Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Επιλογή Ευθύνης: «Η ανικανότητα και η ανετοιμότητα της Δημοτικής Αρχής την οδηγεί σε ολοκληρωτικές πρακτικές»

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέμα το προσφυγικό, η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Για ακόμη μία φορά, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέληξε, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου, κ. Μουλά, σε παρωδία. Για άλλη μία φορά, η επικεφαλής της παράταξής μας, Ν. Οικονόμου, εμποδίστηκε από τις παρεμβάσεις του κ. Μουλά αλλά και τις φωνές μελών της συμπολίτευσης και δεν αφέθηκε να διατυπώσει ολοκληρωμένα τις θέσεις μας για το σοβαρότατο θέμα της ενδεχόμενης δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή μας. Οι αντιδράσεις τους δεν μας εκπλήσσουν. Όσο αποκαλύπτεται η ανικανότητά τους και η έλλειψη κάθε σχεδίου, τόσο θα διολισθαίνουν σε όλο και πιο ολοκληρωτικές πρακτικές. Και όσο η παράταξή μας επιμένει να ασκεί ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, τόσο θα αποτελεί τον κύριο στόχο  τους. Μόνο που το ακροατήριό τους διαρκώς μικραίνει. 
Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί, με επικοινωνιακά τερτίπια, να καλύψει την πλήρη ανετοιμότητα και την τουλάχιστον περίεργη τακτική της στο θέμα των προσφύγων. Κληθήκαμε για δεύτερη φορά σε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα του προσφυγικού, χωρίς και αυτή τη φορά να έχουμε στα χέρια μας εγκαίρως μια εμπεριστατωμένη εισήγηση. Ό,τι ξέρουμε, το ξέρουμε από τα έγγραφα που απέκρυβε η Δημοτική Αρχή, τα οποία  αναγκάστηκε τελικά να τα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ώρα της έναρξης της συνεδρίασης, αφού προηγουμένως τα είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας τοπικά μέσα ενημέρωσης. Βρεθήκαμε, έτσι, μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη του περιεχομένου των επιστολών του κ. Θεοδώρου προς τον Υπουργό, κ. Βίτσα. Που δημιουργούν την εντύπωση πως η Δημοτική Αρχή ή τα έχει εντελώς χαμένα ή έχει άλλα, ανομολόγητα σχέδια, στο μυαλό της.
Μπορεί μεν να λέμε –και ορθά- ότι «το προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό», κακώς όμως εννοούμε  ότι δεν είναι και ελληνικό, άρα και τοπικό, δηλαδή και πρόβλημα της κάθε πόλης. Πλέον, αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει. Έχουμε πια να κάνουμε με  ένα δικό μας πρόβλημα.  Ο Βόλος αξίζει να είναι μια πόλη που δεν θα μείνει μόνο στο να τσακώνεται ποιος θα διαχειριστεί τα όποια χρήματα θα δοθούν. Θεωρούμε απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα ως «μπίζνα». Αξίζει να είναι μια πόλη που θα συνδυάσει τον ανθρωπισμό με αποτελεσματικές διοικητικές δράσεις. Η συνεργία με την κοινωνία των πολιτών είναι απαραίτητη. Η εναπόθεση όμως των δράσεων αυτών μόνο στην κοινωνία των πολιτών είναι λάθος. 
Η Δημοτική Αρχή οφείλει πρωτίστως  να πάρει ξεκάθαρη θέση ανθρωπισμού και αλληλεγγύης στο θέμα των προσφύγων και να καταδικάσει  την ακροδεξιά ρητορεία. Και, στη συνέχεια, να φροντίσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου, αφενός για την πλήρη διασφάλιση της  αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και αφετέρου  για τη διασφάλιση της ηρεμίας και της ασφάλειας στην τοπική κοινωνία.
Η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε ήδη να έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης. Η Πολιτική Προστασία θα έπρεπε να έχει αναλάβει δράση, εδώ και έναν μήνα, όταν προέκυψε το θέμα του Φυτόκου. Υπάρχει το  Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας, με θεσμικά καθορισμένες αρμοδιότητες, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές Υπηρεσίες, οι δομές του στρατού και της αστυνομίας, οι εκπρόσωποι εθελοντικών φορέων. Το όργανο αυτό έχει  την υποχρέωση της κατάρτισης ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, ορίζοντας τον ρόλο που πρέπει να έχει κάθε Υπηρεσία, όπως το Υγειονομικό της Περιφέρειας και η Κοινωνική Πρόνοια του Δήμου. Η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι η «ομπρέλα», που θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το πώς εντάσσονται στο εγχείρημα οι εθελοντικές οργανώσεις, τι αναλαμβάνει η εκκλησία κλπ. Θα πρέπει να κινηθεί τουλάχιστον τώρα, άμεσα.
Έτσι αντιμετωπίζεται σοβαρά μια σοβαρή κατάσταση, για να μην ξημερώσει η περιοχή μας ανέτοιμη και απροετοίμαστη μπροστά σε ένα πρόβλημα, του οποίου τις ενδεχόμενες διαστάσεις δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε. Η επιλογή του χώρου, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών (π.χ. κοντά στον ιστό της πόλης, υποδομές κλπ), πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους πιο ειδικούς (π.χ. στρατό, αστυνομία κλπ), που γνωρίζουν και ζητήματα που εμείς δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε. Αυτό που υποχρεούται να φροντίσει ο Δήμος είναι η οργάνωση και η όσο το δυνατό καλύτερη εξέλιξη του εγχειρήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: