ιωνίας, του νέου ποδηλατοδρόμου μέχρι τις Αλυκές, της ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελίστριας και έξι νέων πλατειών σε Βόλο και Ν. Ιωνία, του «Στρατώνα» στον Άγιο Λαυρέντιο, τριών νέων μουσείων,  επεξέτεινε την ανακύκλωση μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, τοποθέτησε υπόγειους κάδους, προστάτευσε τον δημόσιο χώρο, προχώρησε το Ρυθμιστικό και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ενώ συνέβαλε ουσιαστικά και στο Master Plan του λιμανιού, και τόσα άλλα. Επίσης, πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων (όπως, του Περιφερειακού με την ολοκλήρωση του τμήματος από τη Γορίτσα μέχρι την έξοδο της αρτηρίας στην παραλιακή οδό Βόλου-Αγριάς και τη δημοπράτηση του έργου αποπεράτωσης του τμήματος από Λαρίσης μέχρι Γορίτσα, της Ηλεκτροκίνησης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Βόλου-Λάρισας, κ,λπ). Έτσι, η παρούσα δημοτική αρχή παρέλαβε έναν Δήμο έτοιμο, ικανό επιχειρησιακά, με γερά θεμέλια, δομημένες υπηρεσίες, νοικοκυρεμένη διαχείριση, ισχυρές κοινωνικές δομές, δρομολογημένα έργα και προετοιμασία σχεδιασμού και μελετών για την πλήρη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αν η θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής ήταν ίδια με τη θητεία της  προηγούμενης, που σημαίνει ότι θα  τελείωνε τώρα, θα είχαν να επιδείξουν ένα πραγματικά θλιβερό απολογισμό: τον εορταστικό φωτισμό σε λίγους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, τα παρτέρια στη Δημητριάδος και την Ιάσονος, μερικές παιδικές χαρές, κάποια τρέχοντα μικροέργα και τα κιτς θεάματα που αφειδώς προσφέρουν. Και, βεβαίως, την υποβάθμιση της καθημερινότητας -που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν συνέχιζαν  τη οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας που παρέλαβαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή-, την εγκατάλειψη της Νέας Ιωνίας, των συνοικιών του Βόλου και των περιφερειακών ενοτήτων, την  απαξίωση του Βιολογικού, την αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων για το νερό και τα αδέσποτα, τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε πανελλήνια «χαβούζα», την κοντόφθαλμη επιλογή τους για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Κραυσίνδωνα. Α, και την κατασκευή το πρώτου από τους κυκλικούς κόμβους, που η προηγούμενη δημοτική αρχή σχεδίασε και προετοίμασε και που η πρώην συντοπίτισσα υφυπουργός εξασφάλισε τα χρήματα. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μόνα έργα που έχουν προωθήσει για ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, είναι αυτά για τα οποία βρήκαν έτοιμο τον σχεδιασμό από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Την ίδια ώρα, θα μείνουν στην ιστορία της πόλης ως η πρώτη –ελπίζουμε και τελευταία- δημοτική αρχή που επί τριάμισι χρόνια όχι μόνο δεν ξεκίνησε ούτε ένα νέο έργο με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρώσει  έργα που παρέλαβε σε πλήρη εξέλιξη, τα οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει από το 2015 (όπως τα έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ)! «Κατάφεραν» μάλιστα να μείνει ο Δήμος έξω από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για νέα διδακτήρια, καθώς και έξω από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γ.Γ.Α. για αθλητικά έργα! Η καλύτερη, πάντως, απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας τους είναι το βίντεο με το «έργο» τους που παρουσίασαν τις προάλλες, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν «μαγικό», προφανώς με διάθεση αυτοσαρκασμού! Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι στα πεντέμισι  χρόνια που θα διαρκέσει η θητεία τους, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν κάποια από αυτά που τους άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Επί τη ευκαιρία, κλείνοντας, να ενημερώσουμε τη δημοτική αρχή ότι εκτός από τις δηλώσεις …Καραπαπά, υπάρχουν και οι σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις του δημάρχου Τρικάλων κ. Δ. Παπαστεργίου, με τις οποίες ανοίγει θέμα για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία, με αφορμή τις προτάσεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας για την ενοποίησή τους. Ελπίζουμε η δημοτική αρχή να έχει υπόψη της ότι η δημιουργία του Πανεπιστημίου υπήρξε ο πιο σημαντικός μετασχηματισμός της πόλης μας τις τελευταίες δεκαετίες …».

Δεν υπάρχουν σχόλια: