Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Επιλογή Ευθύνης: «Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση»

Με αφορμή την άρνηση του συλλόγου γονέων δημοτικού σχολείου Σέσκλου να αποδεχτούν στο σχολείο τη λειτουργία προγράμματος φοίτησης για τα προσφυγόπουλα του Μόζα, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στον απόηχο της επίσκεψης και της εμπνευσμένης ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα για τη δημοκρατία, την ανοιχτή κοινωνία, τη φιλοξενία, το ελληνικό φιλότιμο, την έννοια του πολίτη, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη γενναιοδωρία των Ελλήνων πολιτών προς τους πρόσφυγες, και ενώ τιμούμε σήμερα την επέτειο του Πολυτεχνείου, το πιο ουσιαστικό μάθημα πολιτικής και ηθικής στη νεότερη ιστορία μας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, τη μόρφωση, ένα γεγονός στην τοπική μας κοινωνία ήρθε να αμαυρώσει την εικόνα της δημοκρατικής και εθνικής ανάτασης. Η άρνηση των γονέων στο Σέσκλο, παρά τη θετική εισήγηση του Διευθυντή, να αποδεχτούν τη λειτουργία στο δημοτικό σχολείο της περιοχής προγράμματος φοίτησης για τα προσφυγόπουλα του Μόζα. Και μάλιστα προγράμματος, που θα υλοποιηθεί στην απογευματινή ζώνη, με άλλους εκπαιδευτικούς και με τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα προηγηθούν βεβαιώσεις εμβολιασμού των προσφυγόπουλων.
Η οικονομική κρίση, τα προβλήματα ταυτότητας, η διεθνής αστάθεια, οι τρομοκρατικές ενέργειες, δίνουν τροφή στις ξενοφοβικές αντιλήψεις σε όλη την Ευρώπη. Όμως δεν επιτρέπεται, με τις αξίες και την ιστορία που έχουμε, να μας κυριαρχήσει ο φόβος και να δείξουμε αδιαφορία απέναντι στο δράμα των προσφύγων. Το σχολείο δεν είναι κτήμα κανενός. Το σχολείο είναι, πρώτ’ από όλα, χώρος προαγωγής του ανθρωπισμού, της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.
Με το όραμα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σχολείο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που θα εξοπλίζει τα παιδιά με αξίες, γνώσεις, δεξιότητες, διανοητικά και ψυχικά εφόδια, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Όχι για να υποτάσσονται σ’ αυτή, αλλά για την ερμηνεύουν πολύπλευρα και να αγωνίζονται να την αλλάξουν και να τη βελτιώσουν. Γιατί η μόρφωση δεν είναι μόνο υπόθεση γνώσεων, είναι στάση ζωής.
Και καλούμε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας να αντιδράσουν θετικά  στη μεγάλη πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπο το εκπαιδευτικό μας σύστημα: την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε, ακόμη, τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς, την Ένωση γονέων και κηδεμόνων, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, να υπερασπιστούν το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση. Δεν αξίζει στον Βόλο του Ρήγα, του Κοραή, του πρώτου εργατικού κέντρου στη χώρα, του Δελμούζου, των ριζοσπαστικών ιδεών και της Εθνικής Αντίστασης, η ρετσινιά του ξενοφοβικού. Δεν αξίζει στα παιδάκια του Σέσκλου να γαλουχούνται με τέτοιες αντιλήψεις.».


Δεν υπάρχουν σχόλια: