Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Επιλογή Ευθύνης: «Η τιμή (του Γαλάτη), τιμή δεν έχει …»

Τα ψέματα για το αντλιοστάσιο στα «Αστέρια» και τα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΜΒ που καρκινοβατούν

«Είναι  θέμα τιμής για τη ΔΕΥΑΜΒ να ολοκληρωθεί το έργο έως 15 Σεπτεμβρίου», δήλωνε στις 30 Ιουλίου, με τον γνωστό στόμφο της τιποτολογίας,  ο (και) πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Α. Γαλάτης. Αναφερόταν στην ολοκλήρωση του έργου «Σύνδεση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου με ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ» και, στο πλαίσιο αυτό, στην κατασκευή και του αντλιοστασίου στο πάρκο «Αστέρια» Αγριάς. Για να αποδείξει μάλιστα τη στιβαρότητά του, όχι μόνο καλούσε τον εργολάβο του έργου, ο οποίος ζητούσε παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, «να δουλεύει και τα σαββατοκύριακα», αλλά να μην πάει ούτε καν στην … τουαλέτα! Ναι, τέτοια πυγμή! Προηγουμένως ο ίδιος, και μαζί του ο «αιρετός» και ολόκληρος ο ακριβοπληρωμένος προπαγανδιστικός μηχανισμός του Δήμου, είχαν φλομώσει τους πάντες, ακόμη και το Δικαστήριο το οποίο δίκαζε τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων που ζητούσαν μετατόπιση λίγων μέτρων για το αντλιοστάσιο, με το ψέμα ότι  το έργο βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Φυσικά το έργο δεν ολοκληρώθηκε ούτε στις 15 ούτε και στις 30 Σεπτεμβρίου. Και σήμερα το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, να δώσει νέα παράταση μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017 (!), έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί   ότι, με βάση τη σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 20-9-2013 από την προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 28-2-2015!
Όμως δεν πρόκειται για το μοναδικό έργο της ΔΕΥΑΜΒ που σέρνεται από παράταση σε παράταση. Δυστυχώς, στην περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία διαχειρίζεται τον πιο ευαίσθητο τομέα της δημοτικής δραστηριότητας, καταγράφεται με τον πιο παραστατικό τρόπο η παροιμιώδης ανικανότητα, η εγκληματική ελαφρότητα, η παντελής έλλειψη σχεδίου και τελικά η παταγώδης αποτυχία της Δημοτικής Αρχής.
 Η παρούσα Δημοτική Αρχή  παρέλαβε από την προηγούμενη σε πλήρη ανάπτυξη το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα  στην ιστορία της ΔΕΥΑΜΒ, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, ενώ προεκλογικά μηδένιζε, τώρα προσπαθεί με χοντροκομμένο τρόπο να οικειοποιηθεί. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση και στην ολοκληρωμένη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού. Στους 27 αυτούς μήνες απέδειξε όχι μόνο την ανικανότητά της να σχεδιάσει νέα έργα, αλλά και τη χαρακτηριστική αδυναμία να ολοκληρώσει τα εν εξελίξει, τα οποία σέρνονται από παράταση σε παράταση.
Συγκεκριμένα:
1. Το σύνολο των  χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ μεγάλων  έργων αποχέτευσης  και ύδρευσης που παρέλαβε σε πλήρη εξέλιξη η παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, κυριολεκτικά «καρκινοβατούν». Ειδικότερα:
α/ το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ιωλκού»  είχε συμβατική ημερομηνία περαίωσης την 4-5-2015,
β/ το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγ. Στεφάνου Δ. Βόλου» είχε συμβατική ημερομηνία περαίωσης την 28-11-2015 (σήμερα το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε και νέα παράταση έως την 30-3-2017!), 
γ/ το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου» είχε συμβατική ημερομηνία περαίωσης την 21-12-2015,
δ/  το έργο «Σύνδεση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου με ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ» είχε συμβατική ημερομηνία περαίωσης την 28-2-2015, και
ε/ το έργο «Ενίσχυση Εξωτερικού Υδραγωγείου – Μεταφοράς Πηγαίων Νερών Ορεινού Όγκου Πηλίου» είχε ημερομηνία περαίωσης την 11-11-2014.
Η μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των παραπάνω έργων έχει επώδυνες συνέπειες. Τα έργα αυτά κατατάσσονται σε κατηγορία phasing, που σημαίνει ότι χρηματοδοτούνται μεν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, εις βάρος όμως άλλων έργων της ΔΕΥΑΜΒ, τα οποία παραδόθηκαν στην παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ σε πλήρη ωριμότητα για ένταξη, όπως το «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ν. Αγχιάλου» και το «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου, Β΄ Φάση». Να προσθέσουμε και τις μεγάλες αξιώσεις που έχουν ήδη εγερθεί κατά της ΔΕΥΑΜΒ, όπως από την ανάδοχο εταιρεία του έργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ιωλκού».
2. Ανάλογη καθυστέρηση παρατηρείται και στην ολοκλήρωση της «Μελέτης Αποχέτευσης Ακαθάρτων Παραλιακού Μετώπου Βόλου – Επέκτασης ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ». Πέραν των όσων είχαμε καταγγείλει σε σχέση με την ανάθεση της μελέτης, θα έπρεπε, με βάση τη σύμβαση, να έχει παραδοθεί η μελέτη στις 17-2-2016. Σήμερα, το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε  να δώσει νέα παράταση μέχρι 17-6-2017! Αυτό σημαίνει ότι μετατίθεται στο άγνωστο μέλλον και η ένταξη στο ΕΣΠΑ τόσο του Δικτύου Ακαθάρτων Άνω και Κάτω Λεχωνίων, όσο και της αναβάθμισης του Βιολογικού, που αποτελούν το αντικείμενο της μελέτης, η ολοκλήρωση της οποίας είναι προϋπόθεση για την ένταξή τους.
3. Ο φάκελος του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Ιλύος του Βιολογικού» παραδόθηκε  στην παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ επίσης σε πλήρη ωριμότητα για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και θα έπρεπε να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα. Πρόκειται για έργο καινοτομικό, που πέραν του μεγάλου περιβαλλοντικού οφέλους, θα συνεισφέρει και στην αύξηση των εσόδων της Επιχείρησης. Αντ’ αυτού, είδαμε να αυτοσχεδιάζουν με διάφορα δήθεν πιλοτικά προγράμματα που κατέληξαν σε απίστευτο φιάσκο.
4. Σε σχέση με το πρόβλημα της λειψυδρίας, αφού καταδημαγώγησαν προεκλογικά, χαράμισαν 19 ολόκληρους μήνες μέχρι να δεήσουν να προχωρήσουν  στη δημοπράτηση  της μελέτης για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων του Δήμου Βόλου, παρότι είχαν παραλάβει από την προηγούμενη Διοίκηση πλήρη φάκελο της μελέτης, έτοιμο προς δημοπράτηση. Αν το μόνο μέλημά τους δεν ήταν να απαξιώνουν κάθε τι που προερχόταν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η διαχειριστική  μελέτη, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη έργων στο τρέχον ΕΣΠΑ, θα είχε ολοκληρωθεί και θα είχαν ήδη δρομολογηθεί τα αναγκαία έργα.»




Δεν υπάρχουν σχόλια: